Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi 30 Mayıs 2023

Her hafta Salı günleri Sokağın Gündemi ile yine birlikte olmaktan mutluyum. Bu hafta seçim heyecanı ile sağa sola koşturalım derken şifayı da kaptım. Öksürük, balgam ve ateş ile birlikte halsizlik beni bitirdi. Bu aralar herkes grip oluyor ve çok ağır geçiriyor. Aman çok dikkat edin…

Dilerimki işiniz gücünüz, aile yaşamınız bu hafta da düzenle başlasın, ahenkle yürüsün, gönül rahatlığı içinde de devam etsin…

***

Seçim süreci tamamlandı. 2017 Referandumu da dahil tüm Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yüzde 50-52 bandında oy alan Recep Tayyip Erdoğan (%52.18) ile yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Anladığım kadarı ile ne Erdoğan ne de karşısında yer alan tüm muhalifler oy oranlarını artıramamışlar.

***

Önce ilk tur sonuçlarını kısaca anımsayalım mı?

14 Mayıs seçiminde Yurt içi, yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil cumhurbaşkanı seçiminde 64 milyon 145 bin 504 kayıtlı seçmenin 55 milyon 833 bin 153‘ü oy kullandı. 54 milyon 796 bin 49‘u geçerli sayıldığı oyların, 1 milyon 37 bin 104‘ü de geçersiz sayıldı. Bu seçimde en çok dikkat çeken 9 milyon 349 bin 455 (% 12,96) kişinin oy kullanmaya gelmemesiydi. Bu nedenle hem Erdoğan, hem de Kılıçdaroğlu 2.Tur seçim çalışmalarında mutlaka oy kullanılması yönünde kampanya yürüttüler.

Milletvekili konusunu haftaya konuşalım. Çünkü önce şu yeminlerini bir etsinler de görelim boylarını…

***

Gelelim 2.tur seçim sonuçlarına;

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı 2.Tur seçiminde Erdoğan 27 milyon 834 bin 692 (%52.18) oy alırken, Kılıçdaroğlu ise 25 milyon 504 bin 552 (47,82) oy alabildi. Aradaki fark 2 milyon 330 bin 140 oy. Kullanılmayan oy miktarı ne kadar biliyor musunuz? Kullanılmayan oy miktarı 10 milyon 173 bin 803, geçersiz oy miktarı ise 684 bin 372. Bence bu rakamlar çok dikkat çekici. 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanıp, 28 Mayıs seçimlerinde oy kullanmayanlar arasındaki fark, 804 bin 348 kişi. Demekki Kılıçdaroğlu’nun “Vatanını seviyorsan oy kullan” kampanyası etkili olmamış. Muğla ve ilçeleri detaylarına da bakıldığında çok ilginç noktaları farkediyoruz.

Çok şaşırdık mı? Elbette hayır.

***

Millet ittifakı sürekli şikâyet eden, kendine güvenmeyen bir kampanya ile yola çıktı. Yandaş medyada ve TRT’de yer almadıklarından şikâyet ettiler örneğin. Alternatif var mıydı. Elbette vardı; Yerel Basın. Ne CHP ne de bileşenleri yerel basını kullanmadılar, kullanamadılar. Son anda akıllarına geldi de sosyal medyada bir miktar ivme kazandılar. Özellikle üzerine basa basa söylüyorum ve iddia ediyorum; Türkiye’nin hiçbir yerinde CHP ve Millet ittifakı bileşenleri yerel medyayı dikkate bile almadılar. İl ve ilçe Başkanları demokrasinin kılcal damarları olarak kabul edilen Yerel Basını hiçe saydı kale almadı. Halka kendilerini anlatabilmek için alternatifleri vardı ama yerel basını görmezden gelip sadece şikayet ettiler. İşte sonuç.

***

Ekrem İmamoğlu CHP’de Değişim Sürecini Başlattı…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim sonuçlarını sosyal medya hesaplarından değerlendirdiği canlı yayında “Kimse endişe etmesin. Her şey yeniden başlıyor. Unutmayın değişmeyen tek şey değişimdir. Her sahada, her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık…” dedi.

Konuşmasının sonunda da kendini işaret ederek “Bana inanın. Yolumuz uzun, gençliğimiz var, inancımız tam. Ve bana güvenin her şey çok güzel olacak…” sözleri ile değişimin artık başladığının sinyallerini vermiş oldu.

Bu apaçık “ben artık CHP Genel Başkanlığı için yola çıkıyorum” anlamına geliyordu.

