Bodrum Gündem

Arıtmanın Çamuruda Değerlenecek..

Türkiye Belediyeler Birliği Arıtma Çamuru İhtisas Komisyonu Konacık Belediyesinde toplandı.

Arıtmanın Çamuruda Değerlenecek..
09.07.2010
0
A+
A-

Konacık Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği’ne ev sahipliği yaptı. Konacık Belediyesi’nin Türkiye’de ilk kez kurulan Membran Bioreaktör içerikli Atıksu Arıtma Tesisi′ni ziyaret eden birlik yetkilileri ile birlikte çeşitli büyükşehir belediyelerinin çevre mühendisleri ve teknik personeli de toplantıya katıldılar.


Belediye Meclis salonunda yapılan toplantıda asıl amaç, atık su arıtma sonrası elde edilen çamurun, başka tahribatlara yol açmadan geri dönüştürülmesi, gübre olarak kullanılabilmesi gibi çözümlerin hayata geçirilmesi idi.  Bunun için, Türkiye Belediyeler Birliğince, Türkiye genelinde “arıtma çamur ihtisas komisyonu” kuruldu. Konu ile ilgili olarak, Konacık Belediye Başkanı “ şu andaki çalışmalar öyle bir noktaya gelecektir ki, bakanlık tarafından 3-5 sene sonra bir kararname bile çıkabilir” dedi.


 


Mehmet Tosun: Güneş enerjisine daha sıcak bakıyorum.


Natrexone Buy Enerji sorunun da gündeme geldiği toplantıda, Konacık Belediye Başkanı “Geri dönüşebilir enerji kullanmalıyız. Rüzgar ölçümleri belediyemizce yapılmaktadır. Ancak, enerji olarak rüzgarın kullanımındaki tesisler görsel olarak pek hoş olmadığı gibi, çıkardığı gürültü nedeni ile de çevreye rahatsızlık vermektedir. O nedenle güneş enerjisini daha önemsiyorum.”  diyerek, arıtma tesislerinin daha gelişmesi için yeni teknolojilerden yararlanarak, daha az alanların kullanıldığı sistemleri kurmak istediklerini dile getirdi. Başkan Tosun “Biz artık sorun yaşamamak için, distrübütör firmalardan değil, direkt imalatçıdan bilgi alıyor ve onlarla ilişkimizi sürdürüyoruz. Çevre ile ilgili yatırımlarda, ihalelerde siyaset olmamalı ve çevre mühendisleri olan, teknik alt yapısı olan firmalar olmalı. Her yatırımcı bu teknik sistemlerin temsilciliğini alamamalı” diyerek, arıtma tesislerinde yaşanan sorunlara değindi.


  Generic Cialis


Türkiye Belediyeler Birliği: Teori ve uygulama beraber olmalı…


2951 Belediyenin Belediye Başkanlarının zorunlu üye olduğu ve  tek olan ulusal birlik yetkililerine, basın mensupları tarafından yönetilen sorular üzerine, İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Ünal; “Bu günkü toplantımız , Konacık’ta var olan arıtma tesisinden çıkan çamurların geri dönüşümü ile ilgili. O nedenle Konacık’tayız. Ancak, özellikle yazın nüfusu daha da artan Bodrum’un, o kadar çok sorunu var ki. Merkezden Turgutreis’e kadar uzanan çözümlemeler gerekiyor. Ulaşım, yer altı, yer üstü, engelliler, yapılaşma, yürüme yolları, kent mobilyaları, toplanma alanları gibi. Ancak, bunları çözümlerken kaliteli yaşamı bozmamak adına, hanelere kadar inerek, felsefeyi iyi yayarak uygulamalar yapmalıyız. Teori ile uygulama beraber olmalı.” dedi.


 


Belediye Başkanlarına da seminer veriliyor…


Bu konuda neler yaptıkları sorulduğunda, İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Ünal; “Bu yıl Bahçeşehir Üniversitesinde, 60 saat 10 günlük seminerler düzenledik. Belediyelerin çevreyi ilgilendiren tüm birimlerine seminerler verdik. Seminerlerin sonunda da katılımcılara sertifikalarını verdik.  Önümüzdeki hedef ise, belediye personeline, hızlı ve sistemli bir şekilde bilgi aktararak, seminerler vererek yüksek lisans vermek.” Olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin “Farklı eğitim dallarında olan seçilmiş Belediye Başkanlarına da seminer verilecek mi?“ sorusu üzerine İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Ünal “Elbette.çünkü başkanlığa adaylığını koyanlar ve de kazananlar, ne için, ne yapmak için buralarda olduklarını ve  nasıl yapacaklarını bilmeliler. Deneyim de olmayınca, bilgi gerekir elbette. Ve ekipleri de aynı şekilde eğitim almalılar.” şeklinde yanıtladı.


 


cheap Zithromax Tosun: Konacık tesisten çıkan çamuru tarımsal amaçlı gübrelemede kullanıyoruz…


Arıtma çamurunu daha verimli bir hale getirerek günümüz şartlarına uygun enerji üretiminde ve gübrelemede kullanılmak üzere AR-GE çalışmaları yapan Arıtma Çamuru İhtisas Komisyonu’nun 3. Toplantısının Konacık’ta gerçekleştirildiğini belirten Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun şunları söyledi. “Komisyonumuz iki gün süreyle Belediyemiz Meclis Salonu’nda toplantılarını yapacaklar. Biz de Belediye olarak bu komisyonda yer almaktayız. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de Arıtma Tesislerinin sayısı arttıkça buradan çıkan arıtma çamurları da önem arz etmeye başlayacak. Bu çamurların doğaya bertarafı, tehlikesiz bir şekilde geri kazanımı gibi konularda çalışmalar üretiyorlar ve şuanda da bir AR-GE çalışması yapıyorlar. Yani önümüzdeki belki bir – iki yıl içerisinde bu çalışmaların sonuç bildirgesi olacak ve bu sonuçlar doğrultusunda Bakanlıkların ve TBB’nin öncülüğünde Arıtma çamurlarının geri kazanılmasına yönelik projeler ile ilgili bir format belirlenecek. Şuanda bizim Arıtma Tesisimizden çıkan çamuru ağır materyaller içermediği ve evsel atıklardan olduğu için tarımsal amaçlı gübrelemede kullanıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.