Bodrum Gündem

Muğla’yı, Rize’ye mi bağlayalım?

CHP’den sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi de son grup toplantısını yaptı.

Seyircisiz salonda, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşurken, “alkış ister” gibi vurgular yapıyor, sesini yükseltiyordu.

Ancak deprem nedeniyle, çok istemelerine rağmen  “alkışlayamayan” milletvekilleri, kafa sallayarak genel başkanlarını onaylıyordu.

Erdoğan’ın her cümlesini alkışlamakla ünlenen grup başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu alkış yasağını unutarak, iki elini havaya kaldırıp tam birbirine vuracakken, yanındaki “yapma” diye uyarıyordu.

Gözlerim, AKP Muğla Milletvekillerinin üzerinde geziyor.

Mehmet Yavuz Demir, son grup toplantısında Erdoğan’ı oğlu Emirhan ve kızı Işıl’la birlikte dinliyor.

Yelda Erol Gökcan ise yine AKP’nin kadın grubu ile oturuyor. Sol tarafında, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, grup salonunun duvarına yansıyan görüntüleri izliyor.

Grup toplantısından sonra Gökcan, yeniden aday olmak isteyen milletvekilleri ile kulise geçen Erdoğan’ın arkasından gidiyor.

Yavuz Demir ise, grup kürsüsünün önünde soluna oğlu Emirhan, sağına da kızı Işıl’ı alarak hatıra fotoğrafı çektiriyor.

4 yıldan bu yana  “milletvekili” olarak bu salona, belki de son girişleri olabilir.

Ancak Yelda Hanım “daha uzun yıllar buradayım” diye iddialı konuşuyor.

Bir süre önce Meclis Başkanlığı protokol kapısı önünde tek başına hatıra fotoğrafı çektirirken görmüş ve “Yelda hanım hatıra fotoğrafları çektirmeye başlamışsınız” diyerek şaka yapmıştım.

O da şakamı anlamış ve gülerek, “ yok, yok daha uzun yıllar buradayım” diye, yeniden aday olacağına inancını belirtmişti.

İnşallah öyle olur…

Ama 40 yıldır bu kulislerde görev yapan bir Parlamento Muhabiri olarak, böyle günlerin “sürpriz”lerle dolu olduğunu bilirim.

Çünkü, AKP aday listeleri, Meclis’in çok uzağında, kimsenin girip çıkamadığı bir sarayda,  büyük bir gizlilik içinde hazırlanıyor.

Saray, Muğla’da 400 bin kişi ile anket yaptırdı.

Kulağıma gelen bilgilere göre AKP, Muğla adaylarına karar vermeden, Muğla merkez ve ilçelerinde “milletvekili memnuniyet” anketi yaptırdı.

Yavuz Demir ve Yelda Gökcan’ın 4 yıllık performansları,  400 bin kişi ile yapılan anketle ölçüldü.

“Memnuniyet” anketlerinden Mehmet Yavuz Demir açık farkla önde çıktı. Yani Muğla’daki AKP’li seçmeni Demir’den memnundu

Memleketi Milas ve Bodrum’da Yavuz Demir yüzde 70’in üzerinde AKP’li seçmenden oy aldı. Yatağan, Ula, Ortaca, Fethiye ve Marmaris’te de Demir, Yelda hanımın önündeydi.

Anketler ne kadar etkili olur bilinmez.

Ancak, her iki milletvekili de yeniden adaylık için başvurularını AKP Genel Merkezi’ne yaptı. Yelda Gökcan, yeniden adaylık başvurusunu kamuoyuyla da paylaştı.

Paylaşırken de “tek seçici” Erdoğan’a övgüler yağdırdı:

“Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasının mimarı,  Dünya Lideri, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir neferi olarak ilk günkü aşk ile çalışmaya devam ediyoruz”

AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir ise yeniden adaylık başvurusunu daha önce yapmıştı. Geçen hafta başlarında on-line olarak adaylık başvurusunu yaptı ve gerekli belgeleri de AKP Genel Merkezi’ne teslim etti.

Demir, yeniden adaylık başvurusu yaptığını kamuoyuyla paylaşmadı, bir basın bülteni yapmadı ve Erdoğan’a övgüler de yağdırmadı.

Rize’li baskısı…

Muğla AKP’den aday olmak isteyen sadece eski milletvekilleri değil elbette. Uzun yıllar Muğla il başkanlığı yapan, Erdoğan’ın hemşehrisi,  Rize’li Kadem Mete de milletvekili adayı.

AKP’de bir Rize hegemonyası var. Bu nedenle de bazen “Muğla’yı da Rize’ye bağlayalım kurtulalım” diyenler de az değil.

Bu nedenle Mete’nin liste şansı var.  Kendisi gibi Rize’li olan AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz ve Hayati Yazıcı ile birlikte hareket ediyor.

Ancak Mete’nin, Muğla’daki “réputation”u (Fransızca bir kelime)  iyi değil.  İtibar, saygınlık, güvenilir olma, prestij anlamına gelir.

AKP Muğla Milletvekili adayı Kadem Mete, Muğla’da muhtarlara küfür etmesiyle, seçmene sert davranmasıyla ve kibri ile tanınıyor.

Kendisini bir kere Meclis bahçesinde gördüm. Eski AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’le sohbet ederken yanımıza gelen Kadem Mete’nin (kendisinin Muğla il başkanı olduğunu sonra öğrendim),  Nihat Öztürk’le bir konuşmasına tanık olmuştum. Nihat Öztürk kendisini kaş göz işaretiyle susturmaya çalışmıştı…?

Kadem Mete’nin dışında, Fethiye Belediye Başkanı ile Fethiye, Bodrum, Ortaca AKP ilçe başkanları da aday adayı olmak için görevlerinden istifa etti. Yeni aday adayları da çıkacaktır.

Ancak, AKP’nin Muğla genelinde işi zor.

Tek parti iktidarının geldiği noktada, Muğla’daki milletvekili dağılımının değişeceği, AKP aleyhinde sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

Karar seçmende…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.