Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi 27 Mart 2023

Bu gün;

En az emekli maaşının 7 bin 500 lira olması huzur mu getirdi yoksa huzursuzluk mu?

Partilere göre Muğla Milletvekili aday adayları kimler?

Hangi isimler daha çok öne çıkıyor?

Sıralamada hangi kriterler dikkate alınmalı?

CHP ve İYİ Parti ittifak mı, rakip mi?

CHP İYİ Parti arasındaki rekabeti fırsat bilen AK Parti, TİP ya da HDP Muğla’dan kaç milletvekili çıkarabilir?

Yutkunmadan, karnından konuşmadan, kim ne der acaba demeden, sokağın kendi arasında konuştukları bu soruları ince ince yorumlamaya çalışacağım. Böylelikle Sokaktaki insanların sessizliğine az da olsa ses olabilirim.

Öncelikle şunu kabul edelim sokaktaki insan geleceği için çok kaygılı. Ekonomik kriz, ekonomik buhrana dönüşüyor. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkartılmasından hiç kimse mutlu olmadığı gibi, huzursuzluk yarattı. Denge bozuldu. CHP Yoksulluk Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo’nun “Yoklukta ve Yoksullukta Değil Varlıkta ve Hep Birlikte Zenginleşmede Buluşacağız” söylemini hepimizin içselleştirmesi ve hep birlikte yüksek sesle haykırması gerekiyor. Elbette sadece haykırmak yetmez, bu ilkenin yaşama da entegre edilmesi, uygulamaya sokulması da gerekiyor.

Şimdi gelelim 28.Dönem Muğla Milletvekili aday adaylarından hangilerinin seçilebilir sıraya konulacağına. Bu konu 9 Nisan’a kadar gündemimizde yer alacak. Takım elbisesine, mükellef bir rakı sofrasına ya da daha mütevazı iddiaya girenler olacak.

Muğla’da partilere göre aday adayları kimler önce onların isimlerini sizlerle paylaşalım.

AK Parti’de 14’ü kadın olmak üzere toplam 54 aday adayı var.

Osman Gökmen, Ömer Özmen, Ferudun Katar, Murat Naci Yavuz Bodrum’dan ve Kardelen Çelik, Tarık Taşdemir, Ersin Tayfur, Fatih Keskin, , Eylem Tan, Abdül Cemil Cem, Hakan Fevzi İlhan, Ahmet Şahin, Yurdanur Uzun, Lale Dadaş Yakut, Mustafa Turhan, Mustafa Turhan, Levent Akyer, Ferzan Çakal, Tamer Topal, İbrahim Kocabıyık, Nurgül Özgirişken, Elvan Göçer, Tahir Ateş, Seyitnur Gün, Yakup Otgöz, Nevres İyi, Abdülkadir Dölek, Mehmet Akif Demir, Yelda Erol Gökcan, Serap Ülkü Özdemir, Duygu Pınar Marçalı Doğru, İhsan Küreci, Turgay Öztürk, Ali Tekin, Hasan Çemrek, Pınar Boyacı, İbrahim İlhan, Ozan Dağgez, Elif Kışlalı, Mehmet Nil Hıdır, Hüseyin Aykal, Erol Kocabaş, Muhittin Kayabaş, Kadem Mete, Haluk Laçin, Mehmet Yavuz Demir, Yusuf Esen, Yasin Ali Yıldırım, Salih Gümüş,  Emine Seher Girgin, Ramazan Sarıhan, Işıl Balaban Karazeybek, Ramazan Beyazıt Aydın, Mehmet Sıdra, Uğur Akın Şahin.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nden 10’u kadın olmak üzere toplam 50 aday adayının başvurusu bulunuyor.

