Bodrum Gündem

SEÇİM GÜVENLİĞİ

get Naltrexone metoclopramide without prescription cheap Toradol canpulak-gezi-notları-2Biz bu seçim işini doğru dürüst beceremiyoruz.

Hepimiz her seçimde kuşku içindeyiz. Acaba oylar doğru sayılıyor mu, sandıklar güvende mi, sonuçlar üzerinde değişiklik yapılıyor mu, rakamlarla oynanıyor mu?

Seçim bitti mi, sonuçlar açıklandı mı, her seferinde kızılca kıyamet kopuyor. Son yerel seçimi   hatırladınız mı, Ankara’da neler olmuştu? İtiraz, şikayet filan, tekrar sayıma rağmen iktidar kıl payıyla kazanmıştı seçimi. Ülkenin bazı yerlerinde, hem de tasnif sırasında elektrikler kesilmiş, trafolara kedilerin girdiği, bu yüzden arızaların meydan geldiği iddia edilmişti.

Niye sağlıklı bir seçim yapamıyoruz acaba? Bu konuyu ciddi şekilde araştırmak gerek. Nerede hata yapılıyor, sonuçlar nasıl değiştiriliyor, dağ köylerindeki sandıkların sonucu, birkaç saat içinde nasıl oluyor da alınabiliyor? Doğu ve Güneydoğu’da güvenlik güçlerimizin hakim olamadığı yerlerde seçim ve tasnif nasıl yapılıyor, sonuç nasıl alınıyor? Bu soruların cevabı sağlıklı bir şekilde verilmedikçe

-2-

seçim güvenliğinden bahsedemeyiz.

Seçim yasası ısrarla ihlal ediliyor. Yasaklara ve  engellere kulak asan yok. Güçlü istediği gibi at oynatıyor kampanyalarda. Kalabalıklar gerçek mi, fotoğraf oyunları mı yapılıyor medyada, taşıma yoluyla mı ortaya çıkıyor o muazzam kalabalıklar? Bunu arayan soran olmadığı gibi, merak eden kimseler de yok. Alan razı satan razı, öyleyse sana ne oluyor demeye getiriyor siyasiler.

Devletin televizyonu güya partilere eşit davranmak zorunda. Sabahtan akşama iktidarın reklamı yapılıyor, haberlerde bile muhalefete doğru dürüst yer verilmiyor. Medya, küçük bir bölümü hariç  iktidarın elinde, her vesileyle iktidar borazanlığını  sürdürmekte bir mahzur görmüyorlar. Muhalefetin cılız sesini duymak ise, bu şartlarda mümkün olmuyor. Söyler misiniz böyle bir ortamda yapılan  seçimin sağlığından söz edilebilir mi?

Ayrıca, kullandığımız oyların önemli bir miktarı yerine gitmiyor ki…Baraj hikayesiyle, desteklenen partilere verilen oylar, başka bir partinin hesabına giriyor ve adını bile duymadığınız biri sizin oylarınızla Parlamento’ya üye seçiliyor. Böyle bir

-3-

komedi, dünyanın en güçlü mizah yazarlarının bile aklına gelmez.

Evvelden oy atmadan önce parmaklarımızı boyarlardı. Bunu çok ilkel buldukları için ,sistemi değiştirip elektronik ortama teslim ettiler seçimi. Yahu bu elektronik ortamda neler olmuyor ki, internetteki banka hesaplarına girip, milleti soyup soğana çevirmiyorlar mı? Bunu kolayca yapanlar, seçim hesaplarını da kolayca değiştirmezler mı? Elektrik ve elektroniğin babası, bilgisayarın olmazsa olmaz ülkesi Amerika’da bile, elektronik ortamda yapılan seçimler karakolda bitmedi mi? Adamlar iki günün sonunda bile sonuçlara