Bodrum Gündem

14 Kasım Dünya Koah Günü?

14 Kasım Dünya Koah Günü?
10.11.2012
0
A+
A-

Bodrum Halk Sağlığından, 14 Kasın Dünya KOAH günü dolayısı ile halkın bu hastalık konusunda bilgilendirilmesine yönelik bir yazı yayınlandı.

Bodrum Gündem Haber

KOAH ( Natrexone order Kronik  get Naltrexone (Müzmin)  Obstrüktif  Akciğer Hastalığı) nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.

Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalık çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Hastalık hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evrede değerlendirilir.

Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı en sık görünen yakınmalardır. Öte yandan erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar hastalar tarafından hissedilmeyebilir. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da sosyal ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir. 

Her yıl Kasım ayının 3. Çarşamba günü ?Dünya KOAH Günü? olarak kutlanmaktadır.14 Kasım 2012?de kutlanacak olan bu yılki ?Dünya KOAH Günü?nün başlıca sloganı ?Çok Geç Değil? olarak belirlenmiştir. Bu pozitif mesaj, gerek KOAH tanısı almadan önce gerek KOAH tanısı aldıktan sonra hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekleri olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Kamuoyunun KOAH konusunda, hekimlerin de KOAH tanısı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi çabaları sürdürülmektedir.

Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı halk arasında KOAH bilincini arttırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak solunum fonksiyon testi yaptırmalarını teşvik etmek yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır.

 

Haydi, hep birlikte nefes ölçümüne! 

buy Plan B online Uzm.Dr Mustafa Nuri CEYHAN

Halk Sağlığı Müdürü

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.