Bodrum Gündem

Bodrum Deniz Müzesinde Sömestr Atölyeleri

Bodrum Deniz Müzesinde Sömestr Atölyeleri

Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı kapsamında yer alan atölyelerini Eylül ayında açıklamıştı. Atölyeler arasında dikkat çeken Müzede 3 Gece atölyesinin ve diğer sömestr atölyelerinin tarihi yaklaştı. Sömestr tatili dönemine denk gelen 26-27-28 Ocak tarihlerinde Bodrum; mitoloji, fantazma, masal ve sanat dolu günlerle farklı diyarla açılacak; 31 Ocak ve 4 Şubat tarihlerinde ise “Deniz Ressamı” ve “Koleksiyonculuk” atölyeleri gerçekleşecek.

Bodrum Gündem Haber

26-27-28 Ocak tarihlerinde müzede gerçekleşecek olan etkinliklerde 2020 yılının en iyi yerli fantastik romanı seçilen “Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk” kitabının yazarı Ömer Ünal, Masal Anlatıcısı/eğitimci Kübra Haksal ve özellikle Türk mitolojisi resimlemeleriyle tanıdığımız çizer/illüstratör Meryem Çimen Kıvılcım gençler ve yetişkinler için Bodrum Deniz Müzesi’nin davetiyle Bodrum’a geliyor. Katılımın ücretsizolduğu Müzede 3 Gece etkinliği kapsamında üç gün boyunca çizer/illüstratör Meryem Çimen Kıvılcım’ın sergisi izleyiciyle buluşacak ve her gece sonunda yazarlar tarafından isteyen katılımcılara kitapları imzalanacak.

26 Ocak akşamı saat 20.00’de başlayacak olan Müzede 3 Gece etkinliğinde “Fantastik Bir Anlatı: Kahramanlar ve Kötü Varlıklar” başlığı ile Halk Bilimi Uzmanı/Yazar Ömer Ünal eşliğinde Eski Türk mitlerinden çeşitlemeler sunulacak. Anlatıda yaratılış, göç, savaşlar, destansı kahramanlar yer bulacak. Tepegöz ile Basat karşı karşıya gelecek, Ülgen evreni yaratırken kötü varlıklar karanlık dünyada uyanışa geçecek. Kağanların sözleri, şamanların algıları ve tabiat unsurlarının çağrıları eşliğinde katılımcılara mitolojik bir deneyim sunulacak.

27 Ocak akşamı saat 20.00’de “Modern Bir Masal: İnteraktif Masal Dinletisi” Bodrum halkına sunuluyor. Masal Anlatıcısı/eğitimci Kübra Haksal’ın anlatımıyla metaforik ögelerle beslenmiş interaktif masal dinletisi gerçekleştirilecek.

28 Ocak akşamı saat 20.00’de ise hem yazıp hem çizdiği Oğuz Kağan isimli çizgi romanı, çizimlerini yaparak katkıda bulunduğu Kürşad çizgi romanı, mitolojik maceraları konu alan ilk romanı Moira Çemberi ve çeşitli dergilerde çizgi roman ve çizgi öykü çizerliği ile bilinen çizer/illüstratör Meryem Çimen Kıvılcım eşliğinde “Mitolojik Çizgiler”Resim Atölyesi katılımcılarla renklenecek. Resimlere dokunulacak ve ondan masalsı, mitolojik bir dünyaya dalınacak olan atölyede mitoloji ve resim sanatının kapıları bu kez gençler ve yetişkinler için ardına kadar açılacak. Meryem Çimen Kıvılcım ile kağıtlar üzerine mitolojik çizim çalışmaları yapılacak ve çizimler renklendirilecek. Çizer/illüstratör Meryem Çimen Kıvılcım tarafından yorumlanmış olan mitoloji, fantazma dolu çalışmalar programın başladığı 26 Ocak tarihinden 28 Ocak tarihine kadar müzede izleyicisiyle buluşacak. Mitoloji ve illüstrasyon içerikli çalışmalarla fantazma dünyasına dalmak isteyen herkes müzede resimlerle buluşabiliyor.

Bodrum Deniz Müzesinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyelere 14 yaş üstü gençler ve yetişkinler katılım gösterebiliyor. Ön kayıtlarının devam ettiği programa 0 530 232 14 83 numaralı telefondan ücretsiz katılım için kayıt yaptırılabiliyor.

Müze, Sömestr tatili kapsamında 14 yaş ve altı çocuklar için de atölyelere devam ediyor.12 yaş ve üzeri çocukların katılım gösterebileceği Deniz Ressamı atölyesi31 Ocak 2023’de saat 13.00’de Bodrum Deniz Müzesi’nde yapılacak. 150 dakika sürecek atölyede eğitmen/ressam/resim öğretmeni Handan Cinoğlu ile birlikte dünyaca ünlü deniz ressamları tanınacak, ardından müzede bulunan koleksiyonlardan ve ressamların eserlerinden esinlenilerek tuvaller üzerine akrilik boya tekniği ile resimler çalışılacak. 4 Şubat 2023’te saat 13.00’te gerçekleşecek olan Koleksiyonculuk atölyesinde “Koleksiyon nedir, koleksiyonculuk nedir, koleksiyon sahibi olmak için neler yapmamız gerekir? Ne tür nesnelerin koleksiyonları yapabiliriz?” gibi sorulara cevaplar bulunacak. Bu atölyede Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu Volkan Acar eşliğinde tanınacak, sınıflandırma biliminin temelleri aktarılacak ve müze tarafından verilen deniz kabukları ile katılımcıların ilk deniz kabuğu koleksiyonları oluşturularak “Deniz Kabuğu Koleksiyonu Kayıt Defteri”ne işlenecek. 60 dakika sürecek atölyeye 8 yaş ve üstü çocuklar ve gençler katılabilecek. Sömestr tatili döneminde müzenin gerçekleştirdiği tüm atölyeler ve etkinlikler için bodrumdenizmuzesi.org internet adresi ve müzenin sosyal medya hesapları takip edilebilir.

