Bodrum Gündem

Gümüşlük’te Ortak Aklın Yaratıl(A)ma(MA)sı mı?

taskin_atilgan_bodrum_gundem

(GELECEĞİMİZ, ÇOCUKLARIMIZIN KALİTELİ VE ÇAĞDAŞ EĞİTİMİ İÇİN YAŞLI (BİLGİ VE DENEYİM BİRİKİMİ) VE GENÇ (ENERJİ, DİNAMİZM VE ZEKA) TÜM YETENEKLERİMİZİ GELİŞTİRMEMİZE, BİRARAYA GETİRMEMİZE VE TOPLUM YARARINA SEFERBER ETMEMİZE BAĞLIDIR; YALANA, TALANA VE ORTADOĞU BATAKLIKLARINDA, ÇAĞDIŞI ZİHNİYETLERLE İNSANLARIMIZI KÖRELTMEYE VE ÇIKMAZ YOLLARDA YOK ETMEYE YÖNELİK BENCİL, ÇIKARCI, CAHİL VE KARANLIK SİYASETLERE DEĞİL!)

Turgutreis Mahalle Konseyi kuruluş hazırlıkları toplantısında Başkan Kocadon, “halkla birlikte alınmayan kararların uygulanmasının mümkün olmadığını” ifade etti. Bir Kent Konseyinin temel yapı taşlarını oluşturan mahalle konseylerinin oluşturulma toplantısında, katılımcı demokrasinin ruhuna bundan daha uygun bir söz edilemezdi.
Tebrik ederim!

Katılımcı demokrasilerde hedef: ortak sorunların kamu yararına çözümünde, ortak aklın yaratılması için demokratik ve toplumcu karar mekanizmalarının ve imkanların yaratılması ve uygulamaya konulmasıdır.

Bugün, biz biliyoruz ki, toplumların ileri gitmelerinde, refah seviyelerinin yükselmesinde rol oynayan en önemli unsur, kaliteli ve çağdaş eğitimdir.

Türkiye’nin de üyesi olduğu İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), üye ülkeleri temsil eden, lise seviyesindeki öğrencilere, düzenli olarak, fen, matematik ve okuduğunu anlama (comprehension) konularında PİSA testleri vermektedir. Son 15 yıldır Türkiye’yi temsil eden öğrenciler, bu testlerde, Meksika’dan sonra en düşük puanı almaktan kurtulamamaktadırlar!

Birinci sırada, iktisadi büyüme hızıyla her yıl rekorlar kıran ve kısa zamanda ekonomisini ABD’nin seviyesine çıkarmayı başaran Çin, ikinci sırada ise, daha birkaç 10 yıl önceye kadar, kişi başına düşen geliri Türkiye’nin gerisinde olan ve fakat şimdi ise Türkiye’nin 3, 4 misli seviyeye ulaşan Güney Kore gelmektedir. Bunları da, hepsi yüksek refah seviyesine ulaşmış Japonya ve İskandinav ülkeleri takip etmektedir.

Yani, yüksek eğitim seviyelerine ulaşmak yüksek refah seviyelerine ulaşmanın anahtarıdır!

Türkiye’nin PİSA testlerinde aldığı skorlar, eğitimimizin içine düştüğü durumun, özellikle son yıllarda uygulanan (4+4+4 gibi) ve yaz-boz tahtasına dönüşmüş, çökmüş, çağdışı eğitim düzenimizin bozukluğunun uluslararası nesnel göstergeleridir.

Bodrum Yarımadası, özellikle eğitim konusunda, Türkiye’deki genel durumdan farksızdır ve öğrenci velilerimiz de bu durumun, yakinen farkındadırlar ve aktif olarak sorgulama ve çözüm arayışı içindeler.

Mali durumu uygun olanlar, azınlıkta olan bir kesim vatandaşlarımız, çocuklarını, göreceli olarak biraz daha iyi olan özel okullara göndermekte ve çocuklarının testlerde daha başarılı olma şanslarını artırmaya çalışmaktalar.

Katılımcı demokrasinin başarıyla hayata geçirildiği ülkelerde ise; öğrenci velileri, Okul Aile Birliklerinde örgütlenerek, çocuklarının gittiği okulları yakın takibe almakta, okulun test neticelerini yakından izlemekte, sorunlu olan okulları, dersleri ve konuları ortaya çıkarmakta ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için, aktif olarak, baskı grupları oluşturmakta, çaba sarfetmekte ve söz sahibi olmaktadırlar.

Kurulma aşamasında olan Gümüşlük Mahalle Konseyinin en çok katılımı ve talebi olan çalışma grubunun eğitimle ilgili olması süpriz olmamalıdır. Gümüşlük’te yaşayan eğitim gönüllüleri, çocukların kaliteli eğitimine katkı olarak, (başarısı yatılı okullarda ve Köy Enstitülerinde denenmiş) etüd saatleri düzenlemiş ve velilerin de desteğini alarak, Cumartesi ve Pazar günleri ikişer saatlik matematik ve ingilizce etüdleri vermeye başlamıştır. Ancak, geçen hafta, etüd yaptığımız Gümüşlük Belediye Kütüphanesi, halka danışılmadan, katılımcı demokrasi ve ortak aklı yaratma süreçleri devreye sokulmadan, etüd saatleri ve çocukların ihtiyaçlarını (tenefüslerde oynayabilecekleri güvenli bir oyun alanı gibi) karşılayacak başka bir mekan da gösterilmeden, Diyanet’e, – hanımlara yönelik Kuran kursu için – tahsis edilmiştir. Başka uygun bir yer bulunana kadar Kütüphaneyi kullanmamıza da izin verilmemiştir!

Al sana KATILIMCI DEMOKRASİ ve hep beraber ORTAK AKLIN KAMU YARARI için yaratılması süreci! Gönüllü bireyler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler olarak bütün bu Kent Konseyi, Mahalle Konseyleri, Çalışma Grupları çalışmalarını göstermelik olsun diye mi yapıyoruz?

Şimdilik, velilerin çabalarıyla ve ricalarıyla bulunan restoranların bir köşesinde, açık havada, velilerimizin gözetiminde, gönüllü öğretmenlerimizle, 30 civarında, her sınıftan ve yaştan öğrencilerimize etüd saatlerinde ödevlerini yapmada ve konuları daha iyi kavramada çabalarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz!

Daha uygun ve kaliteli bir mekan ve kaliteli ve çağdaş eğitim için, özellikle, toplumcu, sosyal dayanışmacı ve demokrat olması gereken; Halk Evleri, Okuma Odaları, Köy Enstitüleri gibi toplumcu kurumların yaratıcısı ve uygulayıcısı olan Çağdaş Cumhuriyetçi ve Sosyal Demokrat yerel yönetimleri, zaman geçirmeden, bu konularda aktif göreve ve halkımızla işbirliğine davet ediyoruz! İmkanlarınızı ve gücünüzü bu gibi çok önemli toplumsal sorunların çözümünde kullanamayacaksınız nerede kullanacaksınız?

where can i buy Plavix treatment of impotence Taşkın Atılgan purchase Accutane

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.