Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Gündemi 6 Haziran 2023

Sokağın Gündeminde bu hafta neler var derseniz; “Her şey var ama hiçbir şey yok!” AKP’li Yavuz’un “Hiçbir şey olmasa bile bir şey oldu” açıklaması 2019 yerel seçimlerine damga vurmuştu. Çok tartışılmıştı AMA bu söz artık hepimizin içselleştirdiği bir cümle oldu.

14 Mayıs ve ardından 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçim sonuçları partiler tarafından değerlendirilmeye başlandı.

Ancak hem kazanan AK Parti cenahı, hem de kaybeden CHP cenahı sonuçları hazmetmiş değil. THY’nin İstanbul-Ankara uçağında, bazı yolcuların ‘rötara neden olduğu’ gerekçesiyle tepki gösterdiği Hazine ve yetmezmiş gibi bir de Maliye Bakanlığı yapan, şimdi de Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, olanca arsızlığı ile “Seçimi AK Parti kazandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı, hazmedin kardeşim!” diyerek karşılık vermesi bir devlet adamına yakıştı mı?

Çok yakıştı. Çünkü biz yurttaşlar layık olduğumuz şekilde yönetiliriz…

6’lı masa ortakları ise seçimin hemen ardından hiç hak etmedikleri milletvekillerini de alarak masayı terk ettiler. CHP listesinden seçime giren Saadet Partisi’nin 10, Gelecek Partisi’nin 10, DEVA Partisi’nin 14, Demokrat Parti’nin 3, İYİ Parti’nin de 1 adayı Meclis’te sandalye sahibi olurken, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de CHP listesinden Erzincan milletvekili seçildi.

CHP 127.dönemde 167 milletvekili ile mecliste temsil edilirken, 128. Yasama döneminde sadece 128 milletvekili ile temsil edilecek. CHP 39 milletvekili kaybetmiş oldu. Bu başka ne anlama geliyor? CHP böylelikle TBMM’nin dengesinin bozulmasına ve çok büyük oranda sağa kaymasına neden oldu. Peki bunun vebalini kim ya da kimler ödeyecek?

Yanıt veriyorum; E şıkkı, hiçbiri!

Seçimin hemen ardından yapılan açıklamalara bakıldığında sadece MYK’da bir değişiklik yapılması ve özellikle örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevinin, Genel Başkan’ın yetkilerinin kapsamına sokulması CHP’de de tek adam anlayışının devam edeceğini gösteriyor.

Şakacıktan delege seçimi ve buna bağlı ilçe ve il başkanlarının seçimi ile kurultaya gidileceği şimdiden anlaşılmış oldu.

İYİ Parti ise İYİ Parti, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde yüzde 9,69 oy oranıyla 44 milletvekili çıkardı. Siz bakmayın bir milletvekili artışına, aslında oy oranı 2018 seçiminde 9,96 oy oranı vardı. İYİ Parti fokur fokur kaynıyor.

Seçimden önce İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı olan ve seçime çok az bir süre kala rest çekerek milletvekilliği adaylığından çekilen ve 6 Haziran’da da İYİ Parti’den istifa eden Aytun Çıray, seçimler sonrasında yaptığı açıklamada, “Haklı çıkmanın derin üzüntüsü içindeyim. Yüzde 20 alabilecek parti yüzde 10’a ulaşamadı…” diyor ama İYİ Parti üst yönetiminde gereğini yapılacağı yönünde şu ana kadar net bir sinyal yok!

Bekleyip göreceğiz ama İYİ parti siyaset tarihinin tozlu sayfalarına gömüleceğe benziyor.

Bu arada bana göre ülke gündeminde en dikkat çeken söylem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin; “Önümüzdeki günlerde çok şey değişecektir, inşallah Türkiye değişmez!” sözleriydi. Gerçi her zamanki gibi tam olarak ne demek istiyor anlaşılamadı ama bence hiçbir şey demediyse bile mutlaka bir şey demiştir. Sanki bu HÜDAPAR ile Sinan Oğan’a bir gönderme gibi geldi bana. Her ne kadar ilk kabinede Sinan Oğan yer bulamasa da, büyük bir olasılıkla kurulacak olan Göçmen Bakanlığının başına geleceğine kesin gözü ile bakıyorum. Bu arada Sinan Oğan’ın MHP’nin Genel Başkanı olması da beklenen bir olasılık. Eğer böyle bir durum olur ise İYİ Parti tamamen dağılır ve eski kurtlar yuvaya dönerler ve iktidarın olanaklarından da faydalanırlar diye düşünüyorum.

HDP cenahında hemen hareketlenme başladı ve Pervin Buldan ile Mithat sançar yeni dönemde Genel Başkanlığa aday olmayacaklarını açıkladılar. HDP’nin kapatılma davası ve sürecini bekleyip göreceğiz.

