Bodrum Gündem

HAFTANIN GÜNDEMİ: EĞLENCE SEKTÖRÜNDE 23,59 DEPREMİ…

Bu hafta Bodrum için çok önemli bir konuyu gündeme getiriyoruz. Eğlence Sektörünün bitmesi ekonomik açıdan ne anlama geliyor? Sektör temsilcilerini görüşleri…

HAFTANIN GÜNDEMİ: EĞLENCE SEKTÖRÜNDE 23,59 DEPREMİ…
25.08.2010
0
A+
A-

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber

4 Haziran 2010 tarih ve 27601 Sayılı Resmi gazete′de yayınlanarak yürürlüğe giren, Çevresel Gürültünün Kontrolü Genelgesi Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ve 15/07/2010 tarih ve 2010/10 sayılı Eğlence Yerlerinden Kaynaklanan Çevresel Gürültünün Kontrolü Genelgesi gereği;
1-“Çok hassa kullanım alanları ile bu alanları etkileyen açık ve yarı açık eğlence yerleri İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenir” bu yönetmeliğin yayın tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde belirlenmesine karar verildi. Bu tarih 4 Aralık 2010.
2-15/07/2010 tarih ve 12252 sayılı genelgenin 1, maddesi gereğince “Bu maddede belirtilen eğlence yerlerinin oluşturduğu çevresel gürültüye maruz kalan kişilerin ve yaşanan şikayetlerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak İl Mahalli Çevre kurul Kararı ile çalışma saati sınırlandırılması getirilebilir veya canlı müzik yayını kaldırılabilir.” denilmekte. Böylece 17/12/1983 tarih ve 18254 sayılı Resmi Gazete′de yayımlanarak yürürlüğüe giren Jandarma Teşkilati Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 62, maddesi gereği 23,59 olarak belirlenmesine ve bu saat itibarı ile Canlı Müzik Yayınının kesinlikle durdurulmasına ve ilgili kolluk kuvvetlerince ve Belediye Zabıta Birimlerince yapılmasına karar verildi.
3-Düğün, festival, konser vb. sürekli olmayan ve sabit bir işletmeden kaynaklanmayan, gürültü üreten faaliyetlerin saat 23,59′da sonlandırılmasına karar verilmiştir.
Bu üç madde ile verilen kararlar İstanbul birçok turizm kentinde olduğu gibi Bodrum′da da deprem etkisi yarattı. Eğlence sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bu durumun ekonomik anlamda Bodrum′un sonunu getireceği konusunda fikir birliğindeler. Özellikle Bodrum turizminin yüzde 75 düzeyinde eğlence sektörüne bağlı olduğunu belirten işletmeler, bir çok bağlı sektörün de bu karardan dolayı etkileneceği ve Bodrum ekonomisinin ve turizminin durma noktasına geleceğini kaydediyorlar. “Mahalli Çevre Kurulu Kararı”nın açıklanmasının hemen ardından Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bir basın toplantısı düzenleyerek görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Kocadon sözlerinin kesinlikle gürültüden yanaymış gibi algılanmamaısını, bu konuda önceden beri çok hassas olduklarını ifade etti. Başkan Kocadon