Bodrum Gündem

Bodrumdan Balıkçısına Kocaman Bir MERHABA…

Bodrumun en önemli değerlerinden biri olan Halikarnas Balıkçısı, ölümünün 36. Yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.

Bodrumdan Balıkçısına Kocaman Bir MERHABA…
13.10.2009
0
A+
A-

Bodrum Belediyesi’nin, Ç.Y.D.D Bodrum Şubesi, OASİS Alışveriş, Kültür ve Eğlence Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği program büyük bir katılımla gerçekleşti. order Combivent


Okulların, oda ve dernek temsilcileri ile Halikarnas Balıkçısını sevenlerin katılımları ile 13 Ekim Salı Günü Saat 11.30’da Müzesi önünde başlayan Anma Etkinlikleri özellikle öğrencilerin sunumları ve coşkuları ile daha da anlam kazandı.


Müzesi önünde başlayan anma törenlerinde ilk olarak Bodrum Lisesi öğrencilerinden Esin Özçelik kendi yazdığı şiirini, Sergen Çakan’ın Pan flütü eşliğinde seslendirirken, Sener Yılmaz ve Caner Seymen de “Balıkçı Gibi Bakmak” Anlatısını flüt melodileri eşliğinde okudular. Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Anadolu Lisesi‘nden Şevin Nar, “Halikarnas Balıkçısı’nın Vasiyeti ve Ölümü Bodrum’da Nasıl Karşılandı” konulu bir sunum yaptı; her iki okulun öğrencileri de büyük alkış ve beğeni aldılar.


Mavi Yol Girişiminden Güler Bener, Balıkçı’nın rehberlik yönünü vurgulayarak “griliklere teslim olmayan bir Bodrum” temennilerini ifade etti.


Bodrum Rehberler Derneği Başkanı Mimar ve Rehber Neşe Gökbel söz almadan önce Türkiye Rehberler Birliği ve Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yenen’in Başkan Mehmet Kocadon’a gönderdiği ve turist rehberliği mesleğinin piri Halikarnas Balıkçısı adına düzenlenen etkinlik dolayısıyla teşekkürlerini ileten faks mesajı okundu.


ÇYDD Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı,”Burada bulunan öğrenciler çok daha şanslı, Cevat Şakir’i daha iyi tanıyabilecekler ve onun gibi düşünmeye daha yakın olacaklardır. Biz Bodrum’u dünya kenti olarak görmek istiyoruz, ama Balıkçının gözüyle denize bırakılmış bir çiçek olarak korumak zorundayız. Bizlerde gelecek nesillere Balıkçının gözünden bakabilmeyi öğretmemiz lazım. Yoksa maviden sürgün ediliriz. Sürgün edilmemek için kitaplarını okuyun gençler. Dünya cenneti bir Bodrum diliyorum” dedi.


CHP Bodrum İlçe Başkanı Duran Öztürk ise ; “Yaşam ustası, yazar, ressam, bahçıvan, çevreci, şair, rehber, araştırmacı ve doğa tutkunu Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı ölümünün 36. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.Biz Bodrumda yaşayan insanlar olarak onun doğaya olan tutkunluğunu, insan ilişkileri ve yaşam felsefesini anlamada tam bu günlerde daha çok ihtiyacımız var. Cevat Şakir 3000 yılık tarihiyle, güneşiyle, koyları, deniziyle,  esnafı ve insan ilişkileri ile halka halka bir birine bağlı zincir olduğumuzun bilincini vermiştir.Cevat Şakir’in 13Ekim1973 de hayata gözlerini kapadığında yaşadığı topraklara karşı diğer insanlara uyandırdığı; hayata ve doğada olup bitenleri algılama, görme ve farkındalık yegâne mirastı. Bıraktığı bu mirası tüm samimiyetimizle sahip çıktığımızda, bizim için her şey biraz daha kolay olacaktır.” Diyerek düşüncelerini aktardı.


Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi, Mehmet Özsert “Denizi, denizcileri destanlaştıran öyküleri, şiirleri ile edebiyatımızda kendine has bir yeri olan, aslında bir yaşam rehberi ve ustası olan Halikarnas Balıkçısı, 13 ekim 1973’te aramızdan ayrılırken, isteği üzerine büyük bir aşkla tutkuyla bağlandığı Bodrum’da toprağa verilmiştir. Biz de Balıkçı gibi bir dostumuz olduğu için, O’nu her zaman sevgi, saygı ve özlemle anıyor, her güzellikte onu görüyoruz” dedi.


