Bodrum Gündem

PETROLMÜ DAHA KIYMETLİ, SU MU?

12.02.2011
0
A+
A-

15 Eylül 2010 tarihli yazının tekrarıdır….

Türkiyenin 778 bin kilometrekare genişliği var, bu dünyadaki karaların 0,5 i kadar oluyor.Bu kara parçasının üzerine yılda 643 mm yağmur yağıyor, aynı topraklardan yılda 501 milyar metreküp su çıkıyor ama büyük kısmı buhar oluyor, bir kısmı da yeraltına gidiyor, yerüstünde kalan miktarı 186 milyar metreküp oluyor.



Bunun kullanılabilir kısmı 98 milyar metreküp oluyor, 14 milyarı da yerin dibine sığıyor, netice olarak 112 milyar metreküp suyumuz var. Yani Türkiye′deki hayatı 112 milyar metreküp suyla idame ettireceğiz.
Purchase Retin-A

Bu sulardan 140 milyar kilovat saat elektrik üretilebilir. Halen bunun 48 milyarını üretiyoruz, sulanacak arazimizin yüzde 62′sini suluyoruz, içme-kullanma suyu için 11 milyar metreküp kullanıyoruz.


Adam başına günde 1500 m3 suyumuz var ama sadece 242 litre su kullanıyoruz. Açıkçası kullanılabilecek daha suyumuz var ama gördüğünüz gibi sulanacak çok da arazimiz var. Ayrıca en önemli nokta: Enerji açığımızı suyla kapatmak mümkün, hesaba göre  82 milyar kilovat saat daha elektrik üretebiliriz.


Petrole bağımlılığımızı derhal bırakıp, kendi öz su kaynaklarımızı akılcı bir politikayla kullanmamız gerekiyor.


Belki de hayatımızda ilk defa bu sayede denk bir bütçemiz olur…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.