Bodrum Gündem

Köy Enstitüleri Derin ve Köklü Bir Halk Kültürü Yaratmıştır

Köy Enstitüleri Derin ve Köklü Bir Halk Kültürü Yaratmıştır
16.04.2013
0
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Örgütü Köy Enstitülerinin 73.Kuruluş yıldönümü nedeni ile yazılı bir basın açıklaması ile ?Bir dönemin çağdaşlaşma ve bu anlamdaki kalkınmasına önemli katkılar sağlamış bir eğitim projesidir.? vurgusu yaparak mücadeleye devam edileceğini ifade ettiler.

Bodrum Gündem Haber/16 Nisan 2013

Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Örgütü yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında Köy Enstitülerinin 73.Kuruluş yıldönümünü kutladı. Açıklamada ?Köy Enstitüleri; 1936’larda kent ve kırsal bölgeler arasındaki sosyal, ekonomik dengeyi eşitlemeye yönelik  ” Köy Eğitmenliği” projesi olarak başlayan uygulamanın başarılı olması üzerine 1940’da çıkarılan bir yasa ile 1954 yılında kapatılana dek bir dönemin çağdaşlaşma ve bu anlamdaki kalkınmasına önemli katkılar sağlamış bir eğitim projesidir.? Denilerek, Türkiye?nin gelişerek kalkınmasında önemli rol oynayan Köy Enstitülerinin önemine dikkat çekiyor.

DERİN ve KÖKLÜ HALK KÜLTÜRÜ YARATTI?

CHP Bodrum İlçe Örgütü basın açıklamasının devamında şu noktalara dikkat çekiyor; ?Kurtuluş savaşından yeni çıkmış ve bir yandan devrimler, diğer yandan  ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlarla dünyada yer bulmaya uğraş veren genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kurmaylarınca olgunlaştırılıp hayata geçirilen eğitim sistemi, dönemin Cumhuriyet ve yenilikçilik karşıtlarının sayısız engellemelerine karşın, binlerce eğitmen, öğretmen, sağlık görevlisi ve değişik meslek erbabı yetiştirerek, günümüze dek uzanan derin, köklü bir halk kültürü yaratmıştır. Atatürk’ün çağdaş dünya ölçeğine uygun olarak hazırladığı devlet programının en önemli ilkesi olan halkçılık ve laik eğitimin yer bulduğu bu proje, gelişen dünya koşullarına ve artan toplumsal, ekonomik değişimlere rağmen, ülkemizde hala eşdeğerini bulamamıştır.?

ŞİMDİKİ EĞİTİM SİSTEMİ 1940?LI YILLARIN GERİSİNDEDİR? buy Baclofen

CHP Bodrum İlçe Örgütü, bu gün gelinen noktada 4+4+4. şeklinde, uzman, muhalefet, akademik görüşleri yok sayarak anti-demokratik bir biçimde dayatılan yeni eğitim sistemi 1940’ların laik, halkçı ve sosyal değerlerinin gerisinde bir proje olarak ortada olduğuna vurgulayarak; ?Hem eğitim alanında, hem de sosyal, edebi ve kültürel alanlarda pek çok değer yaratan bu oluşumun Mahmut Makal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın gibi önemli isimlerini, bu okullarda saz egitmenliği yapan Aşık Veysel’i, bu anlamda rahmetle anıyoruz.? açıklamasını yapıyor.

YEREL DEĞERLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR? Topamax 100 mg

CHP Bodrum İlçe Örgütünün basın açıklamasında üretime, meslek sahibi olmaya, yerel değerleri koruyarak çağdaşlaşmaya, toplumsal kalkınmayı ve eğitim seviyesini arttırmaya yönelik başlatılan bu  devrim niteliğindeki proje, Türkiye’nin tam da Nato’ya üyeliğinin gerçekleştiği 1954 yılında, çıkarılan bir yasa ile kapatıldığını anımsatıyor.

CHP Bodrum İlçe Örgütü, basın açıklaması buy Lamisil online ?O günün siyasi koşulları çerçevesinde, içerden gelen güçlü baskılara, dışarıdan gelen baskılar ve bazı antlaşmalara atılan imzalar, bir eğitim ve kültür yuvası olan “Köy Enstitüleri’nin sonunu getirdi. Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in değişmez ilkeleri ışığında, laik, halkçı, çağdaş değerlerden ayrılmadan, ülkemiz için 1919’larda başlayan   mücadelemiz sürüyor. Kuruluşundan 73 yıl sonra Köy Enstitüleri’nin tüm emekçilerini saygı ve rahmetle anıyor, açtıkları yolda mücadele veren günümüz Cumhuriyet’çi aydınlarını selamlıyoruz.? denilerek sona eriyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.