Bodrum Gündem

Kemal beyin verdiği 71 Milletvekilinin öyküsü

Akşener, 40 gün önce söylemiş, ben de yazmıştım

14 Mayıs’ta ilk turu yapılacak seçimler nedeniyle tatile giren Meclis koridorları çalışanlara kaldı. Odalarda çalınan arabesk müzik sesleri kulislere kadar geliyor.

Milletvekillerinin odalarının bulunduğu Halkla İlişkiler binasında ise hareketlilik var. Yeniden aday olamayan Milletvekilleri, 5 yıldan bu yana kullandıkları odalarını boşaltmaya başladı.  Meclis’ten ayrılmadan önce de  şeref kapısı önünde yakınlarıyla birlikte anı fotoğrafları çektiriyorlar.

Bazı koridorlardaki odaların tamamı, milletvekilleri listeye giremediği için boşalıyor. Milletvekillerinin özel eşyaları arabalarına taşınıyor. Bu durumda olan 318 milletvekilinin olduğu tahmin ediliyor. Yani 600 milletvekili olan Meclis’in yarısı değişiyor. Boşalan odalar yeni gelenler arasında kura ile dağıtılacak.

500 danışman işsizler ordusuna katılıyor…

Yeniden aday olamayan milletvekillerinin danışmanlarının da görev süreleri doluyor. Yaklaşık 500 danışman, işsizler ordusuna katılacak. Milletvekilleri ile birlikte göreve başlayan bu danışmanların işlerine de son veriliyor.

Bunlardan ikisi de, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın danışmanı. İki kadın danışman bir yandan Suat beyin yazışmalarını tasnif ederek odasını boşaltıyor, diğer yandan da yeni iş arıyorlar.

HDP (Halkların Demokratik Partisi) gibi bazı siyasi parti grupları, deneyimli danışmanların işsiz kalmamaları için bir “havuz” oluşturdu. Yeni seçilecek milletvekillerine bu danışmanları görevlendirecek.

İşsiz kalan CHP’li danışmanları da Genel Merkez’den böyle bir havuz oluşturmasını istediklerini biliyorum.

 “Kılıçdaroğlu, 4 partiye 68 Milletvekili sözü mü verdi?”

CHP demişken;

Bu seçimlerin en sancılı partisi Ana Muhalefet Partisi CHP. Çünkü, Millet İttifakı’ndaki 5 siyasi partiden 71 aday adayını, CHP listesinden, hem de seçilebilecek yerlerden gösterdi. 134 CHP’li milletvekilinden yarısı, bu nedenle listelere giremedi.

Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin üzerinden kopartılan fırtına, giderek büyüyor. CHP’de isyanın temelinde Millet İttifakı’na mensup partilere verilen aday sayısı var. Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’ne grup kurabilecekleri kadar, milletvekili verilmesine büyük tepki var.

Ancak bu söz, Kemal Kılıçdaroğlu bey tarafından yaklaşık 1,5 ay önce 4 ittifak liderine verilmişti.

Bunun böyle olacağı belliydi. Yeniden listeye girebilmek için CHP’li vekiller sustular, itiraz etmediler. Kesin listeler, YSK’ya verildiğinde ise artık, çok geçti.

Liste dışı kalanlar bunun tartışmasını, bugün yapıyorlar.

Tarih 3 Mart 2023.

Meral Akşener’in ittifak masasını terkettiği gün, “Kılıçdaroğlu, 4 partiye 68 Milletvekili sözü mü verdi?” başlıklı bir yazı yazmıştım.Evet, bu başlığı attığım yazıda, CHP’de gelecek olan isyana dikkati çekmiştim.

Çünkü, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal beyin “tavrı” nedeniyle, ittifak masasını terk ederek genel merkeze geçmiş ve kurmaylarını toplamıştı.

Meral hanım o kızgınlıkla, genel idare kurulu üyeleri ve il başkanlarına, “İttifak’taki diğer parti liderlerini Kemal beyin” kışkırttığını anlattı. Akşener, “Çünkü” diye devam etti  ve “Kemal bey bana haber vermeden, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partisine seçimlerde, 68 millletvekilliği sözü verdi ” dedi.

Ben de bu önemli sözlerini aynı gün öğrenmiş ve 3 Mart tarihli yazımın başlığı yapmıştım.

Yazının devamı ve detayları ise şöyleydi:

“ İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Altılı Masanın 12. toplantısının yapıldığı Saadet Partisi Genel Merkezi’nden ayrıldıktan sonra doğruca İYİ Parti Genel Merkezi’ne gitti.

Kendisini 81 İl başkanı bekliyordu.

Meral hanım, il başkanlarını “krizden” önce Ankara’ya çağırmıştı. Sanki bir sorun çıkacağını önceden tahmin etmiş gibi…

Makam odasında kısa bir süre dinlendikten sonra, İl Başkanlarıyla toplantıya geçen Akşener, daha sonra Saadet Partisi Genel Merkezi’ndeki toplantıda yaşananları anlattı.

Bazı İl Başkanları Akşener’e, “masadan kalktıktan sonra değil, önceden bizimle konuşsaydınız” diye sitem etti.

Akşener krizi anlatırken bir saptama yaptı. Ve, CHP dışında masadaki küçük partilerin (Deva-Gelecek-Saadet ve Demokrat Parti) liderlerinin Kemal beyi cesaretlendirdiğini söyledi.

Bugüne kadar basına yansımadı. Meral hanım, CHP ile diğer 4 parti lideri arasında yapılan bir anlaşmayı da bu toplantıda öğrendi.

İddia edilen bu anlaşmaya göre;

6’lı masadaki dört partinin lideri, Babacan-Davutoğlu-Karamollaoğlu ve Uysal, CHP listelerinden milletvekili adayı olacak ve seçimlere girecekler. Doğal olarak seçilebilecek yerlerden ve liste birincisi olarak aday gösterilecekler.

Bu siyasi partilerin liderleri milletvekili seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı da olacaklar. Ayrıca bu partilere birer de bakanlık verilecek.

Bütün bunların dışında, CHP Genel Başkanı’nın ittifak içindeki 4 siyasi partiye, toplam 68 milletvekili sözü verdiği iddia ediliyor, buna göre bu milletvekilleri de CHP listelerinden seçilebilecek yerlere konulacaklar.

Hangi partiye ne kadar milletvekili sözü verildi bilinmiyor. Eşit sayıda ise, 4 siyasi partiden 17’şer milletvekili, CHP listelerinden, seçilecek yerden aday gösterilecek.

Bunun karşılığında da hiç milletvekili olmayan ve seçmen sayısı çok düşük olan 4 siyasi parti liderinin, Kemal beyin adaylığını desteklediği iddia edildi.”

İlk kez Meral Akşener’in dillendirdiği bu bilgi ve benim okuyucularıma illettiğim bu sözlerin doğruluğu 40 gün sonra ortaya çıktı.

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala CHP;

Saadet Partisinden 24, Gelecek Partisi’nden 19, DEVA Partisi’nden 25 ve Demokrat Parti’den 3 isim CHP listesinden milletvekili adayı gösterildi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.