Sol ve Sosyalist cenahta ise seçim sonuçları değerlendirilmeye devam ediyor. Fakat henüz dişe dokunur bir gelişme yok. En önemli durum; Can Atalay Hatay’dan milletvekili seçiliyor ama tahliye edilmiyor. Yasalara göre Can Atalay’ın başvuru bile yapmasına gerek duyulmadan cezaevinden tahliye edilip, TBMM’de yemin ederek görevine başlaması gerekiyor.

Bu arada Türkiye’nin en önemli gündemi EKONOMİ. Sonunda herkesin beklediği oldu ve Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Mehmet Şimşek o kadar çok köpürtüldüki herkes ondan bir mucize bekler durumda. Bu günden yarına ekonomi rayına girecek, enflasyon ve döviz kurları düşecek beklentisi oluşturuldu ve adamın omuzlarına kocaman bir yük verildi. Ancak unutmayalım ekonominin başına Şimşek’in gelmesi küresel yatırımcı nezdinde bir güven oluşturdu, oluşturmasına da Mehmet Şimşek dış müdahalelerden (ben ekonomistim diyenden) ne kadar bağımsız olacak ve ne kadar özgür olacak belli değil!

Bu arada enflasyon oranlarında bir atraksiyon yapıldı, işçi memur ve emekliye verilecek zam oranı düşecek. Haberiniz olsun…

Türkiye’nin ve bodrumluların en önemli sorunlarından birisi vize sorunu.

Komşu İstanköye bir rakı balık yapıp eski marketçi yeni meyhaneci Mazlum ile oturup “iki beş bozam” diyemiyoruz artık. Buradan Tolga Çandar ağabeyime de selam olsun…

Avrupa vizeleri neredeyse durma noktasına getirdi. Konser verecek sanatçılardan iş insanlarına kadar vize sorunu çok sıkıntı yaratıyor. Türkiye’nin Schengen vizesi ret oranı Rusya’nın 5 kat üzerine çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Avrupa’nın vize engelini “siyasi şantaj” olarak tanımlayıp en kısa sürede çözüm mesajı verdi.

Schengen vizesi ücreti 12 yaş üstünde 80 Euro. Ancak bunun üstüne aracı şirketlerin masrafları da ekleniyor ve bir kişinin vize başvurusu yaklaşık 130 Euro’yu buluyor. Turistik Schengen vizesi almak için özel kişisel bilgilerin içinde yer aldığı çok sayıda evrakı da elçiliklerin aracı vize şirketlerine teslim etmeniz gerekiyor. Bunlar arasında konaklama ve seyahat belgelerinin yanı sıra banka hesap dökümü, işe giriş bildirgesi, çalıştığınız işyerinden ıslak imzalı ve kaşeli olmak kaydıyla ne zaman işbaşı yapacağınız tarih yazan izin yazısı, barkodlu SGK bildirgesi, 3 aylık kaşeli maaş bordrosu, işyerinizle yaptığınız sözleşmenin noter onaylı bir örneği ve varsa tapu, araç ruhsatı ve ek gelirlerinizi gösterir belgeler de bulunuyor. Tüm bu belgeler ile birlikte ilgili formlar doldurulup, seyahat sigortası da yatırıldıktan sonra vize başvurusu yapılabiliyor.

Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan’ın önündeki en önemli sorunlardan birisi bu vize sorunu nasıl çözülecek ve ne zaman çözülecek belirsiz. Fakat Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, vize konusunda yaşanan sorunu çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek “AB’nin Türkiye’ye karşı vizeleri engellemek gibi bir politikası yok…” dedi. Üzerine de; “Türkiye’nin reddedilme oranı dünya ortalamasının altında…” sözleri ile birlikte 2022 yılı boyunca en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.

Bir varmış, bir yokmuş diye daha da sıralayıp giderim de, Japonya da bile durum kritik; Ekonomileri tıkırında, her şeyleri var AMA Japonya gülmeyi unutmuş ve gülümsemeyi unutanlar eğitim alıyormuş…

Gelelim bizim buraların sokak gündemine;

-TBMM’nin yeni yasama döneminin açılışı vardı. Seçilen Moola vekillerimiz yeminlerini ettiler ama fark ettiyseniz biz Moolalılar da (Muğlalılar) hiç heyecan yoktu!

-Torba Mahallesi’nde bulunan ve üzerinde “2. derece doğal sit şerhi” olan Hazine arazisi satışa çıkarıldı. Bodrum Milli Emlak Müdürlüğü, 390,94 m2 araziyi 9 milyon 970 bin lira muhammen bedel ile başlayacak ihale ile satacak. Arazi günübirlik tesis alanı olarak kullanılabiliyor.

