Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Şu Aydem Elektrik’e kim dur diyecek???

    Özellikle başta ekonominin lokomotifi olan küçük işletmeler bile gelen aşırı yüksekteki faturalar ile 2023 yılına kötü bir başlangıç yaptılar.

    Özellikle turizm beldelerindeki,  işletmeler bu ağır faturaları ödeyenlerin başında geliyor.

    Türk ekonomisinin Özal döneminde bacasız sanayisi olarak gösterilen turizmciler de, bu gelen ağır elektrik faturaları ile adeta ağır bir bedel ödüyorlar.

    Bulmaca gibi faturalar

    Aydem’den gelen faturalar adeta bir bulmaca gibi. Faturada net olarak satın aldığınız elektriğin kilowatt saat birim fiyatı nedir bulamazsınız. O kadar gereksiz dökümler donatılmış ki, çıldırtacak düzeyde. Oysa çok basit kilowatt saatin en pahalı olduğu saatlerdeki fiyatı İle en ucuz saatleri yazılsa tüketici için yeterlidir. Bir bunların dökümü başka bir şeye gerek yok. Tüketiciyi ilgilendiren budur.

    Ayakta kalmaya çalışanlara elektrik darbesi…

    Evlere gelen elektrik fiyatının kilovatsaatinden 2 misli üzerinde bedel ödetilen işletmeler, kış sezonunda kapalı olmalarına rağmen,   gelen yüksek elektrik faturaları ile adeta krize girdiler.

    Küçük işletmeleri düşünen yok!

    Türkiye’de ekonomisi kötüleşenlerin başında gelen asgari ücretli, emekli, memurlar düşünülürken bir köylü bir de küçük işletmeler (Esnaf) hiç düşünülmüyor.

    Oysa kötüleşen ekonomi en çok onlara da darbe vuruyor. Köylüye, çiftçiye, İlaçlama, gübre, yem ve taban fiyatta, küçük işletmeciye de başta elektrik fiyatlarında ve vergilendirmede rahatlatılacak ekonomik önlemler bile dile getirilmiyor.

    Bodrum’da elektrik faturaları adeta el yaktı…

    Bodrum gibi tatil beldelerinde en azından personelinin mağdur edilmemesi adına mekânlarını açan restoran ve bar gibi küçük işletmeler, yılın ilk ayında gelen şok elektrik faturaları ile 2023’ün ilk ayına zorlanarak girdiler.

    Bu yüksek faturaların sezona girene kadar aynı fiyatlanma ile girilirse, bu kriz daha da derinleşecek ve işten çıkarmalar başlayacak.

    Turistlik bölgelere kış ayında özel tarife olmalı

    Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye, Kuşadası gibi küçük turizm beldelerinde ticaret sezonluk olduğu için kış ayları onlar için tam bir kâbusa dönüyor.

    Bodrum pilot bölge seçilip bir ilke imza atmalı…

    Başta personelinin geçimini ve işletmelerini ayakta tutmak için mücadele veren bu işletmelerin derdini dinleyen ise yok.

    Aydem Elektrik’e bir ayar verilmeli ancak nasıl?

    Başta Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar olmak üzere Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu konuya eğilip bir istişare kurup Türkiye çapında bir ilke imza atmalılar. Bodrum pilot bölge seçilerek kış sezonunda, ayakta kalma mücadelesi veren normal işletmeler ile turizm tesislerine verilen elektrik fiyatlandırmasında indirime gidilmesidir. Mademki,  Anayasamızda eşitlik maddesi var ise zor bir dönemden geçen yaz sezonunda iş yapan, kış sezonunda ayakta kalma mücadelesi veren işletmelerinde derdine çare olunmalı.

    Vurgun gibi faturalar

    Bodrum bölgesine elektrik veren Aydem Elektrik ise, elektrik satanlar arasında en pahalı elektrik satanların başında geliyor.

    Olan küçük işletmecilere oldu

    Pandemi ile başlayan, kötü süreçte, sokağa çıkma yasakları İle büyük ekonomik darbe alan işletmeler, ekonomi politikasındaki ani faiz düşürme politikası ile de fiyat artışları ile baş başa kalmışlar ve yine darboğaza girmişlerdi. Ardından gelen Rusya Ukrayna savaşı ile fiyat artışları ile yeni bir ekonomik krize giren küçük, büyük işletmeleri bugün ağır elektrik faturaları ile pes eder duruma getirdi.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.