Bodrum Gündem

SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE…

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Sağlığımızı Tehdit Ediyor..

SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE…
08.11.2009
0
A+
A-

YORUM HABER-Celal GÜRSOY


Konuyu düzenleyen “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik” Resmi Gazetede 26 Ekim 2009 Pazartesi günü yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Biyoteknik yöntemlerle, kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara ′transgenetik′ veya genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) deniliyor.


Premarin 0.625mg

Konu 2005 yılından beri tartışılmakta ve 5 aydır da kanunlaştırılmak üzere Bakanlar Kuruluna sunulmuş beklemekteydi. Gümrükten yeterli açıklamaları yapılmadan benzeri ürünlerin geçmeye başlaması üzerine acele ile alınan bu yönetmeliğe göre yüzde 0.9′dan fazla genetiği değiştirilmiş ürün içeren gıda ve yemlerin ithali yasak. Benzer ürünler ancak Tarım Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak 11 kişilik bir komitenin onayıyla yapılabilecek. Bugüne kadar yasal bir karar ve yönetmelik kısıtlaması olmadığı için soya ve mısır ithalatı yapan firma yetkilileri, yasa çıkmadan, onaylayıcı kurul oluşturmadan yönetmeliğin çıkması ve yasak getirilmesini olumsuz karşıladıklarını belirtiyorlar. Bir başka karşı çıkan grup ise GDO′lu ürünler pazarındaki ürünleri Türkiye′de üretirken, daha düşük verim aldıkları için GDO′lu üretim yapmak isteyen bazı üreticiler. Onlar da Türkiye′de de GDO′lu üretime izin bekliyor.


GDO′lu ürünlerin başında mısır, patates, soya, buğday, pamuk, pirinç ve bazı balık türleri geliyor. Bu ürünlerin yüzde 99′u ABD, Kanada, Arjantin ve Çin′in kontrolünde. Bu ürünleri savunanlar, dünyada açlığı gidermenin tek yolunun GDO′lu ürünler olduğu görüşündeler.
GDO′lu ürün taraftarları bu ürünlerin zararlı olup olmadığı konusunda kesin bir ifade kullanmıyor. GDO′lu ürün karşıtları ise bu ürünlerin kesinlikle zararlı olduğunu söylüyor.


Tehlikenin boyutunu anlamak için aşağıdaki cümleyi dikkaytle okumanız yeterli:


“GDO′lu ürünleri tüketenlerin hastalanması halinde antibiyotiklerin işe yaramaması. Bunun nedeni, bu ürünlerde gen koruma amaçlı olarak antibiyotik kullanılması. Ürünleri tüketenler bunlarla birlikte antibiyotik de aldıklarından vücut antibiyotiğe alışıyor. Böyle olunca, hastalanma durumunda alınan antibiyotikler işlevsiz kalıyor. Ayrıca en büyük tehlike de kuraklık ve böceklere karşı dayanıklı olmalarını sağlamak amacıyla bu ürünlerin büyük bir bölümünün, böcek ilacı içermesinden kaynaklanıyor. Bunun doğal sonucu olarak, bu ürünleri tüketenlerde toksik etkiler ortaya çıkıyor.” Cialis


Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar bazı beklenmedik ve önceden bilinmesi mümkün olmayan tehlikeler de taşıyor. Bu güne kadar farkına varılanlardan biri alerjik yapıdaki kişilerde ortaya çıktı.


Yönetmeliteki bazı maddeler GDO′ların gerçekten tehlikeli olduklarını ispatlamaya yetiyor. Örneğin 3. Maddede “GDO′lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır.” deniyor. 4. Maddede ise “İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasaktır.” denmekte.

buy Topamax

Bilim bu ürünlerin insan sağlığına zararlı olmadığını ispatlayana kadar hem ithalinin hem de üretilmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyor ve yetkili makamları uyarıyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.