Bodrum Gündem
Abbas Coşar

Abbas Coşar

Abbas Coşar, 30.08.1970 tarihinde Malatya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye) iktisat Bölümünden mezun oldu. 1993 yılında açılan sınavda başarı göstererek Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladı. Maliye Bakanlığında Gelirler Kontrolörü ve Gelirler Başkontrolörü olarak 14 yıl görev yaptıktan sonra 2006 yılında Yeminli Mali Müşavir olarak çalışmak üzere özel sektöre geçti. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak görev yapmakta ve Bir Bağımsız Denetim Şirketler Grubu bünyesindeki şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Vergi Hukuku alanında yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmakta olup, Vergi Sorunları Dergisinde 2 yıllık bir süreyle yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

    Af Her Şeyi Affeder mi?

    Vergi Af Yasalarının fayda veya sisteme zararlarıyla ilgili çok kıymetli tezler öne sürmek mümkün. En azından son 22 yıllık zamanda her yıl matrah artırımına girmiş.

    En son vergi affı 2021 yılında yapılandırma ise 2022 yılında çıkmıştı. Bakınca 30 yıllık meslek hayatımın(kamu ve özel) çoğunluğu af kanunlarıyla geçmiş görünüyor.

    Gerek Cumhuriyetin 100. yılı gerekse ülkenin önemli bir seçim sathında olması hasebiyle geliyor gelmekte olan.

    Ve nihayet beklenen açıklama yapıldı, Vergi affı Meclis’e geldi.

    Hangi borçlar yapılandırılacak?

    Bugüne kadar ki en geniş kapsamlı borç yapılandırması bekleniyor.

    Kesinleşmiş Vergi Borçları…

    31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2.000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan başvuru bile yapılmadan vergi dairesince borçları siliniyor.

    En son 31.12.2022 tarihi itibarıyla tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş;

    -Vergi, sigorta primi borçları (SGK ve Bağ-Kur), adli ve idari para cezaları gibi borçlar için yapılandırma imkânı sunulacak.

    -Belediyelere olan emlak vergisi borçları, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

    -Motorlu Taşıtlar Vergileri, nüfus cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, gümrük cezaları, askerlik cezalarının da yapılandırma kapsamına alınması bekleniyor.

    Bu sefer yeni olan yapılandırma borçları 4 yıla yayılarak aylık taksitler halinde 48 taksitte ödenebilecektir.

    Eski uygulamalarda yılda en fazla 2 taksit atlama imkânı varken bu tasarıda 3’e çıktı. Her yıl 3 taksit ödenmese bile yapılanma sonunda en geç ödenmek şartıyla yapılanma bozulmayacak.

    Yeni Af Kanun tasarısında düzenleyici ve denetleyici kurullar tarafından verilen İdari Para cezaları ile Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları da ilk defa yapılandırma kapsamına girdi.

    Ödeme süresi uzun tutuldu ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar geliyor.

    Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, zaten küçük oranlar uygulayarak hesaplanan Yurt içi-ÜFE tutarının yüzde 90’ından da vazgeçiliyor.

    Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlanacak.

    Kesinleşmemiş Vergi Borçları için Neler Var Tasarı’da?

    Mükellefler davadan vazgeçerek idareye başvurup af kanunundan yararlanabilecekler.

    Mükelleflere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkânı sağlanacak.

    -31.12.2022 tarihi itibarıyla kasa ve ortaklar cari hesaplarındaki fiktif tutarların affı,

    -31.12.2022 tarihi itibarıyla stoklar hesaplardaki fiktif hareketlerin affı

    Matrah Artırımında neden 2022 yılı yok?

    Vergi tekniği açısından seçim tarihi ile yıllık beyan tarihleri çakıştığı için dâhil edilmez görünse de bir önerge ile çözüm bulunursa hiç şaşırmayalım.

    Mükellefler 2018 ila 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak.

    Eski uygulamaların aksine şirketlerin kar payı dağıtımlarına ilişkin stopajlar, gelir ve kurumlar vergisi stopaj vergi artırımı tasarıya girdi.

    Yeni tasarıda, eski uygulamalarda olmayan haliyle mükelleflerin matrah ve vergi artırımında bulundukları yıllara ilişkin olarak daha önce tevkif yoluyla ödemiş̧ oldukları vergileri, matrah ve vergi artırımı nedeniyle ödeyecekleri vergilerden mahsup etmelerine imkân veriliyor.

    Bu konuda da şunu peşinen belirteyim; arttırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacaktır.

    Yeni pakette vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin Kanunun yayımını izleyen 7 iş günü içinde sonuçlandırılamaması hâlinde bu işlemlere devam edilemeyeceğine ilişkin bir düzenleme de yer alıyor. Eski uygulamalarda bu süre 2 aydı.

    Kimler Affedilmeyecek?

    Kapsam genişletildi. Terör suçlarından hüküm giyenler dâhil sahte fatura düzenleyenler, ticaretini yapanlar ve bazı kaçakçılık fiillerini işleyenler matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaktır.

    Yurtdışında bulunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi konusunda ki düzenlemelerin de ekleneceği hususu henüz ihtimal dâhilindedir.

    Her ne kadar uzmanlık alanımız olmasa bile peşinen şunu söylemekte fayda var, imar affı konusundaki çalışma da bu kanun metnine girebilir.

    (Affın kanununu yazsan yeniden) 2023 yılının Devlet ile barışma yılı olacağı kesinleşmiş görünüyor.

    Talep ve irademiz o ki bu af son olur. Gerçek manada kayıt dışılığın azaltılmasına yönelik bir niyetle avantaja evrilerek Mali tabloları doğru envanterini iyi bilen bir toplum olma yolunda ki medeniyetler sofrasında köprüden önceki son çıkışımız olduğunun bilincine ereriz…

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.