Bodrum Gündem

Doğal terapi için Mudurnu…

Mudurnu, tarih kokan daracık sokakları, konakları, kaplıcaları, gölleri ve doğal güzelliği ile çok şirin bir ilçe Üstelik ulaşımı da çok kolay. Huzurlu ve oksijen dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenler burada konaklayabilir.

Doğal terapi için Mudurnu…
18.04.2010
0
A+
A-


Mudurnu, tarih kokan daracık sokakları, konakları, kaplıcaları, gölleri ve doğal güzelliği ile çok şirin bir ilçe Üstelik ulaşımı da çok kolay. Huzurlu ve oksijen dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenler burada konaklayabilir.



Mudurnu deyince çoğumuzun aklına ilk önce tavukçuluk gelir herhalde. Oysa Mudurnu tarihi evleri, konakları ve gölleriyle Bolu nun en renkli ve yeşili bol ilçelerinden biri. Bu zamana kadar biraz da komşuları Abant ve Göynük ün gölgesinde kaldığı için onlar kadar rağbet görmemiş.


Kentsel SİT alanı ilan edilen ilçeye adımınızı attığınız anda gerçekten görülmeye değer bir yer olduğunu hemen fark edeceksiniz.


Gerek Selçuklular, gerekse Osmanlıların ilk yurtlarından olan Mudurnu, ahşap evleriyle size göz kırpar. İki dağın arasına kurulu şehir merkezindeki iki katlı ahşap evlerin ve tarihi konakların yarattığı atmosfer gerçekten görülmeye değer.


Özellikle Şeyh-ül Ümran tepesinden baktığınızda; aşağıda eski beyaz boyalı evlerin, bahçelerin, camilerin kucaklaştığını göreceksiniz. 100-150 yıllık bir geçmişe sahip bir veya üç katlı evlerde çevredeki orman dokusundan ötürü ahşap malzeme kullanılmış.


Bahçeler içerisinde, birbirlerinin manzaralarını engellemeyecek biçimde yapılmış bu evlerde Osmanlı sivil mimarisinin sadeliği, estetiği ve özellikleri görülüyor. Mudurnu daki 30 ev şu anda restore edilmiş durumda.


Diğerleri sırada bekliyor. En gözde konaklar Armutçular, Yarışkaşı,Hacı Şakirler,Moderno Otel, Keyvanlar ve Haytalar Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı.


İlçe merkezinde tarihi konakların dışında Mudurnu Saat Kulesi, Yıldırım Beyazıt Camii ve Hamamı ile Kanuni Sultan Süleyman Camii görülmeye değer yapılar arasında yer alıyor.


Yıldırım Beyazıt şehzadeliği döneminde inşaa edilen cami ve hamam ilçenin simgesi sayılıyor. Bir yamaç üzerinde bulunan saat kulesi, 1890-1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış.


12 metre yüksekliğinde olan kuleye 30 ahşap döner merdivenle çıkılıyor. Eski çarşıdaki bakırcı-demirci-semerci dükkanları şehrin görülmeye değer yerleri.


Demirciler Çarşısı eski özelliğini kaybetmiş olsa da, birkaç kişinin çabalarıyla, yine de size Mudurnu el sanatlarını sunacaktır.


İlçede ayrıca kaplıcalar da bulunuyor. Mudurnu ya 5 km mesafede yer alan Babas Kaplıcası, travertenler arasından çıkıyor. Sıcaklığı 40 derece civarında. Sarot Kaplıcası ise 30 km mesafede bulunuyor. Eğer gezinizi cumartesi gününe denk getirirseniz Mudurnu pazarına uğramayı da ihmal etmeyin.


İlçeyi gezdikten sonra şehrin dışına doğru uzanırsanız yollar sizi birbirinden güzel göllere götürecektir. Abant Gölü, Sünnet Gölü, Sülüklü Göl, Karamurat Gölü.


Accutane online

Mudurnu ya en yakın olanlar 15 km mesafedeki Abant Gölü ve 28 km mesafedeki Sünnet Gölü. Abant, belki de Türkiye nin en çok tanınan gölü. Peki ya Sünnet Gölü… Sünnet Gölü ne gittiğinizde Abant ve Yedigöller in neden gölgesinde kaldığına anlam veremeyeceksiniz.


 


Mudurnu-Göynük yolu üzerinden ulaşılan Sünnet Gölü, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin arayıp bulamayacağı dingin bir ortam. Berrak sularına düşen yamaçların yeşili, gökyüzünün mavisi ile birleşince gölün rengi bambaşka bir hal alıyor. Plavix buy online


 


Kışın giderseniz de göl tamamen buz tutmuş halde oluyor. Gölün çevresi her yaş grubuna uygun 5 km lik bir yürüyüş parkuruyla çevrili. Çam ormanları ve gölde yüzen ördekler eşliğinde mis gibi oksijen yüklü havayı ciğerlerinize çekerek yürüyüş yapabilirsiniz.


