Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum, İstanbul, İzmir ne kadar depreme dayanıklı ?

    Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde 9. gün itibarı ile resmi rakamlara göre 35 bini aşan kişiyi depremde kaybettik. Acımız milletçe çok büyük. Ancak bir daha böyle büyük acılar yaşamamam için bir milat olması lazım.

    Herkes evinin önünü süpürsün…

    Onun için deprem haritası içinde yer alan Bodrum, İstanbul, İzmir ve diğer şehirlerdeki tüm binalar mercek altına alınıp, en kısa zamanda depreme ne kadar dayanıklı olduğu gözden geçirilmelidir. Bir daha böyle acıları yaşamamak için ulusça bir devlet politikası İle yol haritamızı belirlemeliyiz. Herkes kendi evinin önünü temizleme sorumluluğunu alırsa bu tehlikenin altından çıkarız.

    Ahmet Aras bu acıyı en derinden yaşadı…

    Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, depremden hemen sonra geniş bir Bodrum heyeti ile deprem bölgesine gitti. Orada yaşanan acıyı en yakından ve derinden yaşadı.

    Onun için bu duyarlılık ile Bodrum’da böyle bir deprem yaşanmadan, bir yol haritası çıkararak bir önlem alacağına inanıyorum.

    Deprem ulusal bir politika olmalı…

    Yaşam en büyük hakkımızdır. Ayrıca Anayasal bir haktır. Şimdiye kadar deprem konusu bir ulusal program olarak ele alınmadı. Yakında seçimler var. Siyasi partiler, programlarına artık nasıl bir deprem politikası izleyeceklerini sıralamalılar.

    Mevcut olan binaların, nasıl daha fazla depreme dayanaklı oluşundan tutun, yeni konutların yapılmasına geniş bir yelpazede ne yapacaklarını ortaya koymalılar.

    Her şehir, her ilçe, köylerin bir haritası çıkarılarak, güvenlik taramasından geçirilmelidir. Bu işin yarını yok. O gün bugün olmalı.

    Çok depremler gördük. Aylarca bu konular gündemde kaldı. Ancak hep yapılacak dedik öyle kaldı. İşte bir önceki İzmir depreminde bunları yaşadık. Daha önce Düzce depreminde de aynısı oldu. Umarım bu Güneydoğu Anadolu’daki deprem son olur.

    AFAD tekrar elden geçirilmeli…

    En son depremin şiddeti ve arka arkaya oluşu ve 10 büyük şehrin merkezini vurması da ayrı bir şanssızlık. Bütün bu olumsuzluklara birde AFAD kaynaklı geç müdahale edilmesi acının üzerine tuz, biber ekti.

    AFAD konusunda en doğru yorumu bölgedeki halk yapıyor…

    Bu depremin hemen sonrasında AFAD’ın organizedeki yavaşlığı ve yetersizliği hükümetin dışında herkes kabul ediyor. AFAD konusunda da en doğruyu da 10 şehirde yaşayan vatandaş söylüyor. Bunun sağlaması da eğer seçimler yapılırsa sandıkta göreceğiz.

    Türkiye’nin Adıyaman’a özür borcu var…

    Örneğin Adıyaman şehiri haritadan silinmiş depremin ancak üçüncü gününde haberdar olduk. Onun için Türk vatandaşı olarak Adıyaman’dan Adıyamanlı vatandaşlarımıza bir kocaman özür borcumuz var.

    Deprem ölümleri kader olmaktan çıkmalı…

    Türkiye’de deprem kaçınılmazsa, ölümlerin artık bir keder olmaktan çıkarılmasını istiyorum. Depreme ulusça çok üzüldük. Ancak göçük altında kalanları canla başla, uyumadan çalışan tüm yerli ve yabancı kurtarma ekiplerine de milletçe minnet borcumuz.

    Sevgi ile kalın Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.