Bodrum Gündem

Depremzedelerden Ortez ve Protez Parası Alınmasın

Depremzedelerden Ortez ve Protez Parası Alınmasın
09.03.2023
0
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin acilen depremzedelerin ortez, protez, araç ve gereç ihtiyacını ücretsiz karşılayacak bir düzenleme yapılsın çağrısında bulundu.

Bodrum Gündem Haber

Konu hakkında kanun teklifi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yazılı soru önergesi verdiğini ve TBMM’de söz alarak konuyu gündeme taşıdığını belirten Girgin “Bu kadar büyük bir felaketten sonra, engellilerimizden bir de ücret almak sosyal devlete yakışacak bir uygulama değildir” dedi.

Girgin şu açıklamalarda bulundu:

Depremle Ortez Ve Protez İhtiyacı Olan Kişi Sayısı Arttı

Ülkemizde engelli bireyler, nüfusumuzun yaklaşık %10-12’sini oluşturmaktadır. Ortopedik protez ve ortez kullanan bireylerin, engelli bireyler içindeki oranı %13-14 civarındadır. Kahramanmaraş Merkezli Depremler nedeniyle, enkaz altında kalıp, kurtulan-kurtarılan vatandaşlarımızın bir kısmı alt ve üst bacak-kolunu kaybetti. Deprem nedeniyle ortopedik protez ve ortez ihtiyacı olan kişi sayısı hakkında henüz net bir bilgi olmamakla berber, yüzde olarak sayıları artmış bulunmaktadır. Mevcut kur ve enflasyon düzeyiyle yoksul vatandaşlarımızın çoğu malzemesi ithal olan ortopedik protez ve ortezlere ulaşması giderek zorlaşmaktadır. Vatandaşın alınan katkı payını ödeyecek gücü yoktur.

Protez Ve Ortez Merkezlerinin Yaklaşık %70’inin Sgk İle Anlaşması Yok

Ülkemizde, 250 civarında özel ortopedik protez ve ortez merkezi bulunmaktadır. Ortopedik protez ve ortez merkezlerinin yaklaşık %70’i SGK ile sözleşme imzalamamıştır. Bu merkezlere başvuranlar, ortopedik protez ve ortezlerin ücretinin tamamım cebinden ödemektedir. Sosyal güvencesi olan kişiler bile, bu merkezlerin SGK anlaşması olmaması nedeniyle ücretin tamamını ödemektedir.

Depremde evini, İşini, uzuvlarını kaybeden yurttaşlardan katkı payı istemek sosyal devletle bağdaşmaz. Bütün depremzedelerin ortopedik protez ortez ihtiyacı Merkezi Yönetim Bütçesi’nden karşılanmalıdır.

Soru Önergesi

Girgin’in Bakan Bilgin’e verdiği soru önergesinde de şu sorular yer aldı:

1-Depremzedelerimizin ortopedik protez ve ortez ücretlerinin tamamının Merkezi Yönetim Bütçesi’nden ödenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

2-Ortopedik protez ve ortez için alınan katkı paylarını düşürmek için, mevcut kur ve enflasyon koşullarım dikkate alarak Sağlık Uygula Tebliği’nde iyileştirme yapmayı düşünüyor musunuz?

3-Kamuya ait bir ortopedik protez ve ortez merkezi olmamasının sıkıntılarını bu süreçte yaşıyoruz, önümüzdeki dönemde kamuya ait bir ortopedik protez ve ortez merkezi kurmayı düşünüyor musunuz?

4-Ülkemizde kamu üniversitelerinde, ortopedik protez ve ortez alanıyla ilgili lisans ve önlisans eğitimi veren, laboratuvarı mevcut olan kuruluşları da depremzedelerin protez ve ortez ihtiyacım karşılamak üzere işlevlendirmeyi düşünüyor musunuz?

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.