Bodrum Gündem

Bodrumlu Milletvekili adaylarından birisi neden ilk sıraya konulmalı?

12.974 km2 olan Muğla ilinde kilometrekareye 81 insan düşmektedir.  2022 yılı verilerine göre Muğla nüfusu 1.048.185, bu sayının da 533.368 erkek, 514.817’si de kadındır. Yeniden anımsatayım bu veriler 2022 yılsonu resmi verileridir. Geçmiş yıllardaki nüfus artış hızlarına bakılırsa 2023 yılı 1.065.655 olarak tahmin edilmekte. Lakin bu tahmin 11 ili ve tüm yurdu derinden etkileyen 6 Şubat depremi olmadan önceki tahmin. Üstelik kayıt dışı olarak Muğla’da kaç kişi yaşamakta, işte bunu hiç kimse bilmiyor.

Nüfusa gören en büyük ilçe Bodrum…

Muğla’nın 13 ilçesi var. Nüfusa göre şu şekilde sıralayabiliriz;  Bodrum 192 bin 964, Fethiye 177 bin 702, Milas 147 bin 416, Menteşe 120 bin 627, Marmaris 97 bin 818, Seydikemer 62 bin 622, Ortaca, 54 bin 478, Dalaman 47 bin 482, Yatağan 45 bin 283, Köyceğiz 39 bin 242, Ula 26 bin 613, Datça 25 bin 029, Kavaklıdere 10 bin 909.

Seçmen Sayısına göre en büyük ilçe yine Bodrum…

2018 Genel Seçimlerinde Muğla seçmen sayısı 724.911, 2019 Yerel Seçimlerinde ise seçmen sayısı 726.497 idi. Lakin Pandemi sürecinde Muğla’ya yoğun bir göç yaşandı ve seçmen sayısının da buna bağlı olarak arttığı göz önüne alınırsa bu sayıya en az % 20 daha eklemekte yarar var. Bu durumda da yaklaşık 900 bin seçmen sayısı olacak diyebiliriz. Katılım oranı % 88.57 ancak geçersiz ya da boş oy oranı inanılmaz düzeyde. Tam olarak % 14.321 oranında geçersiz ve boş oy var. Bu konu çok iyi irdelenmeli.

Gelelim 2018 Genel Seçimlerinde ilçelere göre oy miktarlarına; Bodrum 113 bin 091, Fethiye 98 bin 388, Milas 95 bin 392, Menteşe 71 bin 715, Marmaris 57 bin 495, Seydikemer 38 bin 598, Ortaca, 32 bin 88, Yatağan 31 bin 320, Dalaman 24 bin 722, Köyceğiz 23 bin 423, Ula 17 bin 761, Datça 16 bin 273, Kavaklıdere 7 bin 358.

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Muğla’nın oy verme eğilimi…

2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı Muharrem İnce 330 bin 158 (%52.50) oy alarak açık ara önde tamamladı. AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan Muğla’da 201 bin 857 ( %32.10) oy alırken, İYİ Parti adayı Meral Akşener 74 bin 079 (%11.8), HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş 17 bin 483 (%2.78), Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu 2 bin 077 (% 0.33), Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek de 2 bin 40 (0.32) oy aldılar.

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde İlçelerin oy verme eğilimi…

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilçelere göre oy verme eğilimi de şu şekilde;

M.İnce’ye Bodrum 75 bin 305 oy verirken, Milas 51 bin 404 oy Fethiye 44 bin 505 oy vermiş. R. T.Erdoğan’a ise Bodrum 23 bin 64 oy verirken, Milas 28 bin 362, Fethiye 37 bin 154 oy vermiş.

Bu bilgiler ışığında Bodrum’u analiz etmenin tam zamanı…

1987 yılından bu yana Musa Gökbel dışında, bu güne kadar hiçbir partinin Bodrumlu bir milletvekili yoktur. Her ne kadar seçilen milletvekillerinin birçoğu, ‘Aslında ben Bodrumluyum…’ demiş olsalar da, bu söylem sadece iyi niyetli bir söylem olarak değerlendirilmiş ve Bodrumluları asla tatmin etmemiştir. Et ve tırnak olarak kabul edilen kardeş ilçemiz Milas, hemen her dönem CHP, AK Parti ve İYİ Parti’den olmak üzere mecliste milletvekili göndermiştir.

2022 yılı resmi nüfusu 192 bin 964. Bu sayının 98 bin 607 erkek, 94 bin 357 kadın yaşıyor. 2023 yılı artışı ne olur Allah bilir. Su kullanımı ve toplanan çöp miktarından yola çıkarak Bodrum Belediyesi tarafından nüfusun yaklaşık 400 bin civarında olduğu belirtiliyor. 150 binin az da olsa üzerinde bir seçmen sayısına sahip olan Bodrum’un 2023 Genel Seçimlerinde Bodrumlu bir milletvekilini 28.Dönem Milletvekili olarak TBMM’ne göndermesi kadar normal bir şey olamaz. Üstelik oldukça yüksek oy aldığı CHP’nin birinci sıradaki adayının Bodrumlu olması da mutlaktır. CHP dışındaki diğer partilerin ilk sıra adaylarının Bodrumlu bir aday olması da çok normaldir. İster mantıksal olarak, ister matematiksel, ister sosyolojik, isterse duygusal olarak bakılsın, CHP başta bütün partilerin ilk sıradaki adaylarının Bodrumlu olmasıdır doğru olan.

