Bodrum Gündem

Nereden, Nereye?

Mollazade: Sizler yobazsınız.

Murat Mercan: Biz yobaz değiliz

Mollazade: Biz Atatürkçüyüz,siz yobazsınız

Murat Mercan:  Biz de Atatürkçüyüz.

Bu diyalog, Strasbourg şehrinde yaşanır.

Mollazade; Azeri milletvekilidir. Henüz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı olmayan İlham Aliyev’in başkanlığını yaptığı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Azerbaycan grubunun bir üyesidir.

Murat Mercan ise; AKP’nin kurucusu, iki dönem Eskişehir Milletvekili ve şu anda da Türkiye’nin Waşhington Büyükelçisidir. Azeri Milletvekili Mollazade ile bu tartışmanın yaşandığı sırada ise, Avrupa Konseyi Parlaenterler Meclisi (AKPM) Türk Grubu başkanıdır.

İlham Aliyev’in başkanlığını yaptığı Azerbaycan Milletvekilleri, Avrupa Konseyi’nin İlkbahar toplantıları sırasında, Türk Heyeti Başkanı Hasan Murat Mercan’dan bir görüşme talep eder.

Görüşme, Türk Büyükelçiliğinde yapılır.

O tarihte Türkiye Ermenistan ile sınır kapılarını açmak istemektedir. İki ülke arasında bahar havası esmekte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsiklal Marşı’mızın ıslıklanmasına aldırmadan Sarkisyan’la birlikte Erivan’da maç izlemektedir.

Azerbaycan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu gelişmeleri yakından izlemektedir.

Ayrıca Aliyev’in başkanlığını yaptığı Azeri milletvekilleri de Strasbourg toplantıları sırasında AKP’li vekillerle Ermeni milletvekillerinin “samimiyetinden”rahatsız olmaktadır.

“Ermenistan sınırını açamazsınız”

Büyükelçilikteki görüşmeye; AKP’li Murat Mercan ve AKP’li birkaç milletvekili ile Azerbaycan Milletvekilleri Asım Mollazade, Rafael Hüseyinov ve Aliyev ailesinden Ghulam Hüseyin Aliyev katıldı.

Toplantı isteyen Azerbaycan Milletvekilleri, ilk sözü alarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in her fırsatta, “bir millet , iki devlet “ diyerek, Türkiye ile Azerbaycan’ın, “kardeş” olduğuna vurgu yaptığını anlatırlar.

“Girizgah”tan sonra Azeri milletvekilleri, AKP Hükümeti’nin, Ermenistan’la yaşadığı bahar havasından Azerbaycan’ın rahatsız olduğunu anlatmaya başlarlar. Türk hükümetinin, Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağı yönündeki açıklamalarının da “üzüntü” ile karşılandığını ve Azeri halkında tepki yarattığının altını çizerler.

Mercan, “ Azerbaycan, Türkiye’nin AB üyeliğine engel oluyor”

Azeri milletvekillerini dinleyen Türk Heyeti Başkanı, şimdiki Waşhington Büyükelçisi Murat Mercan ise Türk Hükümetinin, Ermenistan sınırını açmak istediğini belirterek konuşmasına başlar.

Türkiye’nin AB üyeliğinin Ermenistan sınır kapısının açılmasına bağlayan Mercan, Azeri milletvekillerinin yüzüne;  “Azerbaycan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine engel olmaması” gerektiğini söyler.

Mercan, bir adım daha ileri giderek, Karabağ sorunu nedeniyle, Ermenistan-Türkiye arasındaki sınır kapısını açamadıklanı bu nedenle de AB’ye üye olamadıklarından yakınır. Murat Mercan son olarak, Türkiye’de bazı ermeni kiliselerini açmak istediğini de ekler.

Azeri milletvekilleri Murat Mercan’ın bu sözlerine sinirlenir

Sakin olmaya çalışarak, Ermenistan’ın,  “sözde ermeni soykırımının” tanınmasını istediğini, ayrıca, Ermenis’tan’ın Türk topraklarında gözü olduğunu anlatırlar. “Karabağ sorununun” ise Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerine engel olmadığını belirten Azeriler, Ermenistan’ın bu isteklerine ragmen sınırın açılmasının doğru olmayacağını anlatırlar.

Tartışma başlıyor…

AKP Milletvekilleri ile Azeri milletvekilleri arasındak hava, gerilime dönüşür. Birbirlerine karşı sert ifadeler kullanmaya başlayan  Azeri Milletvekili Mollazade ile Murat Mercan arasında şu tartışma yaşanır:

Mollazade: Sizler yobazsınız. Bunları yapamayacaksınız. Askerler buna engel olur.

Murat Mercan: Biz yobaz değiliz

Mollazade: Biz Atatürkçüyüz, siz yobazsınız

Murat Mercan:  Biz de Atatürkçüyüz.

Büyükelçilikteki diğer milletvekilleri ile bürokratlar araya girerek, iki milletvekilini sakinleştirir. Ve bu gibi tartışmaların  sürdüğü bir hava içinde görüşme tamamlanır.

Aralarında bir Aliyev’in de bulunduğu Azeri Milletvekili Heyeti, durumu ve toplantıda yaşananları İlham Aliyev’e anlatır.

İlham Aliyev, bir süre sonra Cumhurbaşkanı seçilecek, AKP Genel Başkanı Erdoğan’a destek verecek, Azeri Milletvekilleri de Türkiye’ye gelerek AKP’ye ve onun Cumhurbaşkanı adayına oy isteyeceklerdir.

Nereden, nereye? Yani dönen, dönene…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.