Bodrum Gündem

Nevruz; Sohbetle, Sazla ve Türkülerle Kutlandı

23.03.2014
0
A+
A-

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği, yeni gün/ gün ışığının başlangıç tarihi olan  Nevruz’u dernek merkezinde yapılan etkinlikle kutladı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber 23/03/2014

Konacık’ta ki dernek merkezinde gerçekleştirilen  Nevruz kutlamaları çerçevesinde, derneğin Kadın Kollarının organize ettiği gelen üyelere tavuklu pilav ve ayrandan oluşan lokma dağıtıldı.  Daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ali Abbas Çınar’ın konuşmacı order Proscar olarak katıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Nevruz’da Barış, Dostluk, Sevgi ve Mutluluk Paylaşılır…

Toplantıda konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ali Abbas Çınar, Nevruz’un kelime anlamından başlayarak tarih ve geleneklerdeki yerine, Demirci Kawa efsanesi, Türklerde Nevruz’un yeri, Kırım Tatarları da dahil olmak üzere  çeşitli uygarlıklardaki gelişim sürecine değindi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ali Abbas Çınar konuşmasına şöyle devam etti “Alevilerce Nevruz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta: Evrenin, Dünya’nın ve Ademin yaratılışının nurunu (Alevini) sembolize edilen Hz. Ali’nin hem doğum günü, hem de Hz. Fatima ile evlendiği, get Paxil yaradılışın sevgi ve mutluluğun Alevlendiği bir gün olarak kutlar. Anadolu Alevi-Bektaşileri her Nevruz da, birbirlerini ziyaret edip barış dostluk sevgiyi mutluluğu paylaşırlar, akşamda “Nevruz cemi” yaparlar. Bahar çiçekleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış cem evine canlar en temiz ve güzel elbiselerini giyerek gelirler. Günün anlamı, Sultan-ı Nevruz ve Hz. Ali hakkında muhabbet edilir. Gülbanklar, deyişler okunur, semahlar dönülür, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler içilerek Nevruz Cemi yapılır. Kelimenin aslı eski Farsça’dan gelir: Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün anlamındaki rəzaŋh birleşerek oluşturmuşlardır. Anlamı “yeni gün/günışığı” dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır .”

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nin üyelerine yönelik olarak yaptığı Nevruz Tadalafil online kutlamalarına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen’de katılarak üyelerin Nevruz’unu kutladılar.

Geceye dernekte saz kursu veren Cem Yalçın ve ekibinin seslendirdiği gülbenkler ve türkülerle devam edildi.  Üye katılımının oldukça yoğun olduğu Nevruz kutlamalarının sonunda  bahçede sembolik bir ateş yakılıp üzerinde atlanarak son verildi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.