Tanju Özcan değişim için İmamoğlu’na çağrı yaptı…

CHP’den bir yıl süre ile uzaklaştırılan ve çok az bir süre sonra yeniden CHP’ye dönecek olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’da attığı “Sn Kılıçdaroğlu’na emekleri için teşekkür ederiz ama kendisini yanıltan, özellikle ilk turda yanlış yönlendiren, o gitsin de biz gelelim diyen 3-5 zavallı, kendi menfaatlerini, ülke menfaatlerinin önüne koyan, yakın çevresindeki yalaka takım kaybetmiş ve ettirmiştir. Tarihi çağrımdır!!! Sn İMAMOĞLU derhal CHP’nin başına geçmelidir. NOKTA” ifadelerinin yer aldığı Tweet ile değişimin başlaması için Ekrem İmamoğlu’na çağrıda bulunmuştu.

***

İmamoğlu konusunda çok ilginç bir değerlendirme okudum onu da sizinle paylaşmak istiyorum izninizle;

CHP’nin başına İmamoğlu geçer mi, hayır geçmez. G-E-Ç-E-M-E-Z!!!

O, sessiz sedasız tüm partilileri kırdı geçirdi. Ona İstanbul Belediyesi emanet edildi, o başka hayaller peşinde koşup durdu. Sinsi niyetini saklayamadı ve bu uğurda çok kişinin umudunu harcadı. Çok kişi CHP’nin başına geçeceğini ve gelecekteki Cumhurbaşkanı olacağını söylüyor ama biraz Türk Devlet yapısını biliyorsam eğer, onu bu kadim Türk Devletinin başına geçirmezler. Bunun nedenlerini belki bir gün ayrıntılı açıklarım. Aklı varsa bir bilene sorar da o ve etrafındakilerin her şeyi çok bilen egoları kimseye danışmaz.

***

Şimdi bütün partiler birkaç hafta içinde bu seçimi unuturlar ve Yerel Seçimlere odaklanmaya çalışacaklardır. Özellikle muhalefetin aynı hataları yapmaya devam edeceğini düşünüyorum. Parti içi çatışmalar, kavgalar, entrikalar ile kongreler yapacaklar. Kongreler sonunda da Büyük Kurultaylarını yapacaklar ve kimi seçerlerse seçsinler değişen hiçbir şey olmayacak.

Türkiye gündemi seçim sonuçlarına odaklandığı için bu hafta bu kadar yorumla tamamlayalım.

***

Gelelim Bodrum’da Sokağın Gündemine…

Bodrum Gündeminde yine  inşaat sektöründen sevimsiz haberler var. Her hafta olduğu gibi, bu hafta da güzel iki haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum…

Önce sevimsiz haberlerle başlayalım;

Kim takar İnşaat yasağını haberli yorum ile başlayalım

Bildiğiniz üzere Muğla ve ilçelerinde 15 Mayıs’ta başladı. Turizm merkezlerinde uygulanacak olan inşaat yasakları kapsamında başta ağır nakliyat, hafriyat ve harç gibi inşaat çalışmaları 15 Ekim’e kadar yapılamayacak…

Her yıl olduğu gibi 15 Mayıs’ta başlayan ve turizm merkezlerinde uygulanan inşaat yasağı 15 Ekim’de sona erecek. İnşaat yasağı ile ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından, ilçe kaymakamlıklarına genelgeler de tebliğ edildi.

Bu yasaklar kapsamında başta ağır nakliyat, hafriyat ve harç gibi inşaat çalışmaları yapılamayacak. Çevreye rahatsızlık vermeyecek küçük tadilatlar ve inşaatların içine yönelik inşaat faaliyetleri yapılabilecek. Eğer altyapı çalışması yapılacak ise ilgili kurumlardan izin alınması durumunda yapılabilecek.

*****

Şimdi bu haberi kısaca yorumlayalım;

Haberimiz bu kadar ve oldukça anlaşılır net ifadeler yer almakta. 15 Mayıs ile 15 Ekim tarihleri arasında turizm merkezlerinde inşaat yasağı başladı. Aksi durumda belediyeler tarafından cezai işlemler uygulanıyor ve inşaat mühürleniyor.

Peki bu cezai işlem ve mühürleme inşaat faaliyetlerini durdurabiliyor mu? Yanıtı net; hayır! Çünkü verilen cezalar ve mühürleme işlemini kimse ciddiye almıyor. En küçük müteahhitlerden tutun da, koca koca markalı kurumsal inşaat firmaları bile yasalara rağmen faaliyetlerine devam ediyorlar. Gemisini yürüten kaptan. Yurttaşların şikayetlerini dikkate alan belediyeler, yasalara ve yasaklara rağmen inşaat faaliyetini sürdüren firmalara kimi zaman milyon liraları bulan cezaları tebliğ ediyor ama yine de durduramıyor. Çünkü vahşi kapitalimin gücü, yasaların üzerinde.

