Bodrum Gündem

Akşener Senaryosu – Emin Varol Ankara yazıları…

Siyasetin Başkenti Ankara, toz duman… Puslu havayı seven “kurtlar” hava karardıktan sonra ortaya çıkmaya başladı, senaryolar yazılıyor.

Bunlardan biri de;

Erdoğan Cumhurbaşkanı, Akşener Başbakan senaryosu:

İyi Parti Genel Başkanı, “Başbakan olacağım” diye Millet İttifakı’na girdi. Oysa, ittifakın açıkladığı yönetim planında, “Başbakanlık” makamı olmadığı anlaşıldı. Seçimi kazanmaları halinde 6 lider, Akşener dahil “Cumhurbaşkanı Yardımcısı” olacaklardı.

Meral hanım bu defa Cumhurbaşkanı’ndan sonra en yetkili makam olan, “Başbakanlık makamına” eşdeğer, “en yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı” olmak istedi.

O da kabul edilmeyince masanın bir ayağını kırdı ve ittifaktan ayrıldı.

Meral hanım ittifaktan ayrılınca, Cumhur İttifakı bir kez daha İYİ Parti’ye kapıları “sonuna kadaraçtı.

AKP sözcüleri, Bülent Turan ve Hayati Yazıcı Akşener’i, “Erdoğan’ın kanatları altına” davet etti. Meral hanım zaten uzun süredir MHP Lideri Bahçeli’den, “yuvaya dönün” çağrısı alıyordu.

Meral hanım, istediği “Başbakanlık” makamını, Cumhur İttifakı’nda bulabilir, kendi ifadesiyle, tek adamlık sisteminde değişiklik yaparak, güçlendirilmiş parlamenter sisteme yaklaştırarak “tarih” yazabilir.

Sistem, Meral hanım için değiştirilebilir. Çünkü, 14 Mayıs Erdoğan için bir kader seçimi oldu artık.

Erdoğan Bahçeli ile görüşecek…

Senaryoya göre;

Erdoğan ve AKP, başörtüsü konusunda bir Anayasa değişikliği hazırlamıştı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde aksayan yönleri de bu değişikliğe ilave ederek referanduma gitmek istiyordu. Ancak parlamentoda 26 milletvekili eksikti…

Erdoğan, bugün-yarın ortağı Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e, “Başbakanlık” veya “tam yetkili Cumhurbaşkanı Yardımcısı” makamını sunabilir.

Erdoğan böylece hem “tek adam” sistemini yumuşatmış olur, hem Akşener’i kazanmış olur, hem de parlamentoda anayasa değişikliğini referanduma götürecek sayıya ulaşmış olur.

Hatırlatayım, AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı 334. İYİ Parti’nin ise 37 milletvekili bulunuyor.

Erdoğan ve kurmayları İYİ parti üzerinde harekete geçti. Yakında, Erdoğan Cumhurbaşkanı, Akşener, “Başbakan” veya “Cumhurbaşkanı Yardımcısı”  formülünü konuşmaya başlarsak şaşırmayın.

Ankara’daki senaryolardan biri bu.

Akşener: AKP benim evimde kuruldu…

Bu anlatacaklarım ise senaryo değil, yaşanılmış bir olay.

İyi Parti’nin kuruluşunun ikinci yılıydı (23 Ocak 2021). Akşener, benim de aralarında olduğum bir grup gazeteciyi yemeğe davet etmişti. Yemeğin her saniyesinde AKP Genel Başkanı Erdoğan vardı.

Meral hanım, eşinin Erdoğan gibi, Rizeli olduğunu anlatırken, Rizelileri, “sevimli” ve “arkadan iş çevirmeyen” kişiler olarak tanımlamıştı.

Meral hanım yemekte, “AK Parti’nin kendi evinde kurulduğunu” ise şöyle anlattı.

 “AK Parti bir tarafıyla da bizim evimizde kuruldu. Sayın Erdoğan’dan, aile olarak alacaklıyız. Borçlu oydu ve ödememişti Erdoğan borcunu öder. İster manevi, ister maddi. Manevi borcunu da öder, maddiyi de öder, fazlasıyla öder. Bizim partimize ve bana çok rasyonel bir strateji yaptı. Görmedi, duymadı, tek kelime etmedi. Benim kim olduğumu sayın Erdoğan bilir. Şeytanlaştırılmış Meral Akşener bu kadar şeytansa neden bir şey yapmadınız. Saray halkı bunu soruyor…”

Dün Muhalefet masasını deviren ve yönünü yeniden AKP’ye çeviren Meral Akşener’e, 2. kuruluş yemeğinin sonunda; “AK parti ile ittifak yapar mısınız?” diye sordum

Akşener, iki yıl önce sorduğum bu soruya, “hayır” demedi. Sanki ittifak için önündeki engelin MHP olduğunu işaret eder gibi, “ Siz bu soruyla ‘illet zillet’ diyen küçük ortağı neden huzursuz ediyorsunuz?” cevabını verdi.

Bir senaryo bir de yaşanmışlık.

Karar sizin…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.