Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Büyük İstanbul Depremine Merkezi hükümet ilgisiz kaldı!

    Oysa beklenen Büyük İstanbul depremi Türkiye’nin beka sorunu işe eş anlamlıdır.

    Türkiye, son 100 yılın en büyük depremini yaşamasına rağmen bundan bir ders alamadığını dün İstanbul’daki toplantıda gördük.

    Adeta ülke olarak, millet olarak göçük altında kalmamıza rağmen yaklaşan, İstanbul Depremi ile ilgili yapılan toplantıda, merkezi hükümetten bir Allah’ın kulu katılmadı.

    Gerçekten bu tabloyu izlerken, şok oldum. Hala bu işin içinde bir partizanlık olduğunu görünce, böylesi olmaz dedirtti.

    -Unutmayalım bu depremin geleceğini herkes biliyordu.

    Depremden sonra depreme aylar kala bölgenin muhalefet siyasetçileri bu depremlerin olacağının mesajlarını veren kayıtlarını izledik. Yani bu deprem bilinen bir deprem olmasına rağmen, önlem almada yetersiz kalındı.

    -İzmir depremini daha unutmadık.

    Daha 2020 yılında İzmir depremini yaşadık. Çok eski değil 2 yıl önce bunu yaşadık. Ona rağmen deprem sonrasındaki zayıflığımızı son depremde gördük. Demek ki, biz depremlerde yaşadığımız acıları çabuk unutuyoruz. Ya da önemsemiyoruz.

    Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, siyasi yaşamında ilk kez,  özür dilercesine ne kadar Adıyaman adını ansa da tüm deprem bölgelerinde yaşamını kaybedenlerden helallik istedi.

    -İstanbul depremi de görülmek istenmiyor.

    Onun İçin gelmekte olan Büyük Marmara depremi için hemen acil deprem önleme paketi yaşama geçirilmelidir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hemen taşın altına elini koydu.

    -Merkezi hükümetten bir Allah’ın kulu yok.

    İstanbul Deprem Seferberlik Planı altında büyük bir kongreye imza atarak, durumun vehametine dikkat çekti. Ancak bu büyük toplantıda ne yazık ki, merkezi hükümetten kimsecikler yoktu.

    İşte bir kez daha Türkiye adına çok üzücü bir tablo İle karşı karşıya kaldık.

    Kürsüde herkes Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin yaşadığı İstanbul depremi masaya yatırılıyor. Ancak salonda merkezi hükümetten bir Allah’ın kulu yoktu.

    Oysa İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise kürsüde, sürekli olarak İstanbul depreminden en az zararla kurtulmasının planını açıklarken, ancak ve ancak merkezi hükümet ile işbirliği yapılarak bu sorunun altından çıkılabileceğini söylüyor.

    İşte sıcacığı sıcağını bir deprem yaşamışız. Belki de yaşanacak Büyük Marmara Depremi öncesi uyarı niteliğindeki bu depremden ders çıkaramadığımızı dün bir kez daha üzülerek gördüm.

    -Beklenen İstanbul depremi Türkiye’nin beka sorunudur.

    Çok acı ancak Türkiye’nin bir gerçeği de yaklaşmakta olan büyük İstanbul (Marmara) depremidir. Onun için yaklaşan seçimler öncesinde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ve bu bilinç ile bir Türkiye deprem modeli oluşturulmalı. En kısa zamanda bir deprem planı çıkarılarak, çürük binalar yıkılmalı. Güçlendirilecek binalarda güçlendirmelidir. Geç kalmadan hemen yarın. Yoksa Türkiye bir beka tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

    Sevgi ile kalın Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.