Bodrum Gündem

Bodrum Kent Konseyinde Yeni Dönem…

27.05.2014
0
A+
A-

Bodrum Kent Konseyi seçimli olağan genel kurulu, BODTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İlkinde yeterli çoğunluk sağlanamadığı için 26 Mayıs 2014 tarihine ertelenen genel kurulda, Hamdi Topçuoğlu yeniden Bodrum Kent Konseyi Başkanlığı’na seçilirken, Genel Kurul’da yeni yürütme kurulu üyeleri de belirlendi.
Bodrum Gündem Haber 28/05/2014

Bodrum Kent Konseyi’nin seçimli olağan genel kurulu, BODTO Konferans Salonu’nda yapıldı.  238 sivil toplum kuruluşunun temsil edildiği ve toplam 301 üyesi bulunan Kent Konseyi’nde yeni dönem başkan ve yürütme kurulu üyeleri  seçildi. Hamdi Topçuoğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimlerde yaklaşık 70 delege oy kullandı. Bazı üyeler tarafından aday gösterilen Hamdi Topçuoğlu, oy çokluğuyla bir kez daha Kent Konseyi Başkanlığı görevine getirildi.

Kent Konseyi’nin seçimli genel kurulu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra gündem gereği divan üyeleri belirlendi. İzzet Kayıhanlı’nın başkanlığında Niyazi Atare, Miyase Hakalan Karlıova ve Figan Erozan, divan üyeliğine getirildi.

Bodrum Kent Konseyi ve alt meclislerinin faaliyet raporlarının okunmasının ardından Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, faaliyet raporunu okuduğu konuşmasına, Soma’daki elim maden kazasında yaşamını yitiren 301 çiftçi işçiyi anarak başladı. Genel Kurul’a katılımın az olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Topçuoğlu, “Bunun sorumluluğunu üzerime alıyorum. Demek ki bu topluluğun önemini gerektiği gibi anlatmamışız” dedi.

Kent Konseyleri Yürütme Organı Değildir…

Türkiye’de yapılanmasını en çabuk tamamlayan ve bir süre önce Köy, Spor ve Denizcilik Meclislerini de kurarak tüm kent konseylerine örnek olan Bodrum Kent Konseyi’nin kuruluşundan bu yana geçirdiği süreci özetleyen Topçuoğlu, bu dönemde yaşanan sorunları ve kent konseylerinin görevlerini şu sözlerle dile getirdi; “Kent Konseyi, ilk olarak Bodrum Belediyesi mücavir alanıyla sınırlandırılarak kurulmuştu. Ancak kısa süre sonra kucağımızda, büyükşehir gibi büyük bir sorun bulduk. Biz, yapılanmamızı, büyükşehir yapılanmasına göre hazırladık. Örneğin köyler Meclisi bunun en önemli adımı oldu. Bugün Bodrum yarımadasındaki tüm köylere rahatlıkla ulaşabilecek bir yapıya kavuştuk. Ancak iş bununla bitmedi elbette. Daha çok işimiz var. Öncelikle şunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Kent Konseylerinin yaptırım gücü yoktur. Ancak belli konularda karar alıp, belediye meclisine sunabilirler. Biz bir yürütme cheap Ventolin organı değiliz. Tavsiye ederiz. Karar alıcılar bu önerilerimizi kabul eder ya da etmez. Kent konseylerinin bütçesi de yoktur.”

Muğla’da Denizcilik Dairesi Kurulmalı…

Kent konseyinin siyaset üstü bir kuruluş olduğunu hatırlatan Topçuoğlu, bu yapıların siyasetin yeniden dizayn edilmesinde de çok önemli görevler üstlendiğini söyledi. Siyasette görev almak için aday olan kişilerin, daha önce en az fast delivery professional Viagra bir sosyal sorumluluk projesinde görev almasının önemini vurgulayan Topçuoğlu, “Bu konseye tüm partiler üyedir. Birine yakın, diğerine uzak olamazsınız. Keşke gençler bu konseylere daha çok katılıp, daha fazla görev alabilseler” diye konuştu.