Kerim Cangır, Mustafa Saruhan, Emine Yılmaz Aydemir, Halil Karahan, Nurten Çakıcı Bıçak, Gürol İnan, Süreyya Öneş Derici, Selma Tükel, Ayşe Nurdan Fırat, Enver Çoban, Belgüzar Akşit Aydar, Remzi Kazmaz, Ümit Baltutan Bodrumdan aday adayı ve Gizem Sayar Özcan, Hüseyin Tutkun, Onur Akın, Adem Zeybekoğlu, Akın Özdemir, Ali Özgür Kullukçu, Ali Irgat, Aydın Tilkici, Bekir Perçin, Bekir Tavas, Burak Erbay, Cahit Yaka, Cumhur Uzun, Erdal Atıcı, Fatma Gebeş Çimen, Gülümser Yazıcı Oymak, İbrahim Ertürk, İskender Gencer, İsmail Alper Görgülü, Kürşad Yılmaz, Mehmet Demir, Mehmet Kubilay Özcan, Mehmet Toker, Mürsel Alban, Nazmiye Helvaşi, Necati Ocak, Salih Büyükdöğerlioğlu, Serkan Demirel, Servet Taşbaş, Suat Esin, Süleyman Girgin, Temel Türkmen, Yamaç Kaya, Yalçın Dere, Yunus Emre Armağan, Fahrettin Üstün, Suat Özcan.”

Milliyetçi Hareket Partisi’nde ise 2’si kadın olmak üzere şu ana kadar toplam 18 aday adayı var.

Mehmet Korkmaz, Hüseyin Kürşat Gönül, Mehmet Erdoğan, Hacı Çelik, Ertuğrul Avcı, Sadi Taşkın, Mevlüt Kiriş, Serkan Şafak, Şevket Tokur, Özlem Balcı, Cengiz Çay, Hilmi Başpınar, Abdülkadir Tekin, Yetkin Belci (%78 engelli), Fatih Sağdıç (%40 engelli) Emre Kısa, Hakan Balın, Neslihan Doğangül Önder…

İYİ Parti’de 24 Mart’ta sona eren adaylık başvurularında 37 kişi aday adaylığı başvurusunu yaptı. Ancak liste henüz açıklanmadı.  Metin Ergun’un Muğla mı yoksa Ankara’dan mı aday gösterileceği henüz belli olmazken, Bodrum’dan Mehmet Tosun, Ahmet Sakıcı, Behçet Saatcı ve Gülgün Çolakoğlu’nun isimleri netleşmiş durumda.

Demokrat Parti’de ise 28 Mart’ta sona erecek olan aday adaylığı başvurularında şu ana kadar Muğla İl başkanı Erdal Eroğlu, görevinden istifa ederek aday adaylığı başvurusunu yaptı.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nde 5’i kadın olmak üzere 18 aday adayı var; Bodrum’dan Mehmet Billorer diğer aday adayları ise şu isimler; Ayhan Tevkur, Bilal Baykan, Çetin Tatlı, Emel Tepecik, Fatih Han Karahal, Fatma Özalp Ak, Filiz Çalışkan, Güllü Kocasarı Özen, İbrahim Elban, İlyas Kaya, Mehmet Ali Atabay, Mehmet Serkan Özçelik, Muhammet Çiçek, Muhsin Erdem, Nazım Çelik, Nesrin Çoban Ocak, Süleyman Demirtaş.

Gelecek Partisi’nde ise Mart’ta sona erecek olan aday adaylığı başvurularında şu ana kadar Muğla il başkanı Selahattin Kayaman, görevinden istifa ederek aday adaylığı başvurusunu yaptı.

Türkiye İşçi Partisi’nde 27 Mart 2023 akşamına kadar aday adaylık süreci devam ediyor. O nedenle kimlerin aday adayı olduğu henüz belli değil. Muğla’da oldukça önemli bir oy potansiyeline sahip olan Türkiye İşçi Partisi, tüm yurtta olduğu gibi sürekli yükselen bir trend yakalamış durumda. Yurttaşlar sevilen bir ismin Muğla’dan aday gösterilmesi durumunda bir milletvekili çıkarabileceği konusunda umutları olduğunu söylüyorlar.

HDP bilindiği gibi Yeşil Sol Parti olarak seçime giriyor ve Muğla’dan başvuru yapan aday adaylarının isimleri henüz belli değil. Aday adaylıkları için Yeşil Sol Parti Ege Bölge Başkanlığına başvuru yapılıyor bu nedenle aday adaylarının isimlerinin önümüzdeki günlerde netleşmesini bekleniyor.