Bu Bodrum’un, Bodrumluların hakkıdır…

Muğla ve Bodrum’dan aday adaylarının başvuruları yoğun bir şekilde başladı. Bodrumlu aday adayları Muğla’nın Milletvekili olmak için yarışıyorlar. 20 Mart itibarı ile aday adaylık başvuruları sona erecek ve her parti yedi milletvekili adayının isimleri ile sıralarını belirleyerek 9 Nisan 2023’de de Yüksek Seçim Kuruluna verecek.

14 Mayıs 2023’de yapılacak olan Genel Seçimlerde Bodrumlular hangi parti olursa olsun, ilk sırada kendi adaylarının ismini arayacak. Elbette sadece sadece Bodrumlu olmak Milletvekili aday olmak için yeterli bir neden değildir. Liyakatlı ve bu işi hakkı ile yapabilecek yetenekte olması çok önemli bir şarttır.

Bakalım bulabilecek mi?

Bildiğiniz üzere Muğla Milletvekili Aday Adayları ile mülakatı CHP’nin önde gelen ismi CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak yapıyor.

Faik Öztrak; TBMM’nde 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. Dönem Tekirdağ milletvekilliği, Refik Saydam’ın ardından önce İşişleri Bakanlığı ve sonrasında da CHP Genel Sekreterlik görevini yapan Faik Öztrak’ın torunu, İsmet İnönü’nün İçişleri ve Gümrük ve Tekel Bakanlığını yapmış Orhan Öztrak’ın oğludur.

Faik Öztrak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümünden 1977’de mezun olmuş, 1987 yılında Birmingham Üniversitesi’nden Kalkınma Finansmanı konusunda lisansüstü diploma ve master (M. Soc. Sc.) derecelerini almış, Cumhuriyetin kurucu meclisinde milletvekilliği, bakanlıklar ve devletin üst kademesinde bürokrat olarak görevler yapmış bir ailenin evladı.

Eğer Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olarak seçilir ise CHP’nin Genel Başkanlığını yürütebilecek bilgi birikim ve köklere de sahip bir isim. Kuşkusuz gönlünden CHP Genel Başkanlığı geçen birçok isimin de kabul edebileceği bir ağabey.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin önemli bir ismi olan Faik Öztrak hem Muğla, hem de Bodrum başta olmak üzere bütün ilçelerini çok iyi biliyor ve tanıyor. Bodrum’un hem CHP, hem de Türkiye açısından ne kadar önemli bir yer olduğunun da farkında. Üstelik Bodrum’un TBMM’de bir milletvekili ile temsil edilmesinin hakkı olduğunu da aslanlar gibi ifade edebiliyor.

Faik Öztrak’ın yukarıda sizlerle de paylaştığım bilgilerin ışığında hem mantıklı, hem de vicdanlı bir karar vereceğinden, mutlaka bir Bodrumlu aday adayının ilk sıraya yerleştirilmesini önereceğinden ve raporunu buna göre hazırlayacağından adım kadar eminim.

Dilerim öyle olur…

Kerim Cangır CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “Devrimci bir yol seçtim kendime ve ömrüm boyunca insanlık için, ülkemin refahı için, hak, hukuk ve adalet mücadelesi verdim. Mücadelem bitmedi, bitmeyecek. Bu onurlu mücadeleme CHP Muğla Milletvekili olarak devam etmek için başvurumu yaptım. Başta ülkem, Muğla ve Bodrum için her zamanki gibi gönülden çalışmaya devam edeceğim. Muğla ve Bodrum halkının desteği en büyük gücümdür…”

Mustafa Saruhan CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “Sevgili hemşerilerim, kapatılan Yalıkavak Belediyesi’nden tecrübemizi, enerjimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyacağız. Çok uzun süre sonra Bodrumlu bir milletvekilinin meclise girmesi şansını yakaladık. Hep birlikte bu davayı kazanacağız ve yıllardır sesini duyuramayan Bodrum’un sesini hem Türkiye’ye hem dünyaya duyuracağız. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daima yanında, Millet İttifakı’nın bir neferi olarak durmadan çalışacağız, birlik olacağız ve iktidar olacağız. Başlıyoruz, hazırız, hedef iktidar…”

Halil Karahan CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “Kıymetli dostlarım, bugün Genel Merkezimize resmi olarak aday adaylık başvurumu gerçekleştirmiş bulunuyorum. Emeğim, tecrübem ve Muğla’ya olan sevgim ile ezilenleri, emekçileri, her şeye rağmen hayal kuran gençleri, mecliste temsil etmekten büyük onur duyacağım. Hep birlikte yürüdüğümüz bu yolda, her şey çok daha güzel olacak. Sizlerle daha güçlüyüz…”