Nasıl gidilir?
İstanbul Bolu 260 km. Bolu Mudurnu 52 km. Mudurnu ya İstanbul dan- TEM otoyolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Adapazarı na geldiğinizde Akyazı Kavşağı ndan sapıp Ankara yönüne doğru giderseniz Mudurnu ya ulaşırsınız. İkinci yol ve daha çok tercih edilen yol için Bolu Dağı nı indikten sonra Abant Gölü yoluna girmek, oradan da Mudurnu- Göynük hattını izlemek gerekiyor.

Nerede kalınır?
Mudurnu daki tarihi konaklar orijinal yapısı korunarak otele dönüştürülmüş. Konaklarda sedirli odalar, dolap içlerine gizlenmiş banyolar, ahşap oymalı pencereler ve tavanlar, el dokuması perdeler göze çarpıyor.


Özellikle hafta sonları erken rezervasyon yaptırmazsanız yer bulmanız çok zor oluyor. Mudurnu daki tesislerde kalanlar daha ekonomik ücretle günübirlik Abant Gölü ve çevresinden yararlanma imkanı da bulabiliyorlar.


Sünnet Gölü nün kıyısında ise klasik bir dağ oteli olan Mudurnu Doğal Yaşam Oteli bulunuyor.


Tarihi konakların ücretleri haftasonu kişi başı       


Yarışkaşı Konağı:       0 374 421 36 04  ( 45 Tl  Oda Kahvaltı )


www.yariskasi.com


Hacı Şakirler Konağı: 0 374 421 38 56  ( 60 Tl   Oda Kahvaltı )


www.hacisakirlerkonagi.com


Moderna Otel:           0 374 421 22 24   ( 60 Tl Oda Kahvaltı)


www.otelmoderna.com


Keyvanlar Konağı:   0 374 421 37 50-51 ( 60 TL Oda Kahvaltı)


www.keyvanlarkonagi.net


Hacı Abdullah Konağı: 0 374 421 22 84 ( 60 TL Oda Kahvaltı )


www.mudurnukonaklari.com


 


 Değirmen Yeri:          0 374 421 26 77 buy Combivent


www.degirmenyeri.com.tr


Ünsallar Otel:             0 374 421 26 38


Sünnet Gölü Mudurnu Doğal Yaşam Oteli: 0 374 464 12 00-01


( 125 TL Yarım Pansiyon ) Sünnet Gölü


www.sunnetgolu.com

Ne yenir?
Mudurnu nun mutfak kültürü oldukça zengin. Mudurnu ya gelmişken yöresel yemekleri tatmadan dönmeyin. Bütün konaklarda ve Çarşı Merkezindeki Lokantalarda  yöresel yemekler bulabilirsiniz.


Mudurnu girişte bulunan Yarışkaşı Konağı ve Kaymakamlık Karşısında bulunan Moderno Otel de Mudurnu Merkezde Mudurnu Tarihi Meram Lokantasında  Tur Firmalarının karşılanabileceği büyüklükte Restorantlarda,Tarhana çorbası, ev şehriyesi, oğmaç çorbası, kaşıksapı, kaş kebabı, tavuk güveç, balkabaklı gözleme, baklava, tepme helva, erik hoşafı, gibi geleneksel yiyeceklerin tadını buralarda çok beğeneceksiniz.


Mudurnu İlçesinden Eşinize, Dostunuza Hediye Olarak götürebileceğiniz ürünler.


Mudurnu Tarhana Çeşitleri, Mudurnu Saray Helva Çeşitleri, Mudurnu Demirciler Çarşısından Nazarlık Nal Çeşitleri,Mudurnu Ceviz ve Ceviz İçi,Mudurnu Dombay Fasulyesi, El işleri, Mudurnu Oyaları,Mudurnu Konulu Bebek Çeşitleri, Tarihi Mudurnu Resimleri, Mudurnu Örtüleri,Mudurnu Tereyağı, Mudurnu Keçi Peyniri,


Mudurnu  Saray Helvası: 400gr Sade   4 TL


Mudurnu  Saray Helvası: 400gr Fıstıklı  4.50 TL


Mudurnu  Saray Helvası:  200gr Sade   2.75 TL


Mudurnu  Saray Helvası:   200gr Fıstıklı  3 TL


Mudurnu  Tahin Helvası: 1000gr Sade  6 TL


Mudurnu Meşhur Köpük Helvası: 800gr  6 TL


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.