kontrollü müziğin ve insanların huzur ve sükunetini bozmayacak şekilde yayın yapan işletmelerin her zaman yanında olacağını söyleyerek şunları kaydetti. “Sezon başında işletmelerle yaptığımız toplantılarda halkın huzurunu bozmamaları ve verilen ses limitlerini aşmamaları koşuluyla tüm işletmelerin yanında olacağını belirttim ve işletmelerin büyük çoğunluğu ses sistemlerini yeniledi. Öyle isimler var ki artık Bodrum markasıyla birlikte anılır olmuş. Bu işletmelerin Bodrum ekonomisine de katkıları çok büyük. Her şeye rağmen hiçbir koşulda vahşi gürültünün yanında değilim. Kontrollü müziğin ise her zaman arkasında olacağım. Kurduğumuz Çevre Denetim Birimi sabahlara kadar sokaklarda görevlerinin başındadır. Son 1 ayda yaptığımız uygulamalar sonucu şikayetler giderek azalmış, hatta geçtiğimiz 1 hafta boyunca hiç şikayet kaydı alınmamıştır. Bu da Bodrum Belediyesi olarak görevimizi iyi yaptığımızı gösteriyor. İşte bu yüzden bu tür kararlar yerel yönetimlere bırakılmalı, uzaktan bakarak yasaklar getirilmemelidir. Her bayramda trafik kazalarında ciddi artışlar olur ve önümüz bayram. Bu bayramda insanların seyahat etmeleri böyle bir gerekçeyle yasaklanabilir mi? Tekrar ediyorum, lütfen sözlerimi gürültünün yanındaymışım gibi değerlendirmeyin. Bodrum′daki müziğin üst kamu yararı olacağını herkes görecek. Bakanlarımızın da bu konuda duyarsız kalacağını düşünmüyorum. Kontrollü müziğin ve huzur ve sükunetin bozulmamasına saygı gösteren işletmelerin her zaman yanında olacağım”
Bu açıklamanın ardından tartışmalar ve kaygılar büyüdü. Kimi işletmeler uygulamanın hemen başlayacağı kaygısı ile bu sezonun kira ve genel giderlerin ödenemeyeceğinden bahsederken, kimi işletme sahipleri bu uygulamanın siyasi bir karar olduğunu, hükümetin Bodrum ve benzeri yerleri yok etmeye çalıştıklarını iddi etti. Uygulamanın 04/12/2010 tarihine kadar değerlendirileceği düşünüldüğünde, bu sezonu geçiren eğlence sektörü için gelecek sezonla ilgili kaygıları ve yapacakları yatırımlar konusunda iyi bir analiz yapılması gerektiği ortaya çıkmakta.
Bodrum ekonomisinde çok önemli bir girdi sağlayan sektör aynı zamanda kayıtdışılığı da önleyici bir sektör.Mali uzmanların verdikleri bilgilere göre müşteriler ödemelerini kredi kartı ile yapmaktalar. Bu nedenle kayda alınan cirolar işletmelerin oldukça yüksek vergi ödemelerini de sağlamakta. Orta boyutta bir işletmenin en az 100 bin TL vergi ödediği belirtiliyor. Bu rakam bazı işletmelerde yıllık 3 milyon (3 trilyon) liraya kadar çıkmakta. Devlet açısından böylesine önemli bir gelir kaynağının elde edildiği bir sektöre neden 23,59 da kapatılma kararı alınarak yok edilmeye çalışılması kafalarda soru işaretleri yarattığı belirtiliyor.
