Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği 14 Mayıs tarihinde ters köşe olabilir!

    Türkiye’de 14 Mayıs 1950 tarihinde 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son buldu. Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti yüzde 53 oyla tek başına iktidar oldu.

    -73 yıl sonra CHP tarih yazabilir

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, da Türkiye’nin seçim tarihini 14 Mayıs 2023 olarak belirledi. Tam 73 yıl sonra belki 21 yıllık AK Parti iktidarına, bu sefer CHP liderliğindeki Demokrat Partinin de arasında olduğu Millet İttifakı son verebilir. Bazen böyle tesadüfler tarihte yaşanmıştır.
    Onun için 15 Mayıs tarihinde çıkacak gazetelerin başlığı bu yazdığım başlık ve tarih not düşülerek çıkabilir.

    -Türkiye 21 yılda özlediği özgürlük ve demokrasiye ulaşamadı!

    Türkiye 14 Mayıs 2023 yılında daha fazla demokrasi, daha özgürlükçü bir Türkiye için seçime gidiyor. Türkiye özellikle 21 yılda özgürlüğü ve tam demokrasiye susadı. Siyasi iktidarın korku yaydığı bu süreçte insanlar kafasını kuma sokan, telefonda bile konuşmaktan korkan bir Türkiye özleminde yaşadılar.

    -Kadına şiddet yok diyeceksin…

    Türkiye Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasında sınıfta kaldı. Polis gösteri yapmak isteyen kadınları engellemek için kilit noktalarda önlem aldı. Sonuçta, kadına şiddete hayır diyen Türkiye Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasında, gönüllerince kutlama ve gösterilerini yapamadılar.
    Polis ve kadınlar karşı karşıya getirildi. Kilit noktalarda polisiye tedbir alındı. Kuş uçurtulmadı. Bir sürü itiş, kakışlar ile polis göz yaşartıcıları kullanarak, böyle bir uluslararası kutlama Türkiye’de gönüllerince kutlanamadı.

    -Bu ülke ne ne zaman normalleşecek?

    Bu ülkenin 21 yıllına imza Adalet Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin başına daha adaletli, daha özgürlükçü bir ülke olarak göreve gelmişti. O tarihte hatırlıyorum, çok sayıda sosyalist, kominist ideoloji sahip sol görüşlülerin bile AK Partiyi ve Tayyip Recep Erdoğan’ı Türkiye’ye daha demokrat ülke yapacağına inanmışlardı. Ancak beklenen olamadı.

    -Ne 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı ne de diğerleri…

    Türkiye’ye büyük umutlarla gelen AK Parti, tek başına yönettiği 21 yıllık Türkiye’de özellikle özgürlükler ve demokratikleşme konusunda sınıfta kaldı. Türkiye’nin özlediği özgürlükler ve demokrasi hep rafa kaldırıldı. Beklenen özlem gerçekleşemedi.

    -Valilikler yasak mercii oldu

    Konserler, toplantı ve gösteriler o illerin Valilikleri tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Yasaklarla dolu geçen 21 yılda Türkiye’de insanlar bastırıldı. Ancak dini cemaatlerin gösteri ve yürüyüşlerinde aynı hassasiyet gösterilmedi. Cübbeli ve başı türbanlı genç kızların kuran kursları sonrasında sokak yürüyüşleri gövde gösterisi yapılırcasına yapıldı.

    -Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen iktidar özlemi var

    Bu geçen 21 yılda bilinçli olarak Türkiye, sürekli olarak Avrupa’dan uzaklaştırıldı
    Benim Türkiye’de yaşadığım 1980’li yıllarda gazete manşetlerinde hep Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) sonraki yıllarda da AB üyeliği ve AB Kriterleri manşetlerden inmezdi.

    21 yıllık AK Parti iktidarında özgürlükler ve demokrasi de Avrupa Birliği (AB) de rafa kaldırıldı.

    Onun İçin 14 Mayıs 2023 yılında yapılacak seçimde daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasinin beşiği Avrupa’da gözardı edilmemeli.

    Daha modern, daha çağdaş, bilim ve sanatıyla öne çıkan bir Türkiye özlemine 14 Mayıs 2023’de ulaşacağımız umudundayım.

    Sevgi ile kalın

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.