Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bir Bodrumlunun ahh diyerekten, içini çekmesine tanıklık ettim

    Geçen gün barlar sokağındaki berber Yasin’in orada tıraş olurken, 75 yaşlarında bir Bodrumlu bir ağabeyimiz ile karşılaştım.

    Kuşaklar ötesi 75 yaşındaki Bodrumlu ağabeyimize eski Bodrum Bar’lar Sokağı ile günümüz Bodrum Bodrum Barlar Sokağı arasındaki farkı sordum.

    İnanın içinden öyle bir derinden ah çıktı ki, o günleri bilmeyen biri olarak ben de çok üzüldüm.

    Bodrum merkezi bu kadar mezbelelik edilemez

    Benden 14 yaş büyük bu Bodrumlu ağabeyimiz içini çekerek, “Ahhhh eski Bodrum’un” diyerek sesindeki titreşimi, hakikaten, tam bir yürek parçalayan cinstendi.

    Bir İstanbullu olarak bende eski İstanbul ile bugünkü İstanbul’un arasındaki farkı görünce bende aynı duyguları diğer İstanbullular gibi yaşıyorum. O açıdan onu çok iyi anlayanlardan biriyim.

    Bu konuşma tam Bodrum’un o eski meşhur Barlar sokağındaki (tekilacılar) denilen sokak geçiyor.

    Biz gazeteciler olarak, işin tam mutfağı denen, yani eski Bodrum’un kalbinde hatıraların yaşadığı o meşhur Barlar Sokağındayız.

    Ruhu gitmiş ancak o yılları yaşamış kişilerin, hatıralarını süsleyen kalıntılar tabi ki orada dün gibi duruyor. Belki o günleri yaşamayan bilmeyenler birileri için bir şey ifade etmez ancak yaşayanlar için adeta ahhh dedirtiyor.

    Eskiden Bodrum’da her şey çok gerçekti diyen bu 75 yaşındaki Bodrumlu ağabeyimiz yaşıyor ancak yaşarken de, eski bir Bodrumlu olarak derdini de içine atmış olarak yaşıyor.

    Eskiden yaşam buradan başlardı

    Bodrum için derinden ahhh çeken bu Bodrumlu güzel kalpli ağabeyimiz tekilacılar sokağını göstererek, Bodrum barlar sokağının eski halleri için şunları söyledi;

    “Bu sokak eskiden pırıl, pırıl pırıltılıydı. Buraya gelenler huzura, mutluluğa, eğlenmeye gelirdi. Gece eğlenme yaşamı adeta buradan başlardı.

    İstanbullularda da bir kalite vardı

    Özellikle İstanbul’dan gelen insanlarda da bir kalite vardı. Buraları çalıştıranlarda da aynı kalite vardı. Tertemiz sokaklardaki masalar bembeyaz örtülerle donatılıyordu.

    Bu sokağın güzel bir görseli vardı. Adeta bir gelin gibi süzülürdü. Buram, buram bir kalitenin olduğu net bir şekilde gözükürdü. İnanın bu etkileşim Bodrum’u Bodrum yapmıştı.

    Kim ne derse desin. O eski Bodrum mazide kaldı. Kimse o eski Bodrum’u artık geri getiremez.

    Bir gelen bir daha gelirdi. Bodrum’un o zaman farklı bir ruhu, farklı bir ahengi ve en önemlisi de insan kalitesi vardı.

    O ruhu artık göremiyorum. İnsan kalitesi çok düştü. Barlar sokağını demek ki, o insan kalitesi ile o hale getiriyormuş.

    Şimdi ise tam anlamıyla kepaze tam bir mezbelelik (çöplük) oldu

    Öyle güzel bir ruh nasıl bu kadar kötüleştirilir. İnsanın inanacağı gelmiyor”

    Bende 12 yaşında 51 yıl önce Bodrumla tanışmış biri olarak o eski Bodrum’u hatırlayan biriyim.

    Tabii ki, benden 14 yaş daha büyük bütün yaşamı ve kuşak kuşak Bodrum’da geçmiş bir ailenin çocuğu olan bu ağabeyimizi dinlerken çok etkilendim.

    Bodrumlu abimizden bunu duymak kadar anlamlı bir şeyde yoktu.

    Bodrum Barlar Sokağının eski halini yaşamış 75 yaşındaki Bodrumlu ağabeyimizin bu anılarını ve günümüz ile mukayesesini paylaşmak istedim. Demek ki, Türkiye’nin bir büyük en önemli sorunlarından biri insan kalitesinin bozulmasıdır.

    Sevgi ile kalın!

    Tandoğan Uysal Paşatarlası Bodrum

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.