Artık çok geç diye düşünüyorum. O “Sarı Öküzü” vermeyecektik.(bu öyküyü bilmeyenlere yazının sonunda yine anlatalım) Bu durumdan rahatsız ve şikayetçi olan her birimizin önce aynaya bakarak kendini sorgulaması gerekiyor. Nerede hata yaptığını bilmesi ve kabullenmesi gerekiyor. Özellikle Bodrum gibi bir inşaat rantının çok yüksek olduğu turizm merkezlerinde geçmişten bu güne yapılan hatalardan ders alınmadığı gibi, “Gemisini yürüten kaptan” ya da bana dokunmayan yılan bin yaşasın” gibi anlayışı hala devam ediyor.

Çok uzağa değil önce kendimize ve sonra eşimize dostumuza, komşumuza ve seçtiğimiz yerel yöneticilerimize bir bakalım, o zaman nerede hata yaptığınızı net olarak göreceğiz.

***

Diğer bir sevimsiz haber, yine inşaat sektörü ile turizm sektörünün çelişkisini gözler önüne seriyor.

Başkan Aras isyan etti ;

Durduramıyoruz !!!

Bitez’de denize mermer tozu ya da kimyasal bir madde olduğu sanılan tam olarak ne olduğu belli olmayan beyaz bir madde dökülmeye devam ediyor…

Geçtiğimiz hafta yurttaşların Belediye’ye şikayeti üzerine Bitez de denize içeriği belli olmayan beyaz kum döken firmaya zabıta ekipleri tarafından uyarı yapılmış ve yüklü miktarda da ceza kesilerek durdurulmuştu. Ancak Bodrum Belediyesinin uyarı ve ceza kesmesine rağmen akşam saatlerinde denize yeniden beyaz kum dökülmeye başlandığı görüldü. Başkan Aras isyan ederek; “Ne yapsak durduramıyoruz. Yasalar ve cezalara rağmen devam ediyorlar…” dedi.

***

Barajlar Son Dört Yılın En Düşük Seviyesinde…

Muğla’da son yılların en kurak kış mevsimi yaşanırken baraj seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Şehrin en büyük barajı olan Geyik Barajında geçtiğimiz yıllarda bu dönemde yüzde 100 olarak ölçülen su seviyesi bu yıl yüzde 44’e düştü.

Muğla’nın 40 milyon 800 bin metreküp kapasite ile en büyük barajı olan Geyik Barajında yılın aynı dönemlerinde yapılan ölçümlerde çok büyük bir düşüş gözlemleniyor. Özellikle Bodrum’un en büyük içme suyu kaynaklarından biri olan Geyik Barajında, Nisan ayı seviyeleri 2019 yılı yüzde 100, 2020 yılı yüzde 100, 2021 yılı yüzde 78, 2022 yılı yüzde 99 olarak ölçülürken bu yıl Nisan ayı doluluk oranı yüzde 46, 93 olarak çok büyük bir düşüş gösterdi. 15 Mayıs 2023 tarihi itibariyle yapılan ölçümlerde ise bu oranın yüzde 44’e gerilediği görüldü.

Yine Bodrum’a su sağlayan bir diğer baraj olan Mumcular Barajında da düşüş devam ediyor. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında yüzde 88 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 47 olarak ölçüldü. 15 Mayıs 2023 tarihinde yapılan diğer bir ölçümde ise barajın yüzde 45 seviyelerine gerilediği görüldü. Muğla’nın bir diğer önemli barajı olan Marmaris barajında ise 2019 yılından bu yana kadar %100 doluluk oranı ölçülürken bu yıl %86 olarak tespit edildi.

Tek çare suyu dikkatli kullanmaktır. Bu konuda hepimize çok görev düşüyor. Bu konuda Gürol İnan’ın bir araştırması var. Onu mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

DSİ Ham Su Arzı Görevini Yapmıyor https://www.bodrumgundem.com/2023/05/12/dsi-ham-su-arzi-gorevini-yapmiyor/

Bu arada Bodrum gündem Yazarlarından Tandoğan Uysal ve Celal Gürsoy’un yazılarını okumadıysanız eğer mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Tandoğan Uysal; Bodrum adına gerçekten çok üzgünüm! https://www.bodrumgundem.com/2023/05/29/bodrum-adina-gercekten-cok-uzgunum/

Celal Gürsoy; Sporcu gözü ile seçim analizi https://www.bodrumgundem.com/2023/05/29/sporcu-gozu-ile-secim-analizi/

Gelelim güzel haberlerimize;

Bodrum Belediyesi 1 ton enginar üretti…

Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından tarımsal üretimin artırılarak ürün çeşitliliğinin sağlanması kapsamında 2022 yılının kasım ayında Karaova Kemer Mahallesi dikimini gerçekleştirdiği enginarların hasadına başladı.  Tarımsal Kalkınma Hamlesi Projesi kapsamında çalışmalarına kararlılıkla devam eden ekipler, önümüzdeki günlerde belediye mülkiyetinde bulunan lavanta ve karakılçık buğdayının da hasadını gerçekleştirecek.

