Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi 24 Nisan 2023

Bu hafta gündemimizde yine Türkiye, Muğla ve Bodrum siyaseti olacak.

14 Mayıs 2023 günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine 20 gün kaldı. Süre azaldıkça doğal olarak politika kazanı da daha çok fokurduyor.

Türkiye siyasetinde çok ilginç söylemler dikkat çekiyor. Öncelikle Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmalarına göz atalım.

Karadeniz Doğal Gazı meselesinin aslı nedir?

Nisan ayında işlenecek gaz ulusal sisteme bağlanacak. İlk etapta 10 milyon metreküp doğal gaz kullanılacak. 2026 yılında kullanılan doğal gazın yüzde 30’unun yerli kaynaktan karşılanması hedefleniyor.

Bu söylem bir seçim söylemi mi, yoksa gerçekten Türkiye’de kullanılan doğal gazın yüzde 30’u yerli kaynaktan karşılanabilecek mi? Doğrusu ben bilmiyorum, bekleyip göreceğiz. Eğer doğruysa alkışlayacağız, değilse unut gitsin deriz…

CHP İktidara gelir ise Diyanet İşler Başkanlığı kapatır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması, yerine de ‘inanç başkanlığı’ kurulması söylemi Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’e ait. Fakat konu CHP ve diğer tüm muhalefet partilerinin söylemiymiş gibi algılandı ya da algılatıldı.

Soğan meselesi ile İHA ve SİHA’ların ne alakası var?

Yurttaşların söylediklerini anlamakta güçlük çektiği Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati’nin son söylemi de yine anlaşılamadı. Bakan Nebati; ‘Soğan şu fiyata, bu fiyata gitti’ diyorlar. Şimdi yeni ürünler çıktı ya, soğan fiyatları aşağı gitmeye başladı ya, ben de onlara diyorum ki ‘Git cücüğü ile oynayın biraz, cücüğü ile’. Adamın bütün şeyi şu; ‘Efendim ne olacak bu İHA’lar SİHA’lar, uçaklar, yollar ne işe yarıyor?’ Be mübarek adam! Silifke’nin yoğurdunu, çileğini Ankara ile İstanbul’da yemek için yol lazım, yol. Ama bunu bilmezler, anlamazlar.” Dedi ve ben Soğan meselesi ile İHA ve SİHA’ların ne alakası var? diye kendi kendime sordum. Benim gibi daha birçok kişi de aynı soruyu sorduğuna eminim. Zaten neo klasik ekonomi, epistemolojik kopuş, heterodoks yaklaşım, davranışsal ekonomi ve nöroekonomi söylemlerini de anlamamıştım.

Sahi siz anlamış mıydınız?

Bahçeli’nin matematik ile alıp veremediği nedir?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin matematik ile arası iyi mi, yoksa nefret mi ediyor anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu. Devlet Bahçeli 2009 yılında MHP’nin 40. Kuruluş yıl dönümünde iktidar formülünü kürsüde hesaplamıştı. Anımsıyor musunuz?

“2009’u yazarken iki sıfır var. Dokuzun yanındaki sıfırı sildiniz. Kaldı 9. 2’nin sonunda yine bir 0 var. Onu da sil kaldı 2. Toplayın ne yapar: 11. 2009’un içindeki içindeki iki sıfırı da sildiniz. Ne kaldı? 40 yapar. Ve MHP’nin 40’ıncı yıl dönümü…”

Bitmedi.

MHP lideri Şubat 2022’de partisinin grup toplantısında elinde 6 yazan bir tabela çıkartıp ters çevirerek ‘Meselenin bakmak değil, görmek’ olduğunu söyleyen Bahçeli, “Bizim 6’ya baktığımızda gördüğümüz altı oktur, tertiptir, tezgahtır, kumpastır. 9’a bakınca gördüğümüz huzurdur, 9 tuğdur, 9 ışıktır, sorunların geçeceğinin müjdesidir” demişti.