Anma Programı, Oasis Alışveriş Kültür ve Eğlence Merkezi Halikarnas Balıkçısı Ağaçlandırma Alanında Sembolik Ağaç Dikme Töreni ve Oasıs Taş Avlu’da 13.00’te açılan Halikarnas Balıkçısı Fotoğraf Sergisi ile devam etti.  


  purchase Indocin online


Saat 14.15’te Halikarnas Balıkçısının Büstü Önünde ÇYDD Bodrum Şubesi, Basın Açıklaması yaptı.


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meral Saraçbaşı tarafından okunan bildiri, Halikarnas Balıkçısı’nın da ömrünü adadığı, bir yol haritası niteliğindeydi.


Basın Bildirisi şöyle “Bugün burada balıkçı için toplandık Halikarnas Balıkçısı bu sokaklarda dolaştı, Bodrum’da yaşadı tabi ki o zaman çok farklıydı Bodrum. Onun ayak izlerinden yürüyoruz hepimiz. Merhaba çocuklar, merhaba dünya, merhaba! Halikarnas Balıkçısı bundan 36 yıl önce bu sözlerle ayrıldı aramızdan. Bir sürgün yeri olarak geldiği Bodrum’u çok sevdi, ağacıyla, çiçeğiyle, böceğiyle, balığıyla, süngeri ile sevdi. Bugün Bodrum balıkçının Bodrum’undan çok farklı bir yer. Dünyada ki tüm doğal kaynakların hızla yok olmasından çevre kirliliğinden, çarpık kentleşmenin getirdiği sorunlardan Bodrum da nasibini aldı. Biz bugün elimizde olanların değerini bilerek bunu korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve bunu balıkçının önünde dile getirmek için toplandık.” 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meral Saraçbaşı kullandıkları bez çantaların öneminin büyük olduğunu, hızla kirlenen dünyayı naylon poşetlerden kurtarmak için duyarlı bir adım olduğunu ifade etti.


 


14.30’da Bodrum Belediyesi Meclis Salonu’nda ÇYDD Bodrum Şubesi Onursal Başkanı Hatice Yücel’in yönetiminde Halikarnas Balıkçısı Anısına bir söyleşi programı yer aldı. Programa katılan konuşmacılar arasında yeralan üç öğrenci, gerek okudukları şiirler gerekse anlatılarla büyükleri duygulandırdı ve büyük alkış aldı. Başkan Mehmet Kocadon’un elinden, Balıkçı’nın Kızı İsmet Noonan’ın “Anılar Akın Akın” kitabı hediyelerini alan çocuklar, heyecanlarını gizleyemediler.

Order Retin-A

 


Babı-Ali Kitapevi de söyleşi programına ve gün boyu devam eden Anma Programına, çeşitli okullara ücretsiz olarak Halikarnas Balıkçısı kitapları dağıtarak ve kitap tanıtım standı açarak destek verdi. 


 


“Halikarnas Balıkçısı’ndan Günümüze Yolculuk” söyleşisini yöneten ÇYDD Onursal Başkanı Hatice Yücel, Yazar Mehmet Atilla, Yazar İnci Gürbüz Atik, Edebiyat Öğretmeni Hatice Orman, Mimar- Rehber Neşe Gökbel, Hüseyin Binal ve Hasan Subaşı konuşmacı olarak katılırken, Halikarnas Balıkçısı için “yedi veren ağacı ile yedi kardeş kanı bitkisi gibi rengarenk” ifadeleri yer aldı ve Balıkçı’nın çalışkanlığı,  çok yönlü kişiliği, eğitimi, hayatı, Bodrum tutkusu, Bodrum’a katkıları anlatıldı. Yazar Mehmet Atilla, Halikarnas Balıkçısı’nın doğadan gelen seslerden görüntülerden etkilenerek eserlerini oluşturduğunu vurguladı ve tarzına ilişkin olarak Selim İleri’nin “Balıkçı bir cümleyi ortadan kırmışsa, dalga çatlamış rüzgar üfürmüştür” ifadesini hatırlattı. Büyük bir katılımla ve söyleşilerle coşkuyla devam eden programın ardından yer alan TRT Yapımı YİTİRDİĞİMİZ ÜNLÜLER ve Bodrum Belediyesi’nin daveti üzerine gelerek çekimler yapan RUMBOSUR S.L.-Thalassa TV’nin “FISHERMAN OF HALIKARNASSOS“ kısa film gösterimleri büyük bir beğeni ile izlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.