Şimdi de gelelim zurnanın zırt dediği yere.

28.Dönem Muğla Milletvekili olarak Türkiye Millet Meclisi’ne 7 isim seçilecek. 27.Dönemde CHP’den Mürsel Alban, Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin, AK Parti’den Yelda Erol Gökcan ve İYİ Parti’den de Metin Ergun Türkiye Millet Meclisi’nde 5 yıl boyunca görev yaptılar. Onların ne kadar başarılı olup olmadıklarını elbette genel merkezleri değerlendirecek ve yeniden aday olup olmayacaklarına karar verecek.

Ankara kulislerinde; AK Parti’den Yelda Erol Gökcan’ın yeniden seçilebilir bir sıraya konulacağı, İYİ Parti’den Metin Ergun’un da Ankara’dan aday gösterileceği yönünde. CHP’li 4 Milletvekilinin ise 28.Dönemde yeniden görevlendirilmeyeceği konuşuluyor.

Elbette bu söylemler, tahminler ve manipülasyonlar 9 Nisan akşamına kadar sürecek.

  1. Dönem Muğla Milletvekilliği için Hangi partide hangi isimler daha çok öne çıkıyor?

Geçmiş deneyimlerim ve gözlemlerime göre AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ilk iki sırada yer alacaktır. Eğer kulislerde konuşulanlar doğruysa Yelda Erol Gökcan da ilk iki sırada yer alacaktır. Üçüncü sıraya Bodrumlu bir aday konulması İYİ Parti’nin oylarını etkiler. Çünkü Bodrum’dan Mehmet Tosun’un ilk iki sırada olması AK Parti’den de çok miktarda seçmen Mehmet Tosun’a oy verecektir. Aynı durum Fethiye için de geçerli. Behçet Saatçi’nin AK Parti seçmeninin oylarını alabileceği düşünülürse AK Parti’nin Fethiye’den ya da Sakar altından iyi bir adayı sıralamaya koyması gerekiyor. Kadem Mete Karadeniz kökenli bir Marmarisli, Behçet Saatçi’nin karşısında Seydikemer ve Fethiye’nin AK Parti oylarını ne kadar kontrol altında tutabilir süreç içinde göreceğiz.

Sıralamada hangi kriterler dikkate alınmalı? Sorumuzun yanıtının bir bölümünü anlattık. Peki bu seçimde CHP ve İYİ Parti ittifak mı, rakip mi? Bana göre buz gibi rakip.2019 Yerel seçimlerini anımsayın. Bağımsız aday Behçet Saatçi yüzde 26 oy almıştı. Bu %26 oy kimlerden geldi. Heralde Avusturya İşçi Partisi seçmenlerinden değil. Elbette İYİ Parti oylarıydı ve İYİ Parti seçmeni Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e oy vermedi.

14 Mayıs 2023 Milletvekili seçimlerinde İYİ Parti çok iyi bir strateji izleyerek hem nüfus, hem de seçmen sayısı olarak ilk iki sırayı paylaşan Bodrum’dan Mehmet Tosun’u ve Fethiye’den de Behçet Saatçi’yi ilk iki sırada aday gösterecek ve özellikle CHP’nin aday belirleme stratejisini buna göre yapması gerekiyor. Eğer bu konuda Bodrum ve Fethiye dengesini oluşturamaz ise 4 olan milletvekili sayısı üçe, belki de ikiye düşebilir. Hele CHP bir de Demokrat Parti ya da Deva’dan bir ismi CHP listelerine kontenjan olarak alır ise işte o zaman CHP darmadağın olur.

CHP, İYİ Parti arasındaki rekabeti fırsat bilen AK Parti, TİP ya da HDP Muğla’dan kaç milletvekili çıkarabilir? İşte bu sorunun yanıtını ilerleyen günlerde sıralamalar belli olduğunda yorumlayabiliriz.

Yorumlar

  1. Sami Ekinci dedi ki:

    Anlatım harika,yorumlar harika,*Lakin*tekelinden kurtulmuşsun.Ses tonunu kullanma,vurgu ve tonlama harika farkında olmadan bazı aday adayları kalaylıyorsun.Lütfen çapsızlar taşınmasın Meclise.