-Bodrum’da hazine arazileri tek tek satılıyor ya da kiralanıyor. Bu durum çok enterasan. Örneğin hazine arazine çöküyorsunuz, çöktüğünüz bu araziye ecrimisil adı altında Milli Emlak Müdürlüğüne cezalarınızı da ödüyorsunuz. Bir süre sonra o çöktüğünüz arazi sizin oluyor. Bu kadar kolay değil ama arkanız birazcık güçlüyse, siyasi birkaç adamınız varsa, hiç sıkıntı yok. Çok cüzi bir bedel ile o arazinin sahibi oluveriyorsunuz. Bu işi yapan o kadar çok kişi kurnaz yurttaş ve iş insanı varki inanamazsınız. Üstelik bu işlerin içinde seçilmiş yerel yöneticiler, muhtarlar, partilerin il ve ilçe yöneticileri, milletvekilleri, bakanlar kimler kimleeeer var.

-Bence bu haftanın en güzel haberi Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan isimlerinin Bitez Çökertme Caddesi üzerindeki parka verilmesiydi. Düşünenlerin yüreğine sağlık. Üç Fidan Parkı Bodrum’a çok yakıştı.

-Güzel haberler ile devam edelim; Türkiye’nin en önemli Turizm Ödülleri’nden olan 13’üncü QM-Quality Management Awards (Yönetim Kalitesi Ödülleri) Antalya’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bodrum Otelciler Derneği QM Special kategorisinde özel ödülü aldı. Törende konuşan BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz,“ Bu ödülü Bodrum için çalışan, Bodrum’a gönül veren herkes adına alıyorum…” dedi.

-Çağdaş Bodrumspor’un şampiyonluğunun ardından, bir güzel haber de Bodrumspor Futbol takımından geleceğe benziyor.

Spor Toto 1. Lig Play-Off çeyrek final müsabakasında Göztepe’yi 3-1 mağlup eden Bodrumspor, çeyrek finalin diğer ayağında Sakaryaspor’u 1-0 ile geçen Eyüpspor ile yarı finalde karşılaştı. Yarı finalin İstanbul’da oynanan ilk maçını Eyüpspor 1-0 kazandı. Bodrum’da oynanan rövanş maçında yeşil beyazlılar son dakikalarda bulduğu gollerle müsabakayı 2-0 kazanıp finale yükseldi.
8 Haziran 2023 Perşembe günü saat 20.00’de oynanacak final maçının yeri belli oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, finalin Manisa’nın Akhisar ilçesindeki Akhisar Stadyumu’nda oynanacağı açıklandı.

İnanıyorum bu maçı Bodrumspor alacak…

-TED Bodrum Koleji tarafından depremzede çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan “Bodrum Dayanışma Hareketi” kapsamında 10 Haziran’da Zülfü Livaneli, Grup Gündoğarken, Suzan Kardeş, Jehan Barbur, Olgun Şimşek gibi ünlü isimlerin sahne alacağı bir dayanışma konseri düzenleniyor. TED Bodrum Koleji’nde gerçekleşecek olan konserin tüm geliri, depremde anne babasını kaybeden çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla Türk Eğitim Derneği’nin “Deprem Geleceğimizi Yıkmasın” kampanyasına bağışlanacak.

-Biliyorsunuz 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve herkes kendi çevre gününü kendine göre kutluyor. Çok komik değil mi, herkes çevre günü kendine göre kutlarken, kimileri farkında bile değil.

Örneğin; Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Bodrum’un tarihi mekânlarında Değirmenler mevkii, Myndos Kapısı ve Antik Halikarnas Suları’nda çevre temizliği yaparken, diğer taraftan 5 Haziran Çevre Günü Akbelen’de ayrı, Kazdağları’nda ayrı, Karadeniz de HES’e mahkum olanlar ayrı kutluyor. Şehirlerde ise apayrı kutlanıyor. Ama yurttaşların çoğu farkında bile değil.

Sanırım herkes başka kafada, başka havada.

-Söyleyecek, konuşacak çok şey var ama biz gazeteciler bundan sonra çok yutkunuruz.

Zamanında basın özgürlüğünü kendine göre dizayn eden, bana dokunmayan bin yaşasın diyenler, basının dördüncü kuvvet olarak denetleme görevine engel olanlar ya da engel olanlara ses çıkarmayanlar, gazeteciliğin değil de gazetecinin güçlenmesine hizmet edenler, yandaşa karşı candaş basını destekleyenler ve sarı öküzü çoktaaaan verenler şimdi hep birlikte yutkunup, hep birlikte kına yakabiliriz…

Eyvallah!

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.