Bodrum Gündem

İNCELEMENİN HUKUKSAL BULMACASI..

05.07.2011
0
A+
A-

Geçen hafta Bodrum Gündemine Bodrum Belediyesi Polis İncelemesinde başlıklı haber adeta bomba gibi düştü.

Bu inclemenin “KRİPTO” sunu hukuksal açıdan analiz ederek, anlamaya çalışalım…


Olayın duyulması ile gazeteciler başta hemen her Bodrumlu konu hakkında bilgi almaya çalıştı. Elbette birinci ağızdan bilgi almak gerekliydi. Birinci ağız Emniyet Müdürlüğü. Birinci ağızdan bilgi almak neredeyse olanaksız. Ancak süreç içinde bir değerlendirme açıklaması yapabilirlerdi.


O nedenle gazeteciler ve meraklı Bodrumlular birinci ağız Emniyet Müdürlüğünden sonra olayında muhatabı olan en önemli diğer birinci ağza yöneldi.


Kimdi o, hem muhatap hem de en önemli diğer birinci ağız.


Elbette Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon.


Başkan Mehmet Kocadon basındaki ilk haberlere oldukça kızgındı.


Zira haberler “Rüşvet Operasyonu” olarak çıkmıştı. Haklı olarak Bodrum’un ve kendi adının böyle bir başlıkla çıkmasından rahatsız olmuştu. Bazı yerel ve ulusal gazeteler ise haberlerini okurlarına “Bodrum Belediyesinde Polis İncelemesi” başlığı ile servis ettiler. Geç saatlere kadar süren incelemeler sonunda 100 çuvala yakın evrak ve dosya Emniyet Müdürlüğüne, oradan da adliyeye götürüldü. Disulfiram online


Başkan Mehmet Kocadon inceleme sürerken 18.00 civarında belediye binasından ayrılırken kısa bir açıklama yaptı. İnceleme yapıldığı ve rüşvetle alakasının olmadığını üzerine basa basa ifade etti.


Meclis tutanakları ve encümen kararlarının şeffaf olmasına karşın polisin uygulamalarına ve yöntemlerine bakmak üzere incelemeye alındığını da sözlerine ekledi. Başkan Kocadon eski başkanlar Tuğrul Acar ve Mazlum Ağan dönemine ait dosyaların ve tutanakların da inceleme kapsamında olduğunu, neredeyse incelenmek üzere tespit edilen listenin yarısının onların dönemlerine ait olduğunu söyledi.


İnceleme adli makamlarca devam ediyor. Neler inceleniyor, muhataplar kimler yavaş yavaş belirmeye başlıyor.


Bu nedenle bu hukuksal süreci okurlarımızı bilgilendirmek adına incelemek istedim. Ne olabilir, nasıl suçlamalar çıkabilir, hangi kanunlar ve hangi yönetmelikler bu incelemenin nedeni olarak değerlendirilmiş olabilir?


 

Öncelikle baş rol Belediye Başkanlığı olduğundan ona uygun kanunlara bir bakalım;

“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik”


Bodrum Belediyesinde yapılan incelemeyi anlamak için ezberlememiz gereken en başta gelen yönetmelik.


Bu yönetmeliğin detayları ise şöyle;


“Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi:       14/7/2005


No : 2005/9207


Dayandığı Kanunun Tarihi:


24/4/1930        No: 1593


4/7/1934          No: 2559


14/6/1989        No: 3572


10/7/2004        No: 5216


22/2/2005        No: 5302


3/7/2005          No: 5393 


Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi:


10/8/2005        No : 25902



* * * * *


“Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun”

Bu kanunun  numarası (ki çok karşımıza çıkacak) 4483. Kabul tarihi: 02/12/1999 ve Resmi Gazetede yayımlanma tarihi ise 04/12/1999’da 23896 sayısında.


4483 nolu Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un birinci ve ikinci maddeleri amaç ve kapsam olarak açıklanmakta. Şöyle ki;


Amaç


Madde 1 – Bu Kanunun amacı, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikeri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili mercileri belirtmek ve izlenecek usulü düzenlemektir.


Kapsam


Madde 2 – Bu Kanun,Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır.


Görevleri ve sıfatları sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usullerine tabi olanlara ilişkin kanun hükümleri ile suçun niteliği yönünden kanunlarda gösterilen soruşturma ve kovuşturma usullerine ilişkin hükümler saklıdır.


Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali genel hükümlere tabidir.


Disiplin hükümleri saklıdır.


* * * * *


4483 nolu Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 4, 5 ve 6.maddelerinde ise dikkat çekici. Bu maddeler şu anda yaşadığımız süreci anlatıyor.


Olayın yetkili mercie iletilmesi, işleme konulmayacak ihbar ve şikayetler


Madde 4 – Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.


Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.


(Değişik üçüncü fıkra: 17/7/2004-5232/2 md.) Bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikâyetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya şikâyetlerde kişi veya olay belirtilmesi, iddiaların ciddî bulgu ve belgelere dayanması, ihbar veya şikâyet dilekçesinde dilekçe sahibinin doğru ad, soyad ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması zorunludur.


(Değişik dördüncü fıkra: 17/7/2004-5232/2 md.) Üçüncü fıkradaki şartları taşımayan ihbar ve şikâyetler Cumhuriyet başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durum, ihbar veya şikâyette bulunana bildirilir. Ancak iddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde ad, soyad ve imza ile iş veya ikametgâh adresinin doğruluğu şartı aranmaz. Başsavcılar ve yetkili merciler ihbarcı veya şikâyetçinin kimlik bilgilerini gizli tutmak zorundadır.


Ön inceleme


Madde 5 – İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlediğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır.


(Ek fıkra: 17/7/2004-5232/3 md.) Cumhuriyet başsavcılıkları ile izin vermeye yetkili merciler ihbar ve şikâyetler konusunda daha önce sonuçlandırılmış bir ön inceleme olması halinde müracaatı işleme koymazlar. Ancak ihbar veya şikâyet eden kişilerin konu ile ilgili olarak daha önceki ön incelemenin neticesini etkileyecek yeni belge sunması halinde müracaatı işleme koyabilirler.


Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir. İnceleme yapacakların, izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunun içerisinden belirlenmesi esastır. İşin özelliğine göre bu merci, anılan incelemenin başka bir kamu kurum veya kuruluşunun elemanlarıyla yaptırılmasını da ilgili kuruluştan isteyebilir. Bu isteğin yerine getirilmesi, ilgili kuruluşun takdirine bağlıdır.

Viagra Gold no prescription

Yargı mensupları ile yargı kuruluşlarında çalışanlar ve askerler, başka mercilerin ön incelemelerinde görevlendirilemez.


Ön inceleme ile görevlendirilen kişiler birden fazla ise içlerinden biri başkan olarak belirlenir.


 

Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor

Madde 6 – Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar. Ön inceleme birden çok kişi tarafından yapılmışsa, farklı görüşler raporda gerekçeleriyle ayrı ayrı belirtilir.


Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu kararlarda gerekçe gösterilmesi zorunludur.


 


Buraya kadar anlattığımız kanunlar gelişen süreç ile örtüşüyor. Son aşama ise;


 

Süre

Madde 7 – Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde on beş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.


Yetkili merci, herhalde yukarıdaki fıkrada belirtilen süreler içinde memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar vermek zorundadır.


 

27 Haziran 2011 Pazartesi gününü başlangıç olarak kabul edersek, kanuna göre 30 gün sonra (özel bir zorunluluk olur ise 45 gün sonra) sonuç hakkında bilgi sahibi olacağız.

Yani kim bu inceleme sonunda kim ne bekliyor ise belli olacaktır. Beklenenleri burada açık açık yazmak sanırım doğru olmaz. purchase misoprostol


Okuyan herkes kendi beklentisini nokta nokta ile gösterilmiş boşluklara koyabilir.  


…………………………………………………………………


…………………………………………………………………


…………………………………………………………………


…………………………………………………………………


Unutmadan bir maddeyi daha dikkate almakta fayda var diye düşünüyorum.


Kim bu incelemeye karar verebiliyor?


İzin vermeye yetkili merciler Madde 3 – Soruşturma izni yetkisi


h) Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir , il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında İçişleri Bakanı,


 


Hukuksal analizlere, bağlantı kurulacak kanunlara, yönetmeliklere yani “BULMACA”nın parçalarına ulaşmak için ipuçlarını aramaya devam edeceğiz. Bakalım neler bulacağız, neler ile karşılaşacağız?


 


Kim bilir?


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.