Topçuoğlu, daha sonra Bodrum Kent Konseyi’nin etkinlikleri ve projelerini kısaca anlattı. Önümüzdeki dönemde yaşama geçirilmesi düşünülen projeler hakkında da Xenical 120 mg bilgi veren Topçuoğlu, Büyükşehir meclisi nezdinde bir Denizcilik Dairesi kurulması yönünde girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. Muğla’nın bir denizci kenti olduğunu ve denizle ilgili tüm bileşenlerin bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Topçuoğlu, “Birlikten kuvvet doğacaktır. Bizler, denizlerin ve koyların yağmalanmasına karşı örgütlenmek durumundayız. Devletin bu toprakları koruması gerekirken, ne yazık ki biz devlete karşı mücadele etmek zorunda kalıyoruz.” Dedi.

Muğla Kadınları Bu Çatıda Birlik Olacak…

Genel Kurul’da daha sonra Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Akıncı kürsüye gelerek, geçmiş dönem faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Akıncı, başta kadın, çocuk ve gençlere yönelik projeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, Bodrum’da ve hatta Türkiye’de “ilk” sayılabilecek pek çok projenin altına da imza attıklarını söyledi.  Akıncı, Bodrum T.A.B.İ.P. adlı ‘Yüksek Tansiyona Karşı Bilinçlendirme’ projesiyle, yarımadada önemli bir sağlık sorununu gündeme taşıdıklarını, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen “Kadın Sorunları ve Öngörülen Çözüm Politikaları” başlıklı seminerle de dört siyasi partiden kadın temsilcilerin ilk kez Bodrum’da bir araya getirildiğini hatırlattı. Akıncı, gerçekleştirilen projelere destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, özellikle kadına yönelik şiddet başlığı altında çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Akıncı, yeni dönemde Türkiye’deki Kadın Meclisleri Platformu bünyesinde Muğla Kadın Meclisleri Birliği’ni kurmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
ÖDP Ve Erman Aras’tan Önerge…

Genel Kurul’da daha sonra önergelerin oylamasına geçildi. ÖDP’yi temsilen Kent Konseyi’ne katılan Mehmet Çilsal, dört ayrı önerge vererek oylamaya sunulmasını istedi. Çilsal’ın “Durum Raporu Hazırlanması” ve “Sürdürülebilir Turizm” ile “Sürdürülebilir” Kentleşme başlıklı iki yeni meclis kurulması yönündeki talebi oylanarak kabul edildi. Çilsal, ayrıca Kent Konseyi için “Katılımcı Bütçe Uygulaması” önerisinde de bulundu. Kentlerin zaten “seçilmişler” tarafından yönetildiğini söyleyen Mehmet Çilsal, “Kent Konseylerinin içinde taşıdığı ruh, resmi seçilmişlere alternatif yaratmak değilse de, kentlere başka türlü bakmayı gerektirir kanısındayız” dedi.

Daha sonra Era Yelken Kulübü’ne temsil eden, geçmiş dönemde de Köy Meclisleri’nin kuruluşuna öncülük eden Erman Aras bir önerge vererek, mahalleyle dönüşen beldelerde örgütlenmek amacıyla yeni bir yapılanma modeli önerdi. Aras, bu konuda bir çalışma grubu kurulması gerektiğini belirterek, tüm mahallelerin kent konseyi bünyesinde temsil edilmesini istedi. Aras, “2014 yılı sonuna kadar bu yapılanmanın tamamlanması gerekir. Yerinden yönetimde çok ciddi bir boşluk var. Bunu tamamlamak için yeni seçilecek yürütme kuruluna bu görevi vermeliyiz. En azından 42 mahallede, çalışma grubu kurulması şart olarak kabul edilmeli. Daha sonra bu çalışma grupları, konsey bünyesinde kendi meclislerini kursunlar. Bu yapı, kent konseyinin şeklini de değiştirecektir. Bu aynı zamanda yarımadanın sorunlarını kapsayan çözüm önerilerini belediyeye aktarmak adına da önemli bir adım olacaktır” diye konuştu. Erman Aras’ın önergesi de Kent Konseyi’nde “tavsiye” kararı olarak oylanarak kabul edildi.