Bodrum Ticaret Odası meslek koitesi adına bir grup kurarak eğlence sektörünün sorunlarını ilgilere ulaştırmak üzere bir grup kurulmuş. Grubun sözcüsü Kule Bar İşletmecisi Atlla Serttaş ve diğer işletmeler daha öncede CHP Milletvekillerine sorunlarını aktarmışlar ve CHP′li milletvekilleride sektörün sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşımışlardı. Atilla Serttaş ekonomik açıdan değerlendirme yaparken Türkbükü′deki sadece bir işletmenin 3 milyon TL vergi ödediğini söylüyor. Dolaylı olarak ödenen vergilerinde hesaba katıldığında çok ciddi bir katma değer sağladıklarını ifade ediyor. Serttaş, SSK, muhtasar vb. ödemelerinin de eklendiğinde bir işletme en az 200 bin TL vergi ödediğini belirterek ekonomik boyutunu anlatıyor. Serttaş; “Direkt ödemelerin dişinda çerezcisi, manavı, taksicisi, çorbacısı, kumrucusu, lokantacısı, çarşıya indiğinde tekstilden, hediyelikçilere kadar hepsi eğlence sektöründen dolaylı yada dolaysız pay almaktadır.” sözleri ile Bodrum ekonomisinideki önemine vurgu yapıyor. Eğlence sektöründe de haddini aşan, çevreyi rahatsız eden işletmeler mutlaka var olduğunu söyleyerek “Bir iki çürük elma için bütün sektörü kapatmaya çalışmak yanlış olur. Bu alınan kararda 04/12/2010 tarihine kadar kapalı hale gelecek diyor. Bu karar aşağıya kadar gelene kadar farklı yorumlanabilir kaygısını taşıyoruz. Bu kararı alan kuruldakileride düşünmek lazım. Muğlada aldıkları bu kararla Bodrum, Marmaris ve Fethiyedeki eğlence işletmeleri 23,59′da kapansın diyorlar. Bu bölgeler bu karardan çok etkilenir. Buradaki idarenin ve kolluk kuvvetlerinin nasıl algılayacağına göre karar uygulanacak. Normalde gürültü yapılması yasak ama bu nasıl değerlendirilir bilemiyoruz. Normalde 7 desibel dışarı çıkmaması gerekiyor. Ama herhangi bir kafeteryada minik bir müzik çalar ile ölçüm aldığınızda bile 10 desibelin üzerinde ses çıkar. O zaman onlarıda kapatacaksınız.” kararın uygulamada ne sonuç vereceği konusundaki kaygılarını dile getiriyor.
Bodrum′da eğlence saati 01:00 olarak belirlenmiş. Çünkü herşey dahil çalışan otellerde saat 00:00 dan sonra ekstra ücret olduğundan turistler o saate kadar otellerinde kalıyorlar ve sonra dışarı çıkıyorlar. Serttaş bu konudaki görüşlerini söyle dile getirdi. “Eğer 23,59 da müzik kapatılırsa biz mesaiye başlamadan bitirmiş olacağız. Ben önlemlerimi alıp işletmemi kapalı hale getirebilirim. Ama bu bir bütündür. Halikarnas, Cüba, Fink, Helva, Victoria, Katamaran bunların hepsini bir bütün olarak ele almak zorundasınız. Eğer bir kaç işletme açık olup diğerleri kapanırsa Bodrum′ kimse gelmez. Marinada müzik olmayan bir yat kulüp düşünebilirmisiniz? Kapalı alanlara geçmek için fiziki şartlar da uygun değil. Bodrum′da kapalı alan yok. Dokusu ona göre.300-500 kişi alabilecek çarşıda kapalı bir yer gösterebilirmisiniz? Bir çoğumuz 12 ay açık işletmeleriz. Bunlar kapandığında bir çok personel işsiz kalacak.Buna bağlı olarak tedarikçi firmalar ve pay alan taksicisinden, gül satana kadar bir çok  esnaf işsiz kalacak. Yıkımı düşünebiliyormusunuz.”
Eğlence sektörünün Bodrum ekonomisindeki yeri yaklaşık yüzde 80-85′i eğlence için geliyor. Ekonomik girdinin yüzde 55′lik kısmını bu sektör sağlıyor. Serttaş gürültüden şikayet edenlerin 200 kişiden fazla olmadığını iddia ediyor. Esnaf ve yerleşik olanlar asla şikayetçi olmaz diyor. Zira herkes bu sektörün sağladığı katma değerin sonucu geçindiğinide sözlerine ekliyor.
Bodrum′da önemli ve farklı bir işletmede CATAMARAN. Genel Müdür Özcan Tezmen ile aynı konuda konuştuk. Bir kaç sorumuz oldu. Atilla Serttaş ile hemen hemen aynı noktalara değindi.
BG: Kaç senelik bir işletmedir Katamaran?
Özcan Tezman: 10 senelik bir işletme.
BG: Sizin sezonunuz ne kadar sürer?