Ömer Ünal

Mustafa Kemal Üniversitesinde Türkçe Eğitimi, Anadolu Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler bölümlerini bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Türk mitolojisi ve çocuklar için fantastik edebiyat konularında çalışmaya yoğunlaştı. 2020 yılında yayımlanan Yeşim Taşı Efsanesi/Karanlık Dünya’ya Yolculuk adlı kitabı, Kayıp Rıhtım tarafından yılın en iyi yerli fantastik kitabı ödülüne layık görüldü. 2021 senesinde Gizemli Kitap adlı eseri yine yılın en iyi yerli fantastik kitabı seçildi. Türkçe öğretmenliğinin yanı sıra Türk mitolojisi ve halk bilim alanlarında editör olarak da görevine devam etmektedir. Türklerin Şeytani Masalları, Türk Kültüründe Vampirler, Türk Halk Anlatmalarında Olumsuz Tipler başta olmak üzere çok sayıda akademik kitabın editörlüğünü yapan Ömer Ünal’ın denemeleri, öyküleri ve makaleleri ulusal dergilerde yayımlanmaktadır.

Kübra Haksal

23 Aralık 1989 Bursa’da dünyaya geldi. Çocuk Gelişimi Bölümünü bitirdikten sonra Sahne Sanatları ve Oyunculuk Eğitimleri aldı. 12 yıldır profesyonel olarak oyunculuk ve oyun metni yazarlığı yapıp çeşitli kurumlarda drama öğretmeni olarak da mesleğine devam etmektedir. Masal dinletilerinde başta çocuklar, gençler olmak üzere her yaştan meraklı dinleyici kitlesiyle buluşan Haksal, Pranayama Akademi ile ortak geliştirdiği projeyi de sahneliyor. Festivallerde ve çeşitli masal etkinliklerinde kendine ait özgün masalları da anlatan Haksal’ın bir kukla karakteri olan Çuçu’nun masalsı yolculuğunu anlattığı kitapları ise pek yakında okurlarıyla buluşacak.

Meryem Çimen Kıvılcım

Lise öğrenimini Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladı. 2008 yılında Gazi Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Öğrenciliği sırasında çeşitli yayınevlerinde çocuk kitabı resimledi. 2009 yılından itibaren Bingöl, Ardahan ve İstanbul’da çeşitli okullarda Görsel Sanatlar öğretmenliği yaptı. 2017 – 2018 yılları arasında Bilim Sanat Merkezinde özel yetenekli öğrenciler ile çalıştı. Hem yazıp hem çizdiği Oğuz Kağan isimli çizgi romanı (2013) ve çizimlerini yaparak katkıda bulunduğu Kürşad çizgi romanı (2015) Bilgeoğuz yayınevi tarafından yayımlandı. Aynı yıllarda Bayan Yanı, Lama ve Zahiri gibi çeşitli dergilerde çizgi roman ve çizgi öykü çizdi. İlk romanı bir müzisyenin zaman yolculuğu ve mitolojik macerasını konu alan Moira Çemberi- Orpheus’un Şarkısı (2019), aynı maceranın devamı olan Moira Çemberi 2- Tanrıların Savaşı (2021) Lukka yayınevi aracılığıyla yayımlandı. 2022 yılında Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı’nın yazarlığını üstlendiği “Türk Kültüründe Gulyabani” kitabında illüstrasyonu yayımlandı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisansını tamamladı. 2020 yılından bu yana MEB Yeğitekde grafikerlik ve illüstratörlük görevine devam etmektedir.

Handan Cinoğlu

Ressam/Resim Öğretmeni olan Handan Cinoğlu 1987 yılında yetenek sınavıyla Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü kazandı. 1994 yılında Neşe Erdok Atölyesi’nden mezun oldu. Fresk Atölyesi’nde Prof. Dr. Kemal Bilensoy ve Prof. Dr. Mehmet Mahir ile çalıştı. Vitray Atölyesi’nde Prof. Dr. Cihat Aral ve Prof. Dr. Fuat Acaroğlu ile çalıştı. 1999-2019 yılları arasında özel okullarda Görsel Sanatlar Öğretmenliği yaptı. Trabzon, Ordu, Tekirdağ Devlet Güzel Sanatlar Galerileri ve 2016’da Bodrum Hakan Aykan Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda kişisel sergilerini açtı. Pek çok karma sergiye katıldı. 2 yıldır Bodrum Belediyesi’nde ressam olarak görevine devam etmektedir.

Volkan Acar

Bodrum Deniz Müzesi bağışçılarından biri olan Mehmet Volkan Acar, aynı zamanda Bodrum Deniz Müzesinin kurucu proje ortaklarından koleksiyoner Hasan Güleşçi’nin vekili ve Bodrum Deniz Müzesi Danışma Kurulu Üyesidir. Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu’nun isimlendirme çalışmalarını yapmıştır ve koleksiyona ait Denizlerin Sessiz Güzellikleri isimli kitabı hazırlayanlardan biridir. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunudur ve Bodrum Deniz Müzesinin kuruluşundan beri müzeye destek vermektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.