Bodrum Gündem

BİRİ İNSAN, DİĞERİ ORMAN..

04.04.2010
0
A+
A-

Bu hafta çok önemsediğim iki konuyu, tartışmaya açmak istiyorum. Birilerinin kulağına kar suyu kaçırmak, birde kendi özeleştirimizi yapmak için, hatta rahatsız etmek için.

Buying Lithium


İlki “ahde vefa”. Bir insan için.


Bodrum küskünleri ile ünlenmiş de hiç kimse kabullenmek istemezmiş meğer. Bodrum için her kişi kendince bir hizmet, bir değer üretiyor. Bu bir yarış halini alırsa ne mutlu Bodrum’a ve Bodrum’un geleceğine. Lakin, bu yarışta biraz öne geçenler nedense hizmetleri veya katkılarından daha çok insani özellikleri ve insani hataları ile yargılanıp değerlendiriliyormuş. Bunun en son örneğini Usta Ali Güven’de gördüm. İçim sızladı. Dükkanı ile ilgili edilen laflar, karşı karşıya gelindiğinde hep kendini öven uzun konuşmaları alaycılıkla bıkkınlıkla dile getirilmesi, yok özel hayatı, yok yetimliği neler söyleniyor neler. Ama unutmayın ki öyle yada o bir insan. Seveni de vardır, sevmeyeni de. Siz kattıklarına bakın hele, yaptığı işlere, Bodrum’a kazandırdıklarına.


Usta Ali Güven, uzun zamandır mel’un hastalığın pençesinde yaşam mücadelesi veriyordu. Çoğumuz bu haberi kent tv ve yerel gazetelerimizde çıkan haber ve hastanedeki fotoğrafını görünce farkettik. Oysaki aylardır hastalığın ve acıların pençesinde olmasına karşın ne sorulmuş, ne de aranmış.


Ziyaretine gittiğimizde ustanın çok da zamanı yokmuş gibi, ne yazık.


Bodrum sandaleti denildiğinde akla gelen ilk ve tek ünlü Usta değil mi?


Bodrum’a gelinip de bir Ali Güven sandaleti alınmadan gidilir mi?


Dünyada bir çok ünlü kişi tarafından alınmış ve sandalet reklamı yapılırken Bodrum reklamını yapmadı mı?


Dizi filmlerde bile Bodrum’dan konuşulurken, bir yerinde Ali Güven adı geçmedi mi?


 


Daha çok sorular sorabiliriz. Kalan soruları da siz kendinize sorunuz Bodrum yaşayanları. Ustaya saygıda geciktik galiba, umarım diğer ustalara geciktirmeyiz saygımızı.


*********


İkincisi de “ahde vefa”. Ormanlarımız için.


Bir başka konuda Muğla ormanlarının, özelde de Bodrum ormanlarının yok olduğu. Çam Kese Böceği hepimizin çam ağaçları üzerinde gördüğü, lakin son yıllara kadar pek dikkat çekmeyen illet bir böcek. Vampir gibi ağacın kanını canını emiyor ve ağacı kurutuyor.


xenical to buy online

 


Geçtiğimiz hafta Kütüphane haftası nedeni ile Hamdi Topçuoğlu’nun konuk olduğu bir etkinliğe katılmak üzere Muğla’ya gittim. Yol boyunca korkunç bir görüntü var. Yeşil olması gereken kızılçam ormanları kahverengiye dönüşmüş cılız ve hastalıklı bir görünüm sarmış ormanları.


Sonra Mumcular bölgesine gittiğimde yine aynı manzara ile karşılaştım. Ormanlar artık yeşilden kahverengiye dönüşüyor ve bu hızla oluyor. Eğer bir önlem alınmayacak olursa bir iki yıla ormanlar yok olacak.


Yangın en büyük tehlike derken, Çam Kese Böceği hızla ve haince ormanları yok ediyor. Önümüz yaz yangınlar başlayacak, kimi doğal yollardan ancak pek çoğu bilinçli olarak hainler tarafından yakılacak, yok olacak. Sonra o yanan ormanların yerlerine betonlar yükselecek ve felaket böylece devam edecek.


 

Komplo teorisi kurmama sakın kızmayın da, bu Çam Kese Böcekleri ile neden mücadele edilmiyor? Biyolojik zirai mücadele dünyada oldukça yaygın ve etkili olarak kullanırken biz neden kullanmıyoruz acaba? Yoksa, bu böcekler ormanları yok etsin de sonra onların yerine binalar inşa edilsin diye mi?

 

Kızmayın sakın bana, saçmalıyorsun diye.

Böceklerin arazi mafyası ile ne gibi bir işbirliği olabilir?

Orman alanları kuruyup orman yapısını yitirince, o yerler imara falan açılıyormuş diye duyuyoruz, doğru mu acaba?


 

Ben kaygılarımı söyleyeyim de, ormanlarımız bu illet böcekten kısa zamanda kurtulduğunda bana “saçmalıyorsun” diyenleri sevindireyim.

Sonrada burada yazayım tekrar, “Ormanlarımız bu illet böcekten kurtuldu. Ben boşuna kaygılanmışım, bak ormanlarımız kahverengiden yeşile dönüyor artık.” diye.


 


2B NEDiR?


order diflucan

2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi ‘B’ bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Bu tabir, orman vasfını yitirmiş araziler için kullanılıyor. Daha açık bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyecek araziler 2B olarak tanımlanıyor.


 


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.