Ö.Tezman: geçen yıl Haziran başında açtık, bu yıl Haziran′ın 10′nunda açtık.Son 3 yıldır Eylül′ün sonuna doğru kapatıyoruz.
BG: Sizce sektör sorunu olan 23:59′un gerekçesi nedir ve sonuçları ne olur?
Ö.Tezman: Bunun bir gerekçesi yok. Şuna benzetiyorum ben bunu, Konya′da buğday ekmeyi yasaklarsanız, Adana ovasında pamuk emkeyi yasaklarsanız,
Karadeniz Ereğli′sinde maden kömür ocaklarını yasaklarsanız, her bölgenin kendine has ticari bir faaliyeti vardır. İnsanlar o yoldan geçimini temin ederler.
Buradaki bu gece hayatı da Karadeniz Ereğli′sinde madenden kömür çıkartmaktan farklı değil. Bu ticari bir faaliyettir ve ülkeye döviz kazandıran bir faaliyettir.
Bu faaliyeti durdurmaya çalışmanın haklı bir gerekçesini ben düşünemiyorum.
BG: Eğlence sektöründen ekonomik anlamda çok yüksek bir girdi sağlanmakdır. Kaldı ki eğlence sektörüyle bağlantılı olan diğerlerini de hesaplarsan ekonomik boyutu gittikçe fazlalaşıyor.
Ö.Tezman:
Onlar gibi düşünemiyorum.Buradan oy çıkmadı diye cezalandırmak mı istiyorlar? 23:59 uygulanırsa buradan tersine göç başlayacak.Geçimini temin edemeyen, tiari kazanç
elde edemeyen insanlar ve onların çalışanları ve aileleri burayı terk edecekler. O gelenler de 23:59 dan sonra müzik istemeyen insanlar olması lazım, onlar da bir dahaki seçimlerde
oraya oy verirler ve burayı da kazanmış olurlar mı acaba? Yani bu kadar uzun vadeli bir plan mı yapılıyor, yoksa hiçbir plan düşünülmüyor mu?
BG: kaç çalışanınız var?
Ö.Tezman: 60 kişi.
BG: Bodrum asıl gelirinin %60-70′ini eğlence sektöründen mi kazanıyor?
Ö.Tezman: Öyle düşünüyorum. Niye öyle düşünüyorum? Turist  gözüyle bakıyorum Bodrum′a, çok güzel plajları yok. Alanya′da, Side′deki gibi uçsuz bucaksız kumsal, deniz,  güneş yok.
Şimdi tatile giden insanlar öyle plajları tercih ediyorlar. Bodrum′da bunlar yok.Yeşillik, orman vesaire yok.Bodrum′da su yok, görüyorsunuz yollarda tankerlerle su taşınıyor. Oteller ankerlerle gelen suyla kısıtlı hizmet veriyor. Kaldı ki o suların ne kadar sağlıklı olduğunu kimse bilmiyor. Bodrum′da yine Antalya tarafıyla kıyaslarsanız çok güzel tesisler de yok. Konaklama tesislerinin  standartları da Antalya′ya ve dünyanın çeşitli yerlerine göre daha düşük. Şimdi bunlar turistin niye buraya geldiğinin cevaplarıysa, o yok, bu yok, doğru düzgün yolumuz yok, doğru düzgün bir alış veriş merkezimiz yok. Böyle bir tatil kasabasında dünyanın bütün ünlü markalarının şubesi olması lazım. Ama burada sadece ünlü markaların sahteleri var. Alış veriş için de gelmiyorlarsa…
1-2 haftalık tatile giden insanlar tarihi yerleri görmek için gitmezler. O tatilin içinde öyle bir yer varsa oraya ya giderler ya gitmezer. Bir hafta kaldığı yerde ne kadar tarihi yer vardiyen çok az. E ne kaldı Bodrum′da geriye?  Gece hayatı kaldı. O da biterse nasıl bir sebep kaldı Bodrum′a turist gelmesi için. Ben düşünemiyorum.
