Bodrum Gündem

Bir ilki başarmak istiyor musunuz?

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş “Bir ilki başarmak isteyenlere…” adlı bir video yayınlayarak TİP’in baraj sorunu olmadığını ifade ederek bir çok yerde bir ya da daha fazla milletvekili çıkarabileceklerini söyledi. 

Fatih Bozoğlu-Bodrum Gündem 

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş TİP’e sempati duyan ve oy vermek isteyenlerin bazı kaygıları olduğunu, bu kaygıları yok etmek ve daha çok kişiyi bilgilendirmek için bir video paylaştı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş kamuoyu araştırmalarındaki TİP’in oy oranlarının ne anlama geldiğinden, TİP’in baraj sorunu olup olmadığına kadar, kamuoyunda merak edilen bir çok konuya açıklık getirdi.

Erkan Baş bilgilendirme videosunun başında; “Kimi kamuoyu araştırmalarında TİP’i yüzde 1-1,5 oranında görüyorsunuz. Bu oranları görünce de acaba milletvekili çıkarabilir mi? Vereceğim oy boşa gider mi? diye kaygı duyuyorsunuz. TİP’i destekliyor ve seviyorsunuz ama soru işaretleriniz var. Eskiden seçim sistemi farklıydı ve bu kaygı haklıydı. İttifak sistemi yoktu. O nedenle oy verdiğiniz parti ülke barajını geçemeyince milletvekili çıkaramıyordu. Şimdi durum değişti ve bu sayede TİP’liler ve TİP’e gönül verenler bir ilki başarmak üzereyiz. Sadece bizim için değil Türkiye için çok önemli bir başarıyı hep beraber elde edeceğiz…” dedi.

Bazı illerde yüzde 2,5 – 3 ile bile milletvekili çıkarabiliyoruz…

TİP her yerde seçime girmediği için anketlerdeki oy oranlarının beklenilenden daha az göründüğünü ve bundan kaygı duyulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu;  “Mesela bir ankette Türkiye İşçi Partisi’nin oyunu yüzde 2 civarında görüyorsunuz. Belki kaygı da duyuyorsunuz. Bu anketler doğru mu inanın bilmiyorum. Bizim anket yaptıracak anketlerimiz yok, özel anketlerimiz de yok ama iki önemli şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizlere düşük gösterilen oranları doğru kabul etsek bile, o oranlar Türkiye ortalamasıdır. Yani bir 35 ilde seçime girmediğimiz halde, üstelik Ankara birinci Bölge, İzmir Birinci Bölge, Gaziantep, Manisa gibi ortalamanın üzerinde oy alacağımız büyük yerlerde seçime girmediğimiz halde ülke çapında bu oranı tutturmuşuz. Bu ne demek? Demekki İstanbul’da Antalya’da, İzmir’de, Ankara’da, Muğla’da Hatay’da, Adana’da, Mersinde oy oranlarımız bunun epey üzerinde. TİP’in iddialı olarak seçime girdiği yerler esas olarak büyük şehirler. Nüfus fazla olduğu için seçilecek milletvekili sayısı da fazla. Bu da şu demek; bu illerde yüzde 2,5 – 3 ile bile milletvekili çıkarabiliyoruz. Yüzde 3 üzeri oy aldığımız illerde vekillikler kazanabiliyoruz. Şimdi sonuca gelelim; bundan iki sene önce yüzde 3 oy ile 20 milletvekili çıkarabiliriz dediğimizde herkes çok şaşırmıştı. Sonra seçim sistemi değişti, tartışmalar da devam etti ama oylarımızın yoğunlaştığı yerlerde milletvekili çıkarma olasılığımız hala çok yüksek…”

60-70 bin oy ile bile bir milletvekili çıkartabilmek mümkün…

Baş açıklamalarına şöyle devam etti; “Daha somut bir örnek vereyim. Benim aday olduğum İstanbul’un tüm bölgelerinde yüzde 3’e yakın bir oyla birinci sıradakiler, yüzde 5,5-6 oy alındığında ikinci sıradakiler milletvekilliğini kazanabiliyorlar. Mersin, Adana, Antalya’da, İzmir’de, Muğla’da, Ankara’da oranlar biraz daha yüksek ama aynı şartlar oralarda da geçerli. O yüzden tekrara edelim de unutmayalım. Bu iller bizim Türkiye ortalamasından çok daha fazla desteğe sahip olduğumuz iller. Anketlere göre düşük bulduğunuz oylarla hatta daha düşük oylarla bile TİP büyükşehirlerde milletvekili çıkarabilir. 60-70 bin oy ile bile bir milletvekili çıkartabilmek mümkün, 90-100 bin oy ise bir milletvekili kesinleşiyor…”

Herhangi bir partinin 150 milletvekili mi, yoksa TİP’in 15-20 milletvekili mi sizin sesiniz olur…

Erkan Baş Madem mümkün mecliste daha fazla sayıda TİP’li milletvekili olsa daha iyi olmaz mı? diye sorarak; “Çok daha açık sorayım; ülkemiz ve halkın çıkarı açısından bakıldığında siz de kendinize sorun. Herhangi bir partinin 150-200 milletvekili olursa mı mecliste daha etkili olur, yoksa Türkiye İşçi Partisi’nin 15-20 milletvekili mi daha etkili olur? Hangisinde meclis güçlenir, hangisinde sizin sesiniz mecliste daha güçlü çıkar? Mesela daha önce bu milletvekilleri zaten hiç bir işe yaramıyor diyerek oy kullanmamış arkadaşlarım siz seslenmek istiyorum. Lütfen kendinize sorun,  ‘Benim bir oyum ile TİP adayları milletvekili olacak, neden gidip oy vermeyeyim? Benim oy hakkım, düşüncelerim neden boşa gitsin?’ Genç kardeşlerim kendinize şunu sorun; ‘Kim okula gitme, nitelikli eğitim alma, özgürce internete girme, sokaklarda dolaşma, dilediğinizi söyleyebilme hakkını savunur?” dedi.

Bir oy verin sesiniz mecliste gür olsun…

Baş açıklamalarını; “Biliyorum çevrenizde insanlar TİP’e oy vermek istiyorum ama diye düşünüyor. Her gün bir Watsapp mesajı ile bir sürü farklı şey anlatılıyor. bunların hepsini elbette düşünün ama işin doğrusunu bilip öyle karar verin. Aklınız ve kalbiniz ile karar verin. 15 Mayıs’ta ‘Elim kırılsaydı da vermeseydim’ eminim. Ama ‘Ben de oy verseydim seçilebiliyorlarmış’  demeyin. Bir ilki başaracağız. Bunun bir parçası olun. Gönül rahatlığı ile “Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu’na, bir oy TİP’e” verin. Biz emeği ve alınteri ile geçinen Türkiye’nin yüzde 99’uyuz. Bir oy verin sesiniz mecliste gür olsun…” ifadeleri ile açıklamasını tamamladı…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.