Bodrum Gündem

YARIŞ BAHANE DOSTLUK ŞAHANE…

09.11.2009
0
A+
A-

Yılardır süregelen dostlukların yılda birkaç kez buluşarak pekiştirilmesi için yaratılan bahanelerden birisi de Bodrumda gerçekleştirilen Zıpkınla Balık Avlama Yarışıdır.

Deniz altını seyretme olanağı ve becerisini edinenlerin bu hobiden vazgeçme şansı, araya kötü ihtimaller girmedikçe mümkün değildir. Deniz dibi seyrinin verdiği haz, yeryüzünde herhangi bir manzara seyriyle karşılaştırılamaz. Dalmak için sağlıklı bir vücuda sahip olma şartı sizi sağlıklı yaşamaya mecbur kılar. Dalarak balık avlamak; balık ihtiyacını gidermekten çok deniz altına yapılan gezi isteğidir.


 


Günümüzde artık öldürme içerikli spor dalı olmamalıdır. Ancak tüpsüz dalarak balık avlamak için, sağlıklı olmak ve birçok becerinin yanı sıra tüketeceğiniz kadarını avlayabilme ve doğanın dengesine olumsuz katkılarda bulunmama bilincine sahip olunarak organize edilen Bodrum’daki bu yarışma, bir spor aktivitesi olmaktan çok buluşma bahanesine dönüşmüştür. Bu bahane eskileri anma hatırlama ve gönül alma görevleri ile süslenince de beğenilen bir etkinlik halini almıştır.


 


Bayan yarışmacılarıyla ünlenen bu yarışmada 400 gramın altında balık avlamak, fenerle avlanmak, havalı tüfek kullanmak, karaya çıkmak, Kaya Levreği, her türlü Lagos, Yılan Balığı, Müren ve Ahtapot avlamak ta yasak olunca çoğu yarışmacı denize girip memleketine geri dönüyor. Bir sonraki yıl tekrar gelmeyi iple çekerek.


 


Gönül Ne Kahve İster Ne Kahvehane,


Gönül Sohbet İster Kahve Bahane…


 


Türkiye’nin çeşitli illerinden, Kuzey Kıbrıs’tan zaman zaman da yurt dışından katılan dalgıçlarla kalabalık ve renkli bir yarışma halini almış olan Bodrum’un bu etkinliği her yıl popülerliği artarak gelişmektedir. Seyircisiz olan bu yarışma dilden dile en etkin Bodrum reklamı yapmada katkı sağlamaktadır.


 


8.si gerçekleşen bu yılki yarışma; Bodrum’un sünger dalgıcı ve sonralarında işveren konumuna gelen sıra dışı davranış, girişim ve cesaretiyle “DELİ” unvanı alarak, uzun cümle ve kelimeleri sevmeyen Bodrum’lunun dilinde “DELİ İBRAM” namıyla hatırımızda kalan, 1981 yılında yitirdiğimiz “İbrahim NALBANTOĞLU” anısına ve iş imkânı kısıtlı O yıllarda hayatları pahasına uzun yıllar sünger dalgıçlığı yapan “YAŞAYAN EFSANELER” in adına düzenlenmiştir.


 


Başlangıcından bu yana var olan yitirdiğimiz dalgıçlara ilave olarak, yitirilmesini beklemeden hatırlamamız gereken “YAŞAYAN EFSANELER” formatı 2007 yılında ki 6.anı yarışmasında başlatılmış olup bu vesileyle yarımadada yaşayan tüm dalgıçlara ulaşmak ve hatır sormak hedef alınmıştır.


 


Bu güne kadar anılan ve hatırlanan dalgıçlarımız; Cheap Lamisil


 


Yitirdiklerimiz    :


  Propranolol 20mg


Mehmet BAYZIT


Hüseyin BİLEN                  (MATİZ ÜSEN)


Ali Can ACAR


Abidin SERTKAYA           (KARA ABİDİN)


Dara ÇETİNKALE              (DARA HOCA)


Ali KÖSE                             (GAYDURA ALİ)


Ahmet DENİZKIRAN         (KOCA ŞEYTAN)


İbrahim NALBANTOĞLU  (DELİ İBRAM)


 


Yaşayan Efsaneler   :


 


İbrahim ERDOĞAN (FENERCİ)


Mehmet İMBAT


Ali YUVANÇ


Girgin DEMİRKIRAN


Mehmet BULUŞ  (TABANCALI)


Sabri ZOR


Durmuş EROL


doxycycline online Turgut ÖZKARGIN (HERKÜL)


Muzaffer CENGİZ


Mustafa DOKSAN


Mehmet AYBEY


İbrahim GÖYMEN  (ÇARIK İBO)


Hasan Hüseyin ESEN


Hasan KAYACAN


İbrahim YILANKAYA


İsmet CENGİZ


Muharrem ÖZBAYLAN (TİPA MUHARREM)


 


Nakliye imkânının olmadığı o eski yıllarda memleketinden uzaklara çalışmaya giden dalgıçlardan vurgun yiyerek hayatını kaybedenler en yakın kıyıda defnedildiğinden Akdeniz Kıyıları isimsiz mezarlarla doludur. Helalleşerek sefere gönderdiği efendisini kaybeden aileler, acı dolu yıllar yaşamıştır. Vurgun yiyip kurtulan dalgıçlar ise hayatı boyunca taşıyacağı arazlarla cebelleşmektedirler. Bodrum’un ekonomisine can veren sünger dalgıçlarının bu emeği anıtsallaşmayı hak etmiştir.


 


Yitirdiğimiz Dalgıçlarımızı Sevgi ve Saygıyla Anıyor Yaşayan Efsanelerimize Sağlıklı Uzun Bir Yaşam Diliyorum.


 


Sünger Dalgıçlarını bu kadar kısa bir yazıyla geçiştiremem. Daha detaylısını sitemizin çok fotoğrafla yayın formatına ulaştığında sunacağım.


 


Sağlıcakla kalın, saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.