BG: Geçmiş senelerle bu günü karşılartırırsak, eğlence sektöründe bir yükselme beklenirken düşüş yaşanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ö.Tezman:
Her şeyde bir düşüş var.
BG:Turizmin yada eğlence sektörünün Alaçatı, Çeşme gibi bölgelere kayması anlamına mı gelir? Yine de Bodrum direniyor bu konuda. Sektör olarak bu canlılığı sürekli kılmak için neler yapılıyor?
Ö.Tezman:
Büyük görev düşüyor.Fakat her sene işler biraz daha düştüğüne göre çok da başarılı olduğumuz söylenemez.
BG: Hata nerede?
Ö.Tezman: Genelde Devletin ve Belediye′nin turizm politikası.Bu işten para kazananlar ne yaptı? Bu işi ticari faaliyet olarak devam ettirenler devamı için ne yaptı? O konuda pek faaliyet yok. cheap Baclofen 10 mg
BG: Bodrum′daki büyük eğlence mekanlarını işletenlerin arkadaş olduğunu biliyoruz. Aranızda birbirinizi yıpratıcı yönde rekabet olmadığını düşünüyorum.
Ö.Tezman:
Yok tabii.Bizim halkımızın kafasındaki “Gemisini kurtaran kaptandır” olduğu için her kendisi birşeyler yapıyor.Türkiye′de facia olduğu zaman insanlar birleşme havasına giriyorlar. Gerçek birliktelik değildir o.
Sorun karşısında birleşebiliyorlarsa sadece insanlar, bu birliktelik değildir. Burda herkes kendi başına birşeyler yapıyor. order Viagra Gold
BG: Eğlence sektörünün kontrolünün yerel yönetimler de mi, yoksa hükümet tarafından mı kontrol edilmesi gerekir?
Ö.Tezman:
Hükümete bırakılırsa burayı bir Ankara, bir Konya gibi görüyorlar. Burası böyle bir yerleşim merkezi, böyle bir ticaret merkezi.İnsanlar bu iş üzerinden geçiniyorlar.Akşam bizim yolcumuz çıktığında kaç tane, restaurant,
kaç çiçekci, kaç midyeci  sabahın dördüne beşine kadar bekliyor. Buraya veya başka mekana gelen misafir taksiye, dolmuşa binip geliyor, giderken yine taksi dolmuşla gidiyor. Herşey dahil sistem yüzünden Buy Ketorolac
müşteri dışarı çıkmıyor, çarşıda da alış veriş olmuyor. Bu gece kulüpleri ve barlar insanların otellerinden çıkması için birer sebep oluyor. Çok da geçerli bir sebep.Otellerinde gece saat on ikiye kadar herşey dahil sistem var. On ikiden sonra
orda da para harcayacaklar madem, çıkıp dıuşarda harcamayı  tercih ediyorlar. Çünkü akşama kadar zaten otelin içindeler. Çarşıya çıktıklarında eğlendikten sonra onlara hitap eden bir çarşı görürlerse  gitmeden bir defa daha çarşıyı dolaşmaya ve
alış veriş yapmaya inerler.
BG: Eğer 23:59 iki üç gün içinde uygulanırsa sizin  B Planınız nedir?
Ö.Tezman:
Bu uygulama yapılırsa misafirler otellerinden çıkmayacaklar. Çıkıpta nereye gitsinler. Eğlenecekleri açık yer olmazsa…
BG: Deniz üstünde olduğunuzdan bu durumda tek açık yer siz olacaksınız. Daha mı çok dolu olursunuz?
Ö.Tezman:
Çok daha fazla dolu olacağımıza inanmıyorum.  Şurda çarşıda 15-20 tane kuyumcu var. Onların hiç birisi birbirinden rahatsız olmuyor. Aradığını oradaki kuyumculardan birinde bulacağı için gideceği yeri biliyor. Aynı şey eğlence sektörü için de
geçerli. Müşteriye çeşit sunabilmesi lazım ki otelinden çıksın.

