Bodrum Gündem

FACEBOOK HESABIM GÜVENDE Mİ?

serkan_ceylan_bodrum_gundem

Son zamanların tartışmasız en büyük buluşu Facebook, hepimizin hayatında gerek zaman gerekse vazgeçilmezlik J anlamında çok büyük bir yer tutuyor. Yakın ya da uzak, ilgili ya da ilgisiz demeden milyonlarca paylaşım yüz binlerce fotoğraf ve video etrafımızda dönerken kullanıcı adı ve şifremiz ile bağlandığımız bu Facebook dünyasında bilgilerimiz ve özel hayatımız ne kadar güvende isterseniz bu konuda başlıklar halinde biraz kafa yoralım.

  1. Facebook hesabımı kim neden çalmak, ele geçirmek ister?

Bu sorunun pek çok cevabı var ancak en çok öne çıkanı sizin arkdaş listenizde bulunan yakın çevrenizden özel bilgiler edinmek ya da onlardan doğrudan para ya da kontör tarzı çıkar elde etmek. Bir gece en yakın arkadaşınızın facebook hesabından size “yolda kaldığı ya da kaza geçirdiği, telefonunun çalındığı ve 100 TL ye ihtiyacı olduğu “ şeklinde bir mesaj gelirse ilk yapmanız gereken para göndermek olmamalı J.

Diğer bir uygulama da sizin adınızla hiç alakanız olmayan facebook gruplarının ya da sitelerinin beğenilmesi ve bu guruplarda sizin adınızla reklam ya da virüslü video paylaşımlarında bulunulması ki bu da uzun vadede kesinlikle başınızı ağrıtabilecek bir durum.
Clonidine Online

  1. Facebook hesabımın çalınmasını önlemek için neler yapmayalım?

En önemli kural bu konuyu ciddiye almanız ve klasik bana bir şey olmaz mantığını bir kenara bırakmanız. Daha sonra sırası ile;

-Rakam,küçük/büyük harf kombinasyonu ve “?” “!” gibi işaretler içeren en az 8 karakterli bir şifre kullanmanız. Örnek : R?56hG6f

-Kullandığınız şifrenin başka hesaplarınızda (örneğin gmail) kullandığınız şifrelerden kesinlikle farklı olması gerekmektedir.

– Facebook üzerinden aldığınız bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi ise bilin ki başınızı belaya sokmak üzeresiniz, sakın tıklamayın! İnanın kimse size durup dururken bedava uçak bileti vermez…

-Video bağlantıları en tehlikeli virüs ve Trojan kaynaklarıdır. Bilmediğiniz, saçma sapan video paylaşımlarından mümkün olduğunca uzak durun(En yakın arkadaşınızdan gelse bile). 20 saniyelik kedilerin yumak oyunu videosunun ele geçirdiği Facebook hesabı sayısına inanamazsınız.

– Başkaları ile paylaştığınız bilgisayarlardan hesabınıza giriş yaptığınızda işiniz bittiğinde Facebook’dan çıkış yaptığınıza emin olun.

-Facebook’a girişi yaptığınız e-posta hesabınızın güvenliği, Facebook hesabınızın güvenliği ile 1’ e 1 doğru orantılıdır. E- posta hesabınız için de tüm güvenlik adımlarını uygulamayı ihmal etmeyin.

– Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini, profil fotoğraflarında ne kadar güzel ya da yakışıklı görünürlerse görünsünler kesinlikle kabul etmeyin. Boşuna heyecanlanmış olacaksınız zira fotoğrafların da sahte olduğuna emin olabilirsiniz.

-Asla size gelen bir linke tıklayarak Facebook’a giriş yapmayın ve şifrenizi girerken tarayıcınızın adres çubuğunda www.facebook.com yazdığından emin olun.

-Kaynağını ya da amacını güvenli bulmadığınız hiç bir Facebook uygulamasını indirmeyin ve kullanmayın.

-Facebok hesabınızı tıbkı banka işlemlerinde olduğu gibi cep telefonunuz ile ücretsiz olarak eşleyerek güvenliğinizi sms mesajı ile 2 katı arttırabilirsiniz. Cep telefonu eşleştirme işlemini Facebook ayarlarında yer alan “güvenlik” sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

    purchase Topamax
  1. Tüm bunları yaptım ama Facebook hesabımı kaptırdım, şimdi ne yapmalıyım?

Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen başınıza bu durum geldiyse:

–          İlk olarak vakit kaybetmeden https://www.facebook.com/hacked adresine giderek orada Facebook tarafından verilen adım adım işlemleri yaparak hesabınızı güvene almanız gerekiyor. Bu işlem sonunda belirli bir süre hesabınız doğru şifreler ile bile girilse erişime kapatılarak zarar görmeniz engellenir.

–          Bu aşamadan sonra Facebook kullanıcı adınız olan e-posta nız güvende olduğu sürece sorunsuz bir şekilde hesabınıza geri dönüş yapabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda çocuklarınız ile internet çağında nasıl iletişim kurabiliriz konusunu paylaşacağız. Hepinize sevdikleriniz ile birlikte sağlıklı ve mutlu güzel günler dilerim.

İletişim: buy Vermox for child [email protected]

www.smkwebtech.com

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.