Bodrum Gündem

Eldeki fabrikalar çalışmıyor yenisini kim açacak?

09.08.2009
0
A+
A-

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte 13.8 daraldı.

cheap Baclofen 25 mg Bu 2.Dünya Savaşı’ndan beri Türkiye’nin yaşadığı en büyük ekonomik daralma.Yine ihracat %33 daraldı;işsiz sayısı 3.7 milyona yükseldi.Bu ortamda Türkiye, bütün dünyanın tersi yönde yeni yatırımı teşvik eden bir ekonomik paket açıkladı.


 


Özellikle büyük ölçekli yeni yatırımlara önemli destekler verileceği ilan edildi.


 


Dünya genelinde, 40’dan fazla ülkede kriz nedeni ile paket açıklandı.Bunların çok büyük bir bölümü likidite ve mevduat garantisine dayalı önlem paketleriydi.


 


Bütün bu ülkeler arasında, Türkiye gibi yeni yatırıma teşvik veren bir örnek yok.Bu gün sanayici, mevcut üretim kapasitesinin sadece % 70’ini kullanabilirken, yeni kapasite oluşturmak kaynak israfı olacaktır.Öncelik, işletmelerin mevcut operasyonlarını devam ettirmelerini, üretim kapasitelerini kullanmalarını, sağladıkları istihdamı korumalarına yönelik olmalıydı.


 


Bu paket, Güneydoğu bölgesine de bir avantaj sağlamıyor.Bölge Doğu Karadeniz ile aynı katagoride değerlendiriliyor.Yatırımcılar açısından Güneydoğu’ya yatırım yapmanın bir avantajı kalmıyor. cheap Fluconazole


 


Pakette teşvik için asgari yatırım büyüklükleri de gerçekçi değil.Otomotiv sektöründe teşvik için asgari yatırım büyüklüğünün, 250 milyon, makine sektöründe ise 50 milyon TL. olması gereklidir.


buy Cialis online  


Mevcut paket yerine, bütün illerde DPT’nin tespit ettiği öncelikli sektörlerde vergi ve istihdam yüklerinde indirime gidilmeli ve Güneydoğu bölgesinde ise diğer illere verilenin iki misli oranda teşvik verilmesi uygun olacaktır.


 


Saygılarımla


Umut ORAN

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.