Bodrum Gündem

Şivlilik!

AKP grubundan manzaralar…

“Şivlilik ne demek?” diye sorduğunuzu biliyorum. Ben de Şivlilik kelimesine ilk kez, AKP meclis grup salonunda rastladım.

Kürsüde Erdoğan konuşuyor. Grup salonunda sayıları giderek artan çocuklar, “Tayyip Dede” diye çığlık atarak oyuncak istiyor.

Çocuklara, “efendim” diye cevap veren Erdoğan konuşurken, korumaları salonda bebek-kamyon-iş makinesi gibi oyuncak dağıtıyor.

Erdoğan’ın oyuncak dağıttığını duyan partililer, grup toplantılarına çocuklarını da getirmeye başladı.

Bu haftaki grupta basın locasının önünde, babaları ile oturan iki çocuğun önüne, üzerinde “Şivlilik” yazılı iki kutu geldi.

Korumaların getirdiği kutunun üzerindeki kelimeyi okuyabilmek için öne doğru eğildik. “Şivlilik” yazıyordu. Gazetecilerle, “ne anlama geliyor” diye birbirimize bakıştık. Kimse bilmiyordu.

Google’da taradım.  Bakın, Şivlilik ne anlama geliyormuş?

Regaip Kandili’nde uygulanan dini bir gelenek, bir kültür. Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili’nden bir gün önce, çocuklar kapı kapı dolaşarak evlerden şeker topluyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana Konya’da kutlanıyormuş. Konya Büyükşehir Belediyesi bu dini geleneği canlandırmaya çalışıyor. Çocukların, kandil sabahı şeker-çikolata toplamasından oluşan geleneğe Şivlilik deniyor.

Erdoğan’ın bu haftaki grup toplantısı, Regaip Kandili’ne rastlayınca, çocuklara bu geleneği yaşatan Şivlilik kutuları dağıtıldı.

SOYLU’YA İLGİ.

AKP Meclis grup toplantılarında en ilginç kareler, Erdoğan salondan çıktıktan sonra yaşanır. Salon boşalırken, milletvekilleri ve partililer bazı bakanların etrafını sarar. Milletvekilleri, daha önce göremedikleri bakanları grupta yakalar ve sorunlarını aktarır.

Partililer ise bakanlarla birlikte fotoğraf çektirme yarışına girer. Bu haftanın flash ismi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ydu. Muhalefetin “fotoroman Süleyman” ismini taktığı Soylu, partilileri kırmayarak hepsiyle fotoğraf çektirmeye çalıştı.  Tribündekileri selamladı ve özçekimler yaptı.

TELEFONDAKİ TESBİH

AKP grupları renklidir. Tribünleri dolduranların kıyafetleri dikkati çeker. Yarı beline kadar sarkan partililer Reis’lerine övgüler yağdırır. Çocuklar “Tayyip dede” diye bağırır, kadınlar Erdoğan’ı kendisine baktırabilmek için çırpınır.

Grup salonunda en çok, akıllı telefonlar kullanılır. Türkiye’nin her erinden gelen partililer, akıllı telefonlarını ellerinden düşürmezler. Erdoğan ve bakanlarla anı fotoğrafı çektirebilmek için koşuştururlar. Erdoğan çıktıktan sonra da salondan son fotoğrafları çekerler. Bunlardan biri de AKP’li bir kadın, elindeki tesbihi telefona takınca Fotoğraf karesi ortaya çıktı.

MECLİS’TE GERİLİM ARTIYOR

Seçim yaklaştıkça Meclis’te gerilim de artıyor. Meclis genel kurul salonunda milletvekilleri, “barut fıçısı” gibi. Heran kötü şeyler yaşanabileceği endişesi var.

Sadece genel kurul salonunda değil. Grup toplantılarıının yapıldığı Salı ve Çarşamba günleri de partililerle, güvenlik kuvvetleri arasında tartışmalar yaşanmaya başladı. AKP’nin son iki hafta yaptığı grup toplantılarından sonra taşkınlık yapan partililer gözaltına alındı.

Geçen hafta polise hakaret eden bir kişi Meclis dışına çıkartılırken, bu hafta da yine iki partili gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu bölüme geçmek isteyen partililer Meclis polisine bağırınca dışarı çıkartıldı

AKP grubundan manzaralar, seçim öncesinde herkesin daha sakin olması, provakatif hareketlerden kaçınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.