Bodrum Gündem

Kerim Cangır “Muğla ve Bodrum halkının desteği en büyük gücümdür…”

Kerim Cangır “Muğla ve Bodrum halkının desteği en büyük gücümdür…”

Dr.Kerim Cangır 28.Dönem CHP Muğla Milletvekili A.Adayı

Kerim Cangır 28. Dönem CHP Muğla Milletvekili A.Adaylığı başvurusunu “Devrimci bir yol seçtim kendime ve ömrüm boyunca insanlık için, ülkemin refahı için, hak, hukuk ve adalet mücadelesi verdim. Mücadelem bitmedi, bitmeyecek. Bu onurlu mücadeleme CHP Muğla Milletvekili olarak devam etmek için başvurumu yaptım. Başta ülkem, Muğla ve Bodrum için her zamanki gibi gönülden çalışmaya devam edeceğim. Muğla ve Bodrum halkının desteği en büyük gücümdür…” ifadeleri ile duyurdu.

Başarılı bir öğrencilik yaşamı…

Yıllardan bu yana siyasetin için de yer alan Kerim Cangır hoşgörüsü, güleryüzü ve en önemlisi de ilkeli duruşu ile tanınıyor. Bodrum Pınarlıbelen köyünde doğan ve ilkokulun ardından da orta ve lise eğitimini, Türkiye Cumhuriyeti’nin Köy Enstitüleri Projesinden sonra en önemli projelerinden birisi olan Devlet Parasız Yatılı okulunda tamamladı.

12 Eylül Darbesinde tutuklanıyor…

On binlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve çok acı çektiren Faşist 12 Eylül darbesi, genç Doktor Kerim Cangır’ın da yaşamında bir dönüm noktası.  Kerim Cangır hayatının en sıkıntılı o dönemini şu sözlerle anlatıyor; “1972 yılında girdiğim Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1978 yılında mezun oldum. Afyon Çay Akkonak Sağlık Ocağında çalışmamdan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde Asistan Doktor olarak çalışmaya başladım. O günde şimdi olduğu gibi Devrimci Demokratik mücadelenin içinde yer aldım. 12 Eylül 1980’de tutuklandım. Asistanlığım da mecburen yarım kaldı…”

Kerim Cangır Türkiye için canını hiçe sayan on binlerce yurtsever devrimci gibi cezaevine giriyor ve Buca cezaevinde bir buçuk yıldan fazla yatıyor. Suçu; İzmir gecekondularında yoksullara ilaç dağıtmak…

Duygusal Devrimci…

Kerim Cangır CHP Genel Merkezinde 28. Dönem CHP Muğla Milletvekili A.Adaylığı başvurusu sırasında 43 yıl sonra Buca Cezaevinde aynı koğuşta birlikte yattığı arkadaşı ile karşılaşınca gözleri doluyor ve duygularını da şöyle paylaşıyor; “Biz devrimciler ilkeli ve dik duruşumuz ile tarih yazdık. Sokaklarda öldürüldük, cezaevlerinde tutsak olduk, işkencecilere direndik. Kaşları çatık sert adamlar ve sert kadınlardık biraz. Aslında duygusalız, ağız dolusu güler, kahkahalar atarız, hüngür hüngür ağlarız yeri geldiğinde…”

Halikarnas Balıkçısı gibi Kerim Cangır da Bodrum’a sürgün ediliyor…

28.Dönem CHP Muğla Milletvekili A.Adayı Kerim Cangır yaşam öyküsünü anlatmaya devam ediyor; “Yedek subay olarak askerliğimden sonra, gözetim cezamdan dolayı memleketim Bodrum’a sürgün geldim. 1984 yılından buyana Bodrum’da serbest Hekim, Otel Hekimi ve İşyeri Hekimi olarak çalışıyorum. Bazen çok zor şartlarda da olsa, memleketim insanlarına hizmet vermeye çalıştım.

Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de (SHP) siyasete devam…

Dr.Kerim Cangır “Eşimle birlikte 1987 yılında Bodrum SHP’ye üye olarak başladığımız siyasi hayatımız 1989 yılında ilk defa Bodrum’u Sosyal Demokrat Belediyecilik ile yönetilmeye başlaması ile bu günkü Bodrum’da partimizin en büyük parti olması için çalışan kadronun içinde yer aldık. İlçe Başkanlığı, Kurultay delegeliği dâhil partimin birçok kademesinde yer aldım. 2015 milletvekilliği önseçiminde Bodrum’da birinci, Muğla’da da 8. Sırada yer aldım. 2018 milletvekilliği seçimlerinde Parti Meclisi’nden 5. Sıradan aday gösterilmeme rağmen, bilinmeyen bir nedenle YSK’ya bildirilen listede yoktum…” sözleri ile siyasi yaşamını mütevazı bir şekilde anlatıyor.

Sadece siyasal yaşamda değil, sosyal yaşamın da her yerinde mücadele veriyor…

Bodrum’un sosyal, siyasi ve ekonomik birçok çalışmasında yer alan Dr.Kerim Cangır; 2005-2009 Bodrum Ticaret Odası meclis ve yönetiminde yer aldı. Muğla Tabip Odası Bodrum Temsilciliği Onur Kurulu üyeliği 1990 ve 2000’de TTB Kurultay Delegeliği yaptı. Bodrum ÇYDD, BESİAD (Bodrum Esnaf ve İş İnsanları Derneği), TÜLOV (Türkiye Tanıtım Araştırma Laik Oluşum Vakfı) üyesi.

Kazandıklarını memleketi için harcayan bir yurtsever…

Kerim Cangır’ın ilkeli yaşamının en önemli nişanı ise eşi İnşaat Mühendisi Nilgün Cangır ile birlikte doğduğu köye yaptırdıkları İlköğretim Okuludur. Cangır o süreci şu şekilde anlatıyor; “1998 yılında ülkemizde 8 yıllık eğitime geçildiğinde köyüm Pınarlıbelen’deki ilkokulumuz 4 sınıflıydı ve kapatılma kararı alınmıştı. Eşim Nilgün ile birlikte 1999 yılında başlayan inşaatımızı 2000 yılında Pınarlıbelen Nilgün Dr. Kerim Cangır İlköğretim Okulu olarak eğitime açılmasını sağladık. Bu benim hem doğduğum memleketime, hem de ülkeme olan bir borcumdu…”

İnşaat Mühendisi Nilgün Cangır ile evli olan Dr.Kerim Cangır’ın Ayşegül ve Kerem isminde üniversite öğrencisi ikizleri var.

28.Dönem CHP Muğla Milletvekili A.Adayı Kerim Cangır; “Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılının inşasında ve yeniden parlamenter sisteme geçişte Yüce Meclisimizde yer almak istiyorum…” diyerek yaşam öyküsünü tamamlıyor.

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Yorumlar

  1. Nihat Tasoglan dedi ki:

    Yolun açık olsun Kerim abi.