Bahçeli bu kez İstanbul’daki seçim bölgeleri ve toplam milletvekili sayısını Kadir Gecesi’yle birleştirdi. Bahçeli, “3 bölge var İstanbul’da. Toplam milletvekili sayısı 98. 9+8 eşittir 17. Bugün 17 Mayıs ise Kadir gecesi. Bu tesadüf müdür?” diyerek yine bizlerin kafasını karıştırmayı başardı.

Bahçeli sadece sadece Matematikle mi sınıyor bizleri? Kimi zaman da kelimelerle aklımızı başımızdan alıyor. Anımsayınız lütfen; Bahçeli yine yıllar önce partililerle sohbeti sırasında çıkardığı bir kağıda kendi eliyle farklı bir slogan daha yazmıştı. Bahçeli’nin çizdiği notta, kendi adından “D” ve “L” harflerini çıkartarak “Devlet için evet” sloganını ortaya çıkardı.

Töbe töbeee…

Gelelim Muğla siyasi gündemine.

AK Parti kaç milletvekili çıkartır?

AK Parti teşkilatı her geçen gün daha bir fokurduyor. AK Parti’de il başkanlarının birinci sıradan milletvekili adayı olması geleneksel bir durum. Fakat nedense Kadem Mete’ye karşı müthiş bir defans var. Kadem bey her türlü meclise seçilecek. Ancak AK Parti Muğla teşkilatı daha sonra ne yapacak işte bu meçhul. Sanıyorum Seydikemer Belediye Başkanlığından istifa ederek aday adayı olan ve ikinci sırada kendine yer bulan Yakup Otgöz de ucu ucuna seçilir diye düşünüyorum. Eğer AK Parti Muğla’da bir milletvekilliğine düşerse işte o zaman teşkilat içindeki kargaşayı hayal bile edemiyorum. İYİ Partili Behçet Saatçi’yi izlemeye devam edelim, çünkü AK Parti’nin bir milletvekili kaybetmesine neden olabilir…

İYİ Parti iki milletvekili çıkarır, üçüncüyü zorlar mı?

Muğla’da en dengeli sırlamanın İYİ Parti tarafından yapıldığı hemen herkes tarafından kabul ediliyor. Gerçekten de en çok seçmenin olduğu Bodrumlu, Milaslı ve Fethiyeli adaylar ilk üç sırada yer buldular. Gerçi sıralamada seçmen sayısı gözetilseymiş Bodrumlu Mehmet Tosun ilk sırada, Fethiyeli Behçet Saatçi ikinci sırada ve Milaslı GİK Üyesi Metin Ergun’da üçüncü sırada olmalıymış. Metin Ergun Meral hanıma çok yakın olmanın faydasını(!) görmüş. Bence Türkiye siyaseti açısından çok doğal bir durum. Peki İYİ Parti iki milletvekili çıkartırsa kimin milletvekilini alır? Diyelim üçüncüyü de kıl payı aldı. Sizce hangi partiden alır? Bir ondan, bir bundan değil mi?

CHP üçe razı mı?

CHP bana göre üç milletvekiline dünden razı. Çünkü dördüncü sıradaki Gelecek Partisi kontenjan adayı Selçuk Özdağ büyük bir travmaya neden oldu. Kendi memleketi Manisa’nın bile kabul etmediği Özdağ’ı Muğla CHP tıpış tıpış kabul etti. Ama CHP’nin dinamikleri bu adayı seçime 20 gün kalmış hala kabul etmiş değil. İttifak adayı CHP ile alakası yok diye yarım ağızlı bir söylem vardı, şimdi onu bile kimse söylemiyor. Üç milletvekili kabullenmiş durumda. Ama CHP’liler (özellikle kadınlar) eksilen bir milletvekilinin hesabını mutlaka sorarlar. Aha da buraya yazıyorum.

Muğla ve Bodrum CHP Bodrumlu Süreyya Öneş Derici ile ilgili olarak ilk anda bir defans koymuş olsa da, ‘Hem kadın, hem Bodrumlu daha ne istiyorsunuz’ şeklindeki bir soru ile muhatap olmamaya çalışıyorlar. Doğal olarak CHP örgütü de tartışmaları bir kenara bırakıp, hem Süreyya Öneş Derici, hem de Kemal Kılıçdaroğlu için oy istemeye devam ediyorlar.

