Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Eski siyasi liderlerin demokratlığını özler olduk!

    40 yıllık bir gazeteci olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi görüşüne yakın gazeteciler ile dün TRT’nin ortak yayınında basın mensuplarıyla buluşmasını Türkiye adına bir kez daha üzülerek izledim.

    Ne zaman objektif olacak

    Türkiye bugün çok çalkantılı bir dönemden geçtiği için 21 yıldır da Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oysa çok farklı sorulara muhatap iken, kendi görüşündeki gazetecilerin usulen sorularına yanıt vermesi ülke adına düşündürücüydü.

    TRT siyasetin gölgesinde

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı izlerken, demek ki, geçmişteki TRT yönetimi daha demokrat daha objektif ve siyasetin gölgesinde değilmiş diye düşündüm.

    Oysa Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, bu tercihinin yanı sıra muhalif gazetecileri de karşısına alıp soruları yanıtlasaydı bu oturum  daha objektif olurdu ve tüm Türk seçmenine ve Türkiye’ye hitap ederdi.

    Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde, her nedense bu medya buluşmalarını genellikle kendi görüşüne uygun gazeteciler arasından seçti.

    Bu fotoğrafı dış ülke gezilerinde çekilen fotoğrafta da görüyoruz ve tartışmalara da neden olsa,  değişen bir şey olmuyor.

    Eski Türkiye’yi ve siyasileri özler olduk

    TRT’deki bu yayını izlerken, geçmişteki siyasetçilerin bu tip basın mensupları İle buluşmalarını hatırlattı.

    O zaman ki siyasi atmosfer daha farklı, daha renkli daha heyecanlı, daha objektif daha demokrat idi. Her şeyin ötesinde tolerans ve hoşgörü vardı.

    Eski liderleri arar olduk

    Bugün aramızda olmayan rahmetli Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş’i arıyoruz. Onların döneminde gazetecilik yapmakta bugünleri görünce büyük bir şans ve bahtiyarlık olarak görüyorum.

    Gazetecilerin sorduğu sorular konuşulurdu

    Hatta hatırlıyorum gerek teke tek olsun, gerekse tüm siyasi liderlerin birlikte yaptıkları oturumlarda siyasi görüşü çok farklı gazetecilerin sorularını merakla izler, siyasi lider terlettiklerini görürdük.

    Hatta siyasilerin vereceği yanıttan çok, soru soracak gazetecilerin ağızından çıkacak soruya bakar, gelecek yanıttan çok, soruyu soran gazeteciler konuşulurdu.

    En iyi yazar ve gazeteciler seçilirdi

    Siyasilerle yapılacak basın oturumuna seçilecek gazeteciler Türkiye’nin en iyi gazetecilerinden, ağır toplarından oluşurdu. Onlar sorularında pas verme yerine, siyasileri terletecek kazık diyebileceğimiz sorular sorarlardı.

    Ekran başındaki Türk halkı da sorulara verilen yanıtları değerlendirerek, seçimlerde ona göre oylarını kullanırdı.

    Tek bir terletecek soru yoktu

    Oysa dünkü TRT’deki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı izlerken seçim atmosferine giren Türkiye’de, tüm seçmeni yakından ilgilendiren o kadar çok soru var iken, onlardan bir tanesi bile gelmedi.

    İşte eski ve yeni Türkiye farkı da TRT’nin tüm Türkiye genelinde görüldü. Eski Türkiye’yi bir 40 yıllık gazeteci olarak mumla arıyorum.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.