Bodrum Gündem

GİDİŞLERİNİN ARDINDAN 43 YIL GEÇTİ…

GİDİŞLERİNİN ARDINDAN 43 YIL GEÇTİ…
06.05.2015
0
A+
A-

üç fidanBugün Deniz Gezmiş, Hüseyin İnana ve Yusuf Aslan’ın 6 Mayıs’ta Ulucanlar Cezaevi’nde asılarak idam edilmelerinin 43. yıldönümü.

buy strattera Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem get Paxil

Bugün 6 Mayıs 1972 tarihinde, gece 1:00-3:00 saatleri arasında idam edilen Zithromax online Deniz Gezmiş, Hüseyin İnana ve Yusuf Aslan’ın ölümünün 43. Yıldönümü.

Darağacında Üç Fidan olarak tarih sayfalarındaki yerini alan 68 kuşağının devrimci gençleri için mahkemenin verdiği idam kararı şöyleydi “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Mahkememiz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını; bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya cebren teşebbüs suçunu işlediğinizi sabit gördü. Türk Ceza Kanunun 146/1 maddesi uyarınca ölüm cezası ile tecziyenize karar verdi.”
İdam cezalarının senato tarafından onaylanmak zorunda olduğu 1972 yılında dönemin siyasi isimlerinden İsmet İnönü “siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır” derken aynı fikirde olan Bülent Ecevit ile birlikte ret oyu kullanmışlardı. Adalet Partisi Genel Başkanı olan Süleyman Demirel ise infazdan yana oy kullananlar arasında er almıştı. Olaydan 15 yıl sonra, Süleyman Demirel bir gazeteciye verdiği demeçte idamlar için ” soğuk savaşın talihsiz olaylarından biri ” yorumunu yapar.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idama giderken söyledikleri son sözlerine idamlarına da tanıklık eden avukatları Halit Çelenk şahit olur. Dar ağacına giden Üç Fidan’ın Halit Çelenk’e göre Son sözleri “”Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler” olmuştur.
Asılarak idam edilmelerinin ardından Deniz Gezmiş için yazılmış şiirler arasında Can Yücel’in yazdığı “Bizim Deniz” şiiri yer alır.

“En uzun koşuysa elbet
Türkiye’de de Devrim
O, onun en güzel yüz metresini koştu
En sekmez luverin namlusundan fırlayarak …
En hızlısıydı hepimizin,
En önce göğüsledi ipi…
Acıyorsam sana anam avradım olsun
Ama aşk olsun sana çocuk, Aşk olsun…”

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.