Kapanan Beldelerde Mahalle Meclisleri Oluşturulacak…

Daha sonra seçimlere geçildi. Geçen dönem Kent Konseyi Başkanlığı yapan Hamdi Topçuoğlu, tek aday olarak girdiği seçimde tekrar Bodrum Kent Konseyi Başkanı oldu. Topçuoğlu’nun başkanlığına itiraz Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ile Yeşiller ve Sol gelecek Partisi Bodrum Temsilcisi Feyha Karslı ve  Figan Erozan dan geldi. Topçuoğlu, oylamanın ardından herkese ve özellikle de kendisine oy vermeyen kişilere teşekkür ederek “Demokrasilerde ne kadar hayır varsa, o kadar çok hayır vardır” diye konuştu.  Topçuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü  “Öncelikle beni tekrar bu göreve layık gören Bodrum sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. İşimizin bundan sonra kolay olduğunu söyleyemeyiz. Yapılanmamızı tamamladık ancak şimdi daha geniş bir alanı kapsıyor sorumluluklarımız. Yarımadanın tamamına ulaşmak durumundayız. Yürütme kurulunun uyumlu çalışması çok önemli.  Ardından meclisler kurmaya devam edeceğiz. Bu arada, derneklerin yürütme kuruluna gönderdikleri üyelerini denetlemesi durumunda çok daha verimli çalışılacağını düşünüyorum. Almamız gereken çok uzun bir yol var. Biz Bodrum’un sürdürülebilir gelişimi konusunda mutlaka üzerimize düşeni yapacağız.”

Bodrum Yarımadası’nın tek belediye haline dönüşmesinin ardından mahallelerde örgütlenme sürecini başlatacaklarını kaydeden Topçuoğlu, “Bunu mutlaka yapacağız. Bu durum Anayasa’ya aykırıdır. Anayasal hak olan tüzel kişiliği alındı beldelerin. Şu anda 25 bin nüfuslu bir Turgutreis’in, meclisteki birkaç üye ve bir muhtarla, onca sorunu aşabilmesi mümkün değil. Onun için tüm beldelerde kent konseyinin çalışma meclisinin kurulmasını teşvik edeceğiz. Ama istediğimiz şey şu; Beldeler kendileriyle ilgili inisiyatifleri ellerine alsınlar. Birilerinin onlar adına bir şeyler yapmasını beklemesinler. Kent Konseyi, AB yerel yönetimler şartlarını hayata geçirmek için son derece önemli bir araçtır. Dileğimiz, herkesin kendi yaşadığı yerle ilgili girişimde bulunmasıdır. Kent Konseyinin kapısı onlara sonuna kadar açık” dedi.

Daha sonra yeni dönem yürütme kurulu üyeleri için oylamaya geçildi. 70 kişinin oy kullandığı seçimde toplam 13 yürütme kurulu üyesi belirlendi.

Bodrum Kent Konseyi Yeni Dönem Yürütme Kurulu Üyeleri  
Kişi – Kurum Adı                                                                                    Aldığı Oy

Mustafa Demiröz- Bodrum Denizciler Derneği                                                  50

Rüştü Tezcan- Deniz Ticaret Odası                                                                       47

Çiçek Bozoğlu- Alevi Bektaşi Kültür Derneği                                                      45

Deniz Eyinç- BODTO                                                                                               39

Halil Özyurt- BODER                                                                                              39

Erman Aras- ERA Yelken                                                                                       39

Rıza Karakaya- BODRUMSPOR                                                                           36

Ahmet Paksoy- Eğitim-Sen                                                                                     35

Meral Saraçbaşı- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği                                     35

Rezzan Şebin- KARSANAT                                                                                      33

Mustafa Saruhan- Toplumsal Eğitim ve Gelişim Derneği                                 32

Emre Köroğlu – CHP                                                                                               30

 Yaman Olgaç – Turmepa                                                                                       29

.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.