Bodrum Gündem

Suat Özcan; Düzeyli siyaset yaptım, suistimalim olmadı

TBMM’de bir dönemin daha sonuna geldik.

Mevcut milletvekillerinin gözleri genel  merkezlerde. Yeniden aday olmak için başvurularını yapıyorlar.

Muğla’nın 7 milletvekilinden, “ben aday değilim” diyen olmadı. Hepsi de yeniden adaylık başvurusu yaptı. Bir dönem daha seçilmek istiyor, Muğla’ya ve Türkiye’ye hizmet etmek istiyorlar!

Muğla’yı Ankara’da temsil eden tek eğitimci CHP Milletvekili Suat Özcan’la sohbet ediyorum. Sayın Özcan’dan, Ankara’da geçirdiği 5 yılı anlamaya çalışıyorum.

Emin Varol; 85 milyon olan nüfusumuz içinde, TBMM’de 5 yıl görev yapan 600 kişiden biri oldunuz. Milletvekili olarak siyasi tarihe geçtiniz. Mutlu musunuz?

SUAT ÖZCAN: Evet, 600 kişinin içine girmem beni mutlu etti. Mutsuz olduğum yönü muhalefette olmaktı. Muhalefette olunca, Milyonlarca insanın sizden beklentilerini karşılayamıyor hale geliyorsunuz. Bu beni mutsuz etti. Siyasette ülkeye hizmet etmek istiyorsanız, iktidar milletvekili olmanız lazım. Türkiye’nin kurucu partisi olarak, uzun yıllar iktidar olamayınca, hizmet etmekte insanları gücendiriyorsunuz. Eskiden muhalefette de olsanız, iktidar milletvekili ile iletişim kanallarının açık oluyor, bazı tayinleri yaptırabiliyordunuz. Şimdi ise, AKP iktidarında mümkün değil. İktidar, bunu yapmadı. Ankara’ya gelirken umduğumu bulduklarım da oldu, bulamadıklarım da oldu.

Emin Varol;  5 yıldan bu yana Ankara’da görev yapıyorsunuz. TBMM’yi, bir eğitimci olarak yorumlar mısınız?

SUAT ÖZCAN: Parlamento’nun geleneksel, yerleşmiş düzenleri, teammülleri var. Ama bu düzenden zaman zaman sapmalar oluyor. Meclis’te, bir parti içi düzen, bir de genel düzen var. Komisyonlardaki konuşmaların süreleri ve (iktidar-muhalefet arasındaki) iş birliği açısından iyi bir düzen yok. Örneğin; tek adam yönetimi için bir anayasa değişikliği talebi kimden geldi? Esnaftan, sanayiciden mi yoksa bir kişi veya birkaç kişiden mi? Yasa teklifi nasıl geldiyse öyle çıkması istenir, ödün verilmez, burada eğitimin bir etkisi olmuyor. 2018 yılında, Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi verdik. Halen Meclis Genel Kurulu’na inmedi. Dönem boyunca birçok teklifimiz, iktidar tarafından dikkate alınmadı Maalesef, Muhalefet olarak meclisin işleyişine bir şey getiremiyoruz…

Emin Varol;  Yani, geçen bu süreçte, düşündüklerinizi gerçekleştiremediniz…

SUAT ÖZCAN: Muhalefet Partisi Milletvekili olarak düşündüklerimi gerçekleştirdiğimi söyleyemem. İktidar milletvekili olsaydım, düşüncelerimi realize edebilirdim. Meclis’teki milletvekilleri, kendi alanı dışında kalan konuları dile getiriyorlar, ihtisas alanı dışındaki konuların üzerine atlıyor ve konuşuyor. Ben milletvekilliği sürecinde her konunun üzerine atlamamaya çalıştım. Uzmanlık alanım olan eğitim ve Muğla’yla ilgili sorunların dışına çıkmadım.

Emin Varol;  Yeniden milletvekili seçilirseniz iktidar milletvekili olarak ne yapmak ister siniz?

SUAT ÖZCAN: Milletvekilliğim devam ederse kendi iktidarımızda, eğitimle ilgili yapılacakların yanı sıra, Muğla’nın yatırımları ve hizmet alması için daha çok çaba sarf ederim. Çocukluğumdan bu yana siyasetin içindeyim. Düzeyli siyaset yaptım, suistimalim olmamıştır. Demokrasiye inanan  birisiyim. Bu kuralları işlettiğimizde yararlı oluruz. İktidar milletvekili seçilirsem bir Muğla Çalıştayı yaparım. Muğla’nın sorunlarını, sivil toplum örgütleriyle, yerel yöneticilerle, kanaat önderleriyle yeniden değerlendirir, sorunları belirler, orta ve uzun vadede neler yapılabileceğini tespit eder, merkezi idareye kabule ettirmeye çalışırdım.

Muğla’da hava alanları dışında kamusal yatırımlar çok az, bunların artması lazım. Muğla bir tarım, turizm ve yer altı kaynakları zengin bir coğrafya. Muğla’da tarım, yanlış politikalarla bitirildi. Ben, Tütün köylüsüyüm. Yıllarca Tütün yaptım. “Para, para. Tütün satımında beni ara” diyerek büyüdüm. Tütün yasaklandı. Pamuk ise Yunanistan’dan alır olduk. Karacahisar, tarihi bir orman köyüdür. Çok az da olsa Amerika’ya giden halı üretilir. Halıcılık ta bitti. Halıyı solduran eski gösteren çiftlikler kurdular.. Artık, turisti göremiyoruz, her şey dahil sisteminde turist tatil köylerine hapsediliyor. Arıcılık da bitti. Arıcılık, ilkel yollarla yapılıyordu ama lezzetliydi. Orman yangınları da arıcılığı olumsuz etkiledi. Bu nedenlerle Muğla’da işsizlik ortaya çıktı.

İktidarın Muğla’yla ilgili niyetleri 2019 yerel seçimlerinde ortaya çıkmıştı. Ormanlık alanlarının, hazine arazilerinin kılıfına uydurularak birilerine verilmesi, çed raporu alınmadan maden ruhsatları dağıtılması gibi…

Teşekkürler Sayın Suat Özcan.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.