Belediye ekipleri, toprak analizleri yaparak bölgeye uygun tarım ürünlerinin yetiştirilip vatandaşlara yeni tarımsal ürünlerin ekimi ve dikimi konusunda yol göstermeyi hedefliyor.

 

ABD’den dünya birinciliği ile döndüler 

SANKO Koleji 11’inci sınıf öğrencileri Ekin Asyalı ve Sude Naz Gülşen Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda dünya birincisi oldu.

 

Diyeceksinizki evet çok güzel bir haber ama Bodrum yerel günedemi ile ne alakası var. Alakası var çünkü Ekin Asyalı ilköğretimini Bodrum TED Kolejinde almıştı. Babası Fırat Asyalı da TED Koleji genel müdürüydü. Sanıyorum bir çoğunuz tanıyorsunuz Fırat Asyalıyı…

Güzel haberin detaylarına paylaşmak istiyorum;

Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen ve 64 ülkeden bin 638 öğrencinin bin 307 proje ile katıldığı yarışmada; SANKO Koleji öğrencilerinden Ekin Asyalı ve Sude Naz Gülşen, proje danışman öğretmenleri Özgül Güner rehberliğinde hazırladıkları, “Vücutta ve İçeceklerde Bulunan Yabancı Maddelerin Tespitini Yapabilen Akıllı Hidrojel Sentezi ve Hidrojelli Bileklik Tasarımı” projesiyle hem kimya alanında dünya birinciliği, hem de Sigma Xi (The Scientific Research Honor Society Third Physical Science Award) özel ödülünü kazanarak önemli bir başarıya imza attı.

SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerinin elde ettiği başarının Gaziantep’in yanı sıra Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Öğrencilerimizin çok yönlü bir şekilde yetişmelerini istiyoruz. Bilimsel çalışmalar bizler için olmazsa olmaz. Küçük yaştan itibaren çocuklarımızı bilimsel çalışmalara yönlendiriyoruz…” dedi.

Bence çok önemli bir söylem.

Ekin Asyalı’nın temeli Bodrum TED Kolejinden…

Öğrencilerden Ekin Asyalı ise sürecin hocalarının uyuşturucu testiyle ilgili ders vermesiyle başladığının altını çizdi. İki yıllık süreçte projeyi geliştirmek için makaleler okuduklarına işaret eden Asyalı, şunları kaydetti: “Zor bir süreç oldu ama hem derslerimize çalışarak hem de projemizi geliştirerek süreci aştık. Gaziantep ve ülkemize dünya birinciliği kazandırmak çok gurur verici. Başarımızı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız bizlerle gurur duyduğunu belirterek başarı dileklerini iletti. İki yıl boyunca her an yanımızda olan Danışman Hocamız Özgül Güner’e, okul yönetimine ve aileme destekleri için teşekkür ediyorum…”

TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Erken’in haklı gururu…

TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Erken de hem Bodrum, hem de ülkemiz için çok kıymetli olan bu başarı ile ilgili olarak “Ülkemiz adına gurur veren bir başarı. Gençlerimizin doğru yönlendirildiğinde ne denli büyük işlere imza attığını görüyoruz. Sevgili Ekin anaokulu ve ilkokul öğrenimini okulumuzda aldı. Sağlam temeller veren değerli öğretmenlerimizi kutluyorum. Ayrıca yetişmesinde büyük emek sahibi anne ve babasını da ayrıca tebrik ediyorum…” dedi.

Bu hafta Sokağın Gündeminden seçtiklerimiz bu kadardı. Haftaya Salı günü Sokağın Gündeminde buluşmak üzere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Herşey gönlünüzce olsun, sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir hafta olsun.

Dileriz öyle olsun

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Serdar Kaya dedi ki:

    Bodrum’da kronik su sıkıntısını hafifletmek için bir seçenek te MUSKİ sorumluluğunda olan ve sürekli patlayarak, suyun boşa harcanmasına neden olan, mevcut içme suyu hatlarının yenilenmesidir. Örneğin Bodrum Bahçelievler Mahallesi 7147.Sokak içme suyu hattı son 3 yılda yaklaşık 10 kez patlamıştır. Hat halen iki yerinden patlak olup, su boşa akmaktadır. MUSKİ’ye bildirim yapılmış olup, onarım için günlerdir ekip beklenmektedir.