Bodrum Gündem

TENEKE KAYIKLAR…

16.11.2009
0
A+
A-

Çocukken ailece iki kez gittiğimiz ve babamın elini tutarak gezdiğim İzmir Fuar ziyaretlerini saymazsam, lise tahsili için İstanbula gidene dek kesintisiz, çocukluğum Bodrumda geçti.

Bizlerin çocukluk devrinde haylaz olmayan çocuk pek azdır. Mahallenin tüm çocukları bir çete gibi hareket eder, her türlü yaramazlığı yapardık. Ancak bu yaramazlıklar ders çalışmamak, oyun oynamak ara sıra da bahçe ve tarlalardan meyve aşırmaktan ileri gitmezdi. Çocukluğumuzun büyük bir kısmını sokakta oyun oynayarak geçirdik. Yaz ve Kış oyunlarımız farklı olur zamana göre ayarlanmış oyun repertuarımız epeyce genişti. Yaz aylarında, yani Mayıs Ekim arasını kapsayan bu uzun süreçte teneke kayıklarla oyun önemli bir bölüm tutardı.


 


Yapıldığı materyalle aynı isimle anılan “Teneke” bizim çocukluğumuzun en önemli taşıma araçlarından birisidir. Gaz, zeytinyağı, margarin yağı, bal, tuzlu balık, lakerda, turşu, zeytin, peynir ve buna benzer tüm maddeler tenekelerle servis edilir, nakledilir, satılır ya da korunurdu. Bu nedenle her eve çok sayıda teneke girmesi normaldi. Boşalan tenekeler atılmaz veya israf edilmez, yıkanır temizlenir çok çeşitli işlerde kullanılırdı. Çiçek dikmek için saksı olur, tahtadan veya telden bir sap takılarak su taşıma kabı olur, kavurma etler muhafaza edilir, fırınlanmış kuru incir stoklanır, ev çatılarında, hayvan barınakları ya da tavuk kümeslerinin çatısında yalıtım malzemesi olarak kullanılırdı. Balıkçı teknelerinde mangal olarak kullanılır. Sucular sattıkları içme sularını tenekelerle getirir ve evlerimizdeki küplere boşaltırlardı. Böyle çok yerde kullanılan teneke biz çocukların elinde de kayık olarak şekillenirdi.


 


Edindiğimiz tenekeyi açarak iki boyutlu hale getirip düzledikten sonra uzunlamasına katlayıp, kenarlarına kayığın baş ve kıç şeklini vermek için bir bıçak ile üzerine taş ya da çekiçle vurarak keserdik. Daha sonra bu kesilen yerler kıvrılarak katlanır ve dövülerek sıkıştırılırdı. İkiye katlanmış teneke yaprakları açıldığında kayık şeklini alır daha sonrada baston direk ve çarmıklar eklenerek şekillenirdi. Sızdırmazlığı sağlamak için zift kullanır, düzgün yüzmesi için içine safra olarak taşlar dizerdik. Daha sonraları beton döktüğümüzde olmuştu.


 


Kayık boyunun baştan itibaren üçte biri mesafesinde bağladığımız iple kayığı sahil boyu yürüyerek çektiğimizde, kıyıya paralel bir rotada peşimizden yüzerek gelirdi. Buna “Kayık Yüzdürmek” derdik. Ve bu işi çok çocuk birlikte yaptığımızdan kayıklar konvoy halinde yüzdürülürdü. Bazen arkasına küçük tahtadan kayık bağlar filika çekerek gezdirir, bazen yelken takar ve arkasından yüzerek kovalardık. Üzerlerine sevdiğimiz büyük teknelerin isimlerini yazarak böbürlenirdik. Oyuna mola verdiğimiz zamanlar ipe taş bağlayarak demir atar, kıyıda oturup demirlemiş kayıklarımızın dalgalarla oynaşmasını seyrederdik.


 


Biz Kumbahçe Mahalleli, Bodrum’lunun dilinde Giritli Mahalleli çocukların, teneke kayıklarımızı bağladığımız korunaklı iki limanımız vardı. Birisi Halikarnas diskonun ünündeki dolgu yapılan kıyıda kayalıklar arasındaki küçük liman ( LİMANAÇİ ), diğeri ise gemi yanaşma iskelesi için doldurulan Şalvarağa burnunda kayalıklar arasındaki büyük liman (GAVO) idi.


 


Kaderin cilvesi midir, bizim seçimimizdeki isabetin doğruluğumudur bilinmez. Küçük limanımızın üzeri doldurulup önüne kazıklar üzerinde yatların bağlandığı, bir bakıma küçük bir liman (Halikarnas İskelesi) ve Büyük limanımızın üzeri doldurulup büyük gemilerin yanaşacağı bir iskele, bir bakıma büyük liman (Gemi Yanaşma İskelesi) yapıldı.


 


Bodrum’da çocukların elinden alınıp, büyüklere peşkeş çekme modası bununla kalsaydı iyi idi.


  get Diflucan


Paşa Tarlası mevkiinde biri küçük olmak üzere iki adet futbol sahamız ve Rasathanenin bulunduğu mevkide bir küçük futbol sahamız yapılaşma uğruna yok edildi.


 


Şimdiki Barış sitesi mevkiinde mahallelinin her bahar bayramı toplu olarak bahçesinde piknik yaptığı salıncak kurarak sallandığımız ağacıyla, içinde tiyatro bile sahnelediğimiz “Manastır”, yok edilerek otel yapıldı.


 


Zeki Müren Caddesi’nden İçmeler’e kadar olan dağ taş konut doldurularak çocukluğumuzun oyun sahaları yok edildi.


 


Oyunlarımızın çoğunu oynama imkânı bulduğumuz Kumbahçe sahili bandındaki yol üzeri, lokanta ve barlara işgal ettirildi ve oyun alanlarımız büyüklere tahsis edildi.


 


generic Propranolol Kumbahçe sahili, halkın ve bilhassa çocukların en çok kullandığı yaşam alanı, üç kuruş uğruna halkın kullanamayacağı hale getirilip birkaç turiste cıbıldak yatma yeri olarak pazarlandı.


 


Koskoca Kumbahçe Mahallesinde bilye (misket) oynayacak küçücük bir yer bile bırakmadılar.


 


Çocuklarımıza son kalan oyun sahaları; okul bahçeleri de okullar kapanır kapanmaz otopark, Çin malı hediyelikler ve bandrolsüz kitap satış stantlarına dönüştürülüp, çocuklara kapatılıyor. Devletin eğitime ayırdığı cılız bütçeden yeterince destek alamayan okul giderleri için.


 


Çocuklarımızın oyun oynayacağı ya da spor yapacağı mahalli alan ya da sahalarımız yoksa Bodrum Spor Kulübümüz ancak ithal sporcularla faaliyetini sürdürebilir ya da konserve sporcu yetiştirebilirsiniz.


 


Oyun oynamasını, paylaşmasını, mücadeleyi, sabretmeyi bilmeyen, bilgisayar başında şişmanlayan çocuklar yetiştirerek, geleceğimizi kimlere emanet ettiğinizi biliyor musunuz?


 


Bizim devrin çocukları şimdiki çocuklara teneke kayık yapmasını öğretince, zaman zaman deniz kenarında teneke kayık yüzdüren çocuklar görmeye başladık. Devamını getirmek gerek


 


Sağlıcakla kalın saygılarımla. buy Albendazole online

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.