Söylenenlere baktığınızda eğlence sektörü kaygılı ve eğer alınan kararlar uygulanırsa Bodrum ekonomisi büyük bir sekteye uğrayacak. Üstelik Devletin de büyük bir gelir kaybı olacak. Victoria İşletmecisi İbrahim Ekmekçi′de Serttaş ve Tezman′ın dediklerinden farklı bir şey söylemiyor. İşletmesi için yaptığı ve yapacağı yatırımlar çok yüksek. Bu yatırımları kazanabilmesi bir tarafa diğer işletmelerin ve ve tedarikçilerinde yok olacağını ifade ediyor. Bunun Bodrum için çok büyük bir tehlike olduğunuda söylüyor. Ekmekçi “Saat 01:00′e kadar olan ciromuz ile 01:00 ile 04:00 arasındaki ciroyu karşılaştırdığınızda en az 20 katı farkeder. Bu ne anlama geliyor, 23,59 da müziği kapatırsanız sektör biter. Üstelik bizim ciromuzun hemen hepsi kredi kartı ile tahsil ediliyor. Böylelikle kayıtdışı da önlenmiş oluyor. Daha ne istenir ki? Hassas alanların tespiti nasıl olacak? Onu da bilmiyorum. Bodrum eski bir şehir. Evler ve işyerleri birbirine geçmiş durumda. Bunu düzenlemeniz mümkün değil. İstihdam anlamında da düşünün 40-50 personel çalışıyor burada, onların sadece kiraladıkları evleri düşünseniz Bodrum ekonomisine nekadar katkı sağlandığını siz hesap edin” diyerek alınan kararın tekrar gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Bodrum eğlence sektöründe söz sahibi diğer işletmelerde hemen hemen aynı görüşteler. İşletmelerin büyük bölümü 15- 20 yıllık geçmişi olan marka olmuş, isimleri Bodrum ile birlikte anılan işletmeler. Bu durum konunun hassasiyetini dahada önemli hale getiriyor. Süreklilik ve ekonomik olarak sağladığı katma değerler ve dolaylı dolaysız pay sağladığı diğer işletmeler ve esnafı da düşündüğünüzde dev bir sektör 23,59 kararı ile yok olacak. Ümit ediyoruz bu sorun en kısa zamanda ve en zararla çözülecektir.

11 yıldır Bodrum′da eğlence sektöründe iş yapan Veysel Temiz , Gümbet′te cafe, disko ve bar olmak üzere 3 değişik mekanın sahibi. 23:59′un tamamen bir siyasi karar olduğunu düşünüyor. Yapılacak bu uygulama ile ne kirasını, ne de personel maliyetini ve diğer giderlerini karşılayamayacağını ifade eden Temiz, akşam on ikiye kadar ancak 300 Lira ciro yapabildiklerini, bu tür mekanların asıl kazançlarını o saatten sonra elde etmeye çalıştıklarını söyledi. “Bu gidişle personel azaltmam gerekecek. Çünkü şu anda arkadaşlar vardiyalı olarak çalışıyorlar. Böyle bir durumda personel sayısını yarıya indirmek gerekir. Bizim barların bulunduğu bu bölgede site tarzı yerleşim yerleri yokken, işletmelerin birini gece 2 de, diğerini  saat 4′te kapatıyorum. Caddeler arasında bile  kapanışla ilgili saat farkı uygulanıyor, bunu da anlamış değilim. Ben vergimi Bodrum′da ödüyorum. Ailemin yaşayacağı yeri seçerken gidip barların bulunduğu bir yeri tercih etmiyorum. Hem gelip barların arasından ev seçiyorlar, hem de sesten rahatsız oluyorlar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.