Bodrum Gündem

BODRUM EKONOMİSİNİN GELECEĞİ ve KÜMELENME..

28.02.2010
0
A+
A-

Üretim ve pazarlamada başarının temel gereksinimi güçlerin birleştirilmesi yani takım olabilmekten geçmektedir.

Günümüzde ekonomik, sosyal, siyasal gelişme ve başarı, birlikte hareket etmek ve takım olmaktan geçmektedir. İş dünyasında, kümelenme yöntemi özellikle tekstil sektöründe başarılı olmuştur. Bodrum ekonomisinin can damarı olan Yat İmalat Sektörü de Bodrum Ticaret Odası liderliğinde kümeleniyor. Bu çok önemli konuda uzman akademisyenler ile birlikte stratejik yol haritası için çalışmalar Bodrum Ticaret Odasının liderliğinde başladı. Bu çalışma Bodrum ekonomisini geleceği için çok önemli.


 


Kümelenme nedir diye araştırdığımda; “Aynı sektörde faaliyet gösteren, yatay/dikey bağlantılı işletmelerin ve destekleyici kurumsal yapıların belirli bir coğrafi bölgedeki örgütlü yoğunlaşmasıdır. Kümeyi oluşturan her bir sektör, ortak stratejiler doğrultusunda oluşturulmuş bir altyapı üzerinde, eşit temsil ve ortak akılla yönettiği kümelenme çalışmalarında hedef, ortaklaşa rekabetle sektördeki üretim gücünü ve pazar payını arttırmaktır” şeklinde bir tanım yapılıyor.


 


Akla yatkın bir yöntem.


cheap Topamax  


Bence, Yat imalat sektörü ile birlikte tüm sektörlerde de uygulanabilir bir yöntem.  Bu çalışmanın yaygınlaşması için tüm sektör temsilcilerine görev düşüyor. buy Premarin


 


Yazarımız, Sayın Tınaz Titiz geçtiğimiz aylarda köşesinde bu konuya hem bilimsel açıdan, hem de hepimizin anlayabileceği bir örnekle tanımlamıştı. Örnek oldukça çarpıcı ve anlaşılır; Bir basketbol oyununda toplu hücum eden takımın oyuncuları bir kümedir ve hızlı hücum sırasında karşılarındaki savunmanın aldığı pozisyonlara göre ani kararlarla top kullanımının şeklini değiştirmektedirler. Bu sırada koç dışarıdan ve kaptan içerden taktikler vererek, birlikte, hızlı ve skora ulaşabilecek bir takım haline gelinmektedir. Takım halinde hareket ettiklerinde, güçler birleşmekte ve sonuca yani skora daha rahat ulaşılabilmektedir.”


 


Yat İmalat sektörü Bodrum’da yaklaşık 15 – 20 bin kişiyi direkt veya dolaylı etkileyen bir sektör. Bu konuda Bodrum Belediyesi ve Yalı Beldesi Belediyeleri ortak bir noktada buluşarak, sektörün gelişimi için sektörün önünü açmalıdır. Çünkü turizm sektöründen elde edilen gelirin çok üzerinde bir geliri elde etmek bu sektörle mümkün olacaktır. İmar planının hazırlanmaması, Ruhsat sorununun hala çözülememiş olması bu sektörün gerilemesine, hatta yok olmasına neden olabilir. xenical to buy online

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.