Nurten Çakıcı Bıçak CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “Cumhuriyet Halk Partisi Muğla milletvekilliği aday adaylığı başvurumu yaptım. Muğlamız ve partimiz için hayırlı olsun. Tüm aday adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Yolumuz açık ve aydınlık olsun…”

Süreyya Öneş Derici CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “Memleketim Bodrum ve Muğla’yı mecliste en iyi şekilde temsil edebilmek, bugüne kadar çözüm getiremediğimiz sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamak ve memleketimizi hakettiği yere taşımak amacıyla bir cumhuriyet kadını olarak adaylık başvurusunda bulundum…”

Remzi Kazmaz CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “İster aday olayım, ister aday adayı olarak defterimi kapatayım, inanın ki İlçe Başkanı ve ekibiyle ve diğer aday adaylarıyla omuz omuza, kol kola, birlikte yürüyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partililere, yoldaşlarıma, yol arkadaşlarıma, Atatürkçülere bu yakışır.  Çünkü belki bu görebileceğimiz son seçimdir. O son seçimde Çanakkale’deki Kuva-yı Milliye ruhunu bu sokaklarda, Bodrum’da, ilçelerde ve Muğla’da, her yerde biz estireceğiz. O inançla yola çıkacağız. 55 günümüz var…”

 

Gürol İnan CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; “En başta eşim Ülker’in, çocuklarımın, yoldaşlarımın onayı ve teşvikiyle yola koyuldum. Yaşadığım, yuva kurduğum, çoluk çocuğa karıştığım, ekmeğimi kazandığım, dostluklar edindiğim kentime ve ülkeme hizmet etmek, bu tarihi süreçte zihniyet değişikliğine katkı koymak istiyorum… Partimize ve halkımıza, liyakat sahibi iyi bir seçenek sunmak için Muğla Milletvekili adayıyım. Yolumuz açık olsun…”

Emine Yenilmez Aydemir CHP Muğla Milletvekili A.Adayı; Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız bu yılda, deprem felaketinin acılarını henüz saramadığımız zorlu günlerden geçerken , milletimize umut olan Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığında çok önemli bir Cumhurbaşkanlığı ve TBMM 28.dönem milletvekilliği seçimlerine giderken ben de CHP Muğla Milletvekilliği aday adaylığı başvurumu yapmış bulunuyorum. Seçim sürecinin vatanımıza, milletimize, Muğla’mıza hayırlı olmasını temenni ederim…”

Osman Gökmen AK Parti Muğla Milletvekili A.Adayı; “Değerli Muğlalı hemşehrilerim; 06.03.2023 Pazartesi günü itibari ile 28.dönem Muğla Milletvekili Aday Adayı olarak yola çıkmış bulunmaktayım. İlçe Başkanlığı dönemimde beni yalnız bırakmayarak desteklerini esirgemeyen tüm dostlarıma teşekkür ediyor, milletvekilliği adaylığı sürecinde de aynı desteği hepinizden bekliyorum. DURMAK YOK YOLA DEVAM…”

Ömer Özmen AK Parti Muğla Milletvekili A.Adayı ; “Bismillah. Değerli Muğlalı Hemşerilerim, Dava Arkadaşlarım; Bugün itibariyle Türkiye Yüzyılı 2023 Seçimleri Milletvekilliği Aday Adaylığına başvurumu gerçekleştirdim. Destekleriniz bana güç verecektir. Aslolan Millete hizmettir. Aday adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun…”

Bu isimlerin dışında CHP, AK Parti, İYİ Parti ve diğer partilerden neden aday adayı olduklarını (bu yazıyı yazdığım son ana kadar) henüz paylaşımda bulunarak açıklamayan isimleri de yeri geldikçe yazılarımız ve haberlerimizde Bodrum gündem okurları ile paylaşacağız.

Türkiye İşçi Partisi ile ilgili çalışıyorum. Çok ilginç ve sürprize açık bilgiler paylaşacağım…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Mustafa Paşalı dedi ki:

    2021 yılında Türkiye’deki 570 vergi dairesi için de , Tahakkuk ve Tahsilat’ta Bodrum vergi dairesi 35. Sırada idi , ki ..;
    Bu kadar hipermarket , süpermarket, holdingler ve en önemlisi de bankalar Bodrum vergi dairesine kayıtlı değil , bir de onlar kayıtlı olsa en az 30… sıradayız , yani Bodrum. 51 ilden fazla Milli hasılaya katkı sağlarken biz birbirimizi yediğimiz için her konuda nal toplarız .Bir de akıllıyız , dünya ya açılan pencereyiz , Ege de Turizm elçisiyiz v.s
    Hadi oradan …….
    Aptal mıyız Abdal mıyız ..? İlkokul talebelerine soralım