Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi (17 Nisan 2023)

Merhaba

Cumhuriyet güneşi: Köy Enstitüleri…

“Yüzmeyi kitaptan öğrenen, denizde boğulur…” Köy Enstitülerinin felsefesini en iyi anlatan cümlelerden birisi bu cümle diye düşünüyorum.

17 Nisan 1940’da çıkan Köy Enstitüleri Yasası ile yürürlüğe giriyor ve Köy Enstitüleri’nin kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor. Ancak Köy Enstitüleri çok daha önceden uygulamaya sokulmuş bir proje. 22 Mart 1926 yılında çıkarılan bir yasa var; Köy Öğretmen Okullarının kurulmasını öngören Yasa!
İşte, bu yasaya dayanarak, 1 Ekim 1937 Tarihinde Eskişehir/Çifteler’de, 30 Ekim 1937 tarihinde de İzmir, Kızılçullu’da Köy Enstitülerinin iki okulu, fiilen açılmıştır. Yani Köy Enstitülerinin temeli Atatürk döneminde atılmıştır.

Gelişmiş ülkelerin de gıpta ile baktığı “Köy Enstitüleri Projesi” kısa ömründe, 20 bin çocuk yetiştirildi! İyi gözleyin, bu çocuklar arasında isim yapmış şairler, yazarlar, sendika liderleri, politikacılar var.

Köy Enstitüleri Türkiye’ye özge bir okuldur ve yüzmeyi deniz de öğretir…

*****

Köy Enstitüleri felsefesinin yeniden yaşam bulduğu yerlerden birisi de Bodrum’dur.

Bu yıl üçüncüsünü düzenlenecek olan Bodrum Belediyesi Garaova Gençlik ve Tarım Kampı 1-30 Nisan tarihleri arasında başvuruları Bodrum Belediyesi resmi internet sayfası üzerinden alınmaya başlamış. 18-40 yaş arası yurt içi yurt dışından herkesin başvurabileceği 5 gün boyunca devam edecek olan bu kampta; Tarım, Gıda ve Hayvancılık İle İlgili Uygulamalı Eğitim ve Geziler, Eğlenceli Aktiviteler, Panoramik Bodrum Turu ve daha birçok sürpriz aktiviteler mevcut.

Eğitimler İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulunda, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünde görev yapan Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Ziraat Teknikerleri tarafından veriliyor.

Garaova Gençlik ve Tarım Kampında bu güne kadar yaklaşık 850 kişi ağırlanmış. Çok büyük bir rakam…

Bu projenin mimarları Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Benian Bilgi nezdinde emek veren, alınteri döken herkese teşekkür ediyoruz…

*****

Muğla siyaset kazanı iyice fokurdamaya başladı. 9 Nisan 2023 Pazar günü tüm siyasi partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kuruluna teslim etmesi ile tartışmalar, küsmeler, kavgalar başladı.

CHP Adayları

İYİ Parti adayları

AK Parti Adayları

Yeşil Sol Parti Adayları

MHP Adayları

TİP Adayları

Türkiye Komünist Partisi Adayları

Memleket Partisi Adayları

Bodrum adayları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.