Bodrum Gündem

PEDASA ANTİK KENTİ…

13.09.2011
0
A+
A-

PEDASA antik kenti Bodrum şehir merkezine 4 km. uzaklıkta Konacık beldesindeki kavşaktan sapıldığında düzgün bir yolla ulaşılabilecek önemli bir yerleşmedir.


Son yıllarda Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr Adnan Diler Başkanlığında bir heyetle burada kazılar yapılmakta ve çok önemli bilimsel verilere dayanak oluşturulacak kalıntılara rastlanmaktadır.


 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da burada “Pedasa Şenlikleri” düzenlenecektir.  

 

Halikarnassos’lu yani Bodrum’lu Antik çağın büyük tarihçisi Herodotos ünlü Tarih kitabında antik çağda Pedasa’da yaşayan halk için Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içerde otururlardı der. Kendilerinin ya da komşularının başına can sıkıcı bir şeyler geleceği zaman kentte bulunan Athena Tapınağının rahibesinin sakalı biter kocaman olurmuş diye anlatır. Bu olağanüstü olay üç kez olmuş. Karia’da oturan halklardan bir tek onlar Pers Kralı Harpagos’a bir süre direnmişler, oturdukları dağlık bölgede tahkimat yapmışlar ve Perslere çok güçlük çıkarmışlardır.

Ama bir zaman sonra Harpagos’un ordularına dayanamayıp şehri teslim ettiler der.

Kitabının bir bölümünde Kralını öven bir Persliye şöyle der; purchasing Plavix online


“Sen köleliğin ne olduğunu biliyorsun,


ama ÖZGÜRLÜK, buy Lithium online


onun tatlı mı acı mı olduğunu bilmiyorsun;


eğer onun tadını almış olsaydın,


onu bize mızraklarla değil, baltalarla savunmayı öğütlerdin.”

 

Hemşehrimiz Herodotos Pedasa kentinin denizle bağlantısını sağlayan Halikarnasos’ta İ.Ö. 490 yıllarında dünyaya gelmiş ve İ.Ö. 468-467 yıllarında tanınmaya başlamıştır. Kentin gözde ailelerinden birindendir. Seçkin bir çevrede yaşamıştır. Amcası Panyasis yaşadığı çağın önemli şairlerindendi. Herakles üzerine bir destan yazdığını antik çağ yazarlarından öğreniyoruz. Buy Fluoxetine

 

Umuyoruz ki yakında düzenlenecek Pedasa şenlikleri halkın eski eser ve kültür varlıklarını koruma bilincini geliştirecek ve onun müze ve ören yerlerine daha olumlu yaklaşmasını sağlayacaktır.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.