Benim öngörüm CHP üçe razı ve bir milletvekilini işte o partiye kaptırdı diyebiliriz şimdiden.

Türkiye İşçi Partisi Muğla’dan bir milletvekili çıkarabilir mi?

Son dönemde tüm yurtta olduğu gibi Muğla’da da en çok konuşulan parti TİP. Her geçen gün ilgi daha da artıyor. Ancak Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden Yeşil Sol Parti’nin ablaları ve ağabeyleri, TİP’e ‘Dur bakalım. Bu güne kadar isteyerek ya da mecburen bize oy veren sosyalistlerin oylarını sana tek başına yedirmeyiz. İlgi gördünüz diye sakın şımarmayın’ uyarısını yaptılar. Allah için Erkan Baş başta olmak üzere TİP milletvekilleri ve yöneticileri asla olumsuz bir söylemde bulunmadılar.

Emek ve Özgürlük ittifakı bileşeni oldukları için baraj sorunu olmayan TİP emin adımlar ile sadece sosyalistlerin değil, aslan sosyal demokratların ve ülkesinin geleceğinden endişe duyan yurttaşların ve geçtiğimiz yasama döneminde muhalif duruşları ve söylemleri ile siyasetle çok fazla ilgilenmeyen yurttaşların, engellilerin, LGBT+ bireylerin ve en çok da ilk defa oy kullanacak olan gençlerin oylarını alacaklar diye düşünüyorum. Hedeflerinde yüzde 3 gibi mütevazı bir sayı olsa da, bu sayı en az ikiye katlanırsa hiç şaşırmayacağım.

Ama popülerlik de bir yere kadar. Bilindiği gibi çabuk parlayan siyasi partiler, aynı hızla sönüverirler. Bu nedenle TİP’in yerel dinamiklere ve dengelere dikkat etmesi gerekiyor. Bazen sadece ideolojik değil, kitle partisiymiş gibi geniş bir açıdan bakmalarında yarar var. Çünkü TBMM’de dört değil de 14 milletvekili olur ise çok daha güçlü muhalefet yapabilirler. Hele 20 milletvekilini aşıp bir de grup kurarlarsa işte o zaman demokrasinin tadına varırız diye düşünmekteyim.

Diğer yandan TKP, SOL Parti’nin de 14 Mayıs 2023 seçimlerine katılabilme yeterliliğinin olması da çok değerli. Demokrasi için çok önemli bir gelişme. Demek komünizm, sosyalizm öcü değilmiş. Sadece bunun anlaşılmış olması bile Türkiye’deki demokrasinin gelişmesine çok önemli katkı koymuştur. O nedenle İşçi Partisi ile birlikte TKP ve SOL Parti’nin kendi amblemleri ile seçime giriyor olmaları çok mutlu etti beni.

Muğla’da Yeşil Sol Parti son düzlükte TİP’e yol verir mi?

Yeşil Sol Parti Muğla’da azımsanmayacak kadar bir oy potansiyeline sahip olmasına karşın, bir milletvekili çıkartabilecek sayıya sahip değil. Buna rağmen Muğla’da Yeşil Sol Parti adayı ile seçime giriyor. Geçmişte 46 bin oy aldığı, ancak bu oyların en az yarısının CHP’den gelen ödünç oylar olduğunu değerlendirirsek Yeşil Sol Parti’nin neden Muğla’da TİP’e karşı aday çıkarttığını anlamak mümkün değil. Böylelikle ne Yeşil Sol Parti, ne de milletvekili çıkartmaya en yakın sol parti olan TİP milletvekili çıkartamaz. Sonra da her iki partinin yöneticileri birbirlerine 3 buçuk sayfa özeleştiri yazarlar.

Umut var mı? Bakalım son hafta neler olacak? Yaşayıp göreceğiz…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.