Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Kaçak yapılara İmar Affı çıkaran tek ülkeyiz!

    Ülke insanının yaşamından birinci derece sorumlu siyasi iktidarlar bu ölümlerden sorumludur. Birlik ve beraberliğin pekişeceği bugünlerde tabii ki günahta çıkarmalıyız.

    Kaçak yapılara İmar Affı tek Türkiye’de

    İşte İmar Aflarının bizi getirdiği acı sonuç! Kaçak yapılara İmar Affı veren tek ülkeyiz.  İmar afları siyasi bir karar olduğu için Allah bir daha böyle acı yaşatmasın yerine siyasiler bir daha İmar Affı çıkarmasın diye dua etmeliyiz… Japonya’da böyle yaşananlarda suçlu hissedenler istifa ederdi.

    Bir Japonya olamadık

    Evet bu bilinen bir doğal afet ancak artık bunun reçetesi de var. İşte Japonya bunun en güzel örneği. Artık Japonya aldığı önlemlerle bu şiddetteki depremlerde ölü sayısını 4 kişiye indirdi. Ya biz? Binlerle hala ifade ediliyor.

    Ne olduğu belli olmayan müteahhitlere inşaat yapma izini verirseniz, işte bu yürek paralayan acıları da yaşarız.

    Sonuçta bir deprem ülkesi olarak yapılacak her inşaatın depreme dayanıklı olması gerekirdi. Büyük insan kaybı olan depremlerin şiddetleri 7,5 ile 9 arasında olduğu biliniyor.

    AK Parti de diğerleri de sorumludur

    İnşaatlarda bu şiddeti kaldıracak şekilde yapılsaydı, bu acılar yaşanmazdı. O nedenle geçmişteki tüm siyasilerin bu ölümlerden sorumluluğu vardır. Son 20 yıldır iktidarda olan AK Parti de son sürecin sorumlusudur.

    Yaşam güvenliğinden sorumlular

    Ülkeyi yönetmeye soyunan siyasi iktidarlar insanların birinci derece yaşam güvenliğinden sorumludur. Köprüler, barajlar, tüneller, yollar yaptırdıkları için hanelerine prim yazdırıyorsa, depremde hayatını kaybedenlerden de sorumludur. Sonuçta bu binalar depreme dayanıklı olsaydı, bu kadar can kayıpları olmazdı.

    Önüne gelen müteahhit olursa

    Artık, arsa sahipleri ya da ekonomik durumu iyi olan bir müteahhitlik şirketlerine bu izinler verilmemeli. Son deprem görüntülerini seyrederken depreme dayanıklı yeni binalarında yıkıldığına tanık olduk. Onun İçin deprem kriterlerini yaşama geçirmiş büyük inşaat şirketlerine inşaat izinleri verilmeli. Önüne gelen müteahhite inşaat yapma izini verilmemeli.

    Yanlış müteahhitlerin faturası bunlar

    Bugün Türkiye, yanlış müteahhitlerin yaptığı kötü inşaatların bedelini ödüyor. Türkiye’de inşaatları hala bu eski müteahhitlik anlayışı İle devam edersek bu acıları maalesef üzülerek yaşarız.

    Kimse kafasına göre inşaat yapamaz

    Kalkınmış ülkelere baktığınızda böyle şahıs müteahhitleri yoktur. Kendisini ispat etmiş büyük inşaat şirketlerine bu sorumluluk verilmiştir. Hem bir inşaat standardı vardır. Hem de kimse kafasına göre inşaat yapamaz.

    Arsasını alan inşaata başlarsa bunları yaşarız

    Türkiye’de ise arsası olan bağlı olduğu belediyeden inşaat ruhsatı alarak istediği evi ya da apartmanı koyar. Deprem bölgesinde olan bir ülke olarak Türkiye, yıllar önce bu hataları yapmıştır. Onun İçin Türkiye, bugün geçmişte yapılan yanlışların bedelini yakılan ağıtlar ile ödüyor.

    Bir Japonya niye olamayalım

    Deprem bölgelerinde inşaatlar 7,5-9 arasındaki şiddete karşı korunmalı yapılmalıdır. Çağımız teknoloji çağıdır. Deprem kuşağında olan Japonya artık şiddetli depremlerde ölümleri en aza indirmeyi başarmıştır. O zaman Japonya modelini inceleyip inşaat kriterlerini belirlemek çok da zor değildir. Türkiye ne yapıp yapıp bu depremden bir ders çıkarmalı. Bu acılı, ağıtlı talihsiz ölümlere son vermelidir. Türkiye bu acıları artık yaşamak istemiyor.

    Vah vah deyip geçiştirecek halimiz yok

    Depremde insanlar yaşamını yitirmişse vah vah demekle gazeteci sorumluluğumuzu yerine getirecek halimiz yok. Ülkeyi yönetenlerde sorumluluk aldıkları İçin eleştirileri alıp ders çıkarmalılar. Sonuçta insanlar tedbirsizlik sonucu yaşamlarını yitiriyor.

    Sevgi ile kalın

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.