Bodrum Gündem

TİTREYEN YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ..

31.05.2011
0
A+
A-

Hafta Sonu Bodruma gelerek 13. CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonasına katılan eski bakan Kürşat Tüzmen yeniden yapılması planlanan Anayasa ile ilgili olarak yaptığı açıklamada dedi ki;

Türkiye‘nin bayrağı ay yıldızlıdır. Bunu mecliste zaman zaman söylemekten kaçınanlar olmuştur. Onlara gerekli uyarıyı yapmışımdır. Tek bayrağın atında yaşayan bu millet Türk Milleti‘dir. Hangi kökenden olursak olalım, bir millet olduğumuzu, tek bayrağımız, tek vatanımız olduğunu unutmamalıyız. Aksini iddia edenlere şunu söylemek isterim; Türkiyeliyim diye bir şey yok. Türküm diyecek o arkadaşlar o zaman hepsine saygılar sunacağız, sevgimizi göstereceğiz”  Siyasi görüşü veya mensup olduğu parti ne olursa olsun bu söylediklerine katılmamak mümkün değil.


 


Diğer taraftan Bodrum Düşünce Platformu da bir basın açıklaması yaparak .  “Benim Diyebileceğim Bir Anayasa İstiyorum” başlıklı bir bildiri yayımladı. Maddeleri tek tek değerlendirdiğinizde biri hariç her yurttaş katılacaktır bu taleplere ve sağcı solcu her görüşten insanın rahatlıkla aynı görüşte olabileceği maddeler şu şekilde.


·         Demokratik, çoğulcu, katılımcı, İnsan ve tüm canlı haklarına değer veren, garanti altına alan bir Anayasa,


·         Evrensel hukuku ve hukukun üstünlüğünü esas alan,


·         Özgürlüklerin gelişmesine ve değişime açık, kısıtlayıcı olmayan,


·         Her türlü ayırımcılığı dışlayan,


Natrexone order ·         Önceliği devlete değil, insana veren, Şiddeti ve nefreti içermeyen her türlü örgütlenme hakkını garanti altına alan,


·         buy diflucan Din, dil, mezhep, kültür, etnik köken, kadın-erkek, LGBTT, engelli vb. ayrımı gözetmeyen,


·         Kadın-erkek eşitliğini garanti altına alan,


·         Resmî dilin yanında, anadilde eğitim ve öğretim talebini dikkate alan,


·         Yerel yönetimlerin demokratikleştirilmesini,


·         Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun olarak çözen,


·         Askeri ve sivil bürokratik vesayet rejimine kapalı olan,


·         Vatandaşlığı eşitlik temelinde, Anayasal Vatandaşlık olarak tanımlayan,


·         Sosyo-ekonomik gelişmeyi ve yaşanabilir bir çevreyi dikkate alan Benim


·         Diyebileceğim Bir Anayasa İstiyorum


Doğal olarak bende buraya kadar olan taleplere katılıyorum.


Ben sona bıraktım lakin araya konmuş şu madde de var. Dikkatinizi çekmek isterim; “Değiştirilemez hiçbir maddesi olmayan,”


Dur bakalım o kadar uzun boylu değil! Orda dur! Denilecek bir madde. “Değiştirilemez hiçbir maddesi olmayan,”


Bu maddede sorun var arkadaş. Demokrasi elbette özlenen istenen bir yöntemdir. İleri demokrasi anlayışına kavuşmak için mücadelemizi de yapalım. Bunda hiçbir sorun yoktur. Lakin bu maddede talep edilen tehlike oluşturmakta ve ülke bütünlüğüne yönelik bir tehdit oluşturmaktadır. Özellikle Anayasamızın değiştirilemez ilk üç maddesini tekrar anımsayalım; (4.maddeyi de dikkatle incelemek şartı ile)


Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.


Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik, ve sosyal bir hukuk devletidir.


Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir. Bayrağı şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal marşıdır. Başkenti Ankara’dır.


 


Bu maddelerin değişmesi bir çok açıdan kaos yaratacak, Türkiye’nin ne ileri demokrasiye nede gelişmesine yardımcı olmayacaktır. Bu üç madde aslında ülkemizin sigortasıdır.


 


Tabi 4. madde de var, dikkatiniz çekmek istiyorum. İşte o maddeye göz diken ve o maddeyi değiştirerek ilk üç maddeyi değiştirmenin yöntemini arayanlar da. Ne o 4. madde; madde 4- Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.


 


Referandum seçimlerinde oluşan kavga gürültü ve sıkıntı yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. 2 madde dışındaki maddeler muhalefetin de katkısı ile bir kutuplaşmaya neden olmuştur. Evet denilebilecek maddelere de “hayır” denilmek zorunda kalmıştır bir çok yurttaş. Yine aynı oyun oynanacak gibi görünüyor yeni Anayasa içinde.


Dikkatli ve uyanık olmak, aynı oyuna tekrar düşmemek lazım.


İktidardakiler ve muhalefettekiler bu milletle oynamayın.


Bir gün gelir bu oyunları oynayanlar, o oyunun altında yok olur giderler.


purchase Lithium Bu millet Türk, Kürt, Alevi, Suni, oralı, buralı diye ayrılmayı istemez, geçmişimiz bunun en iyi referansıdır.

Demokrasiyi, eşitliği ve düşünce özgürlüğünü yaşamak için, kardeşçe yaşayabileceğimiz bir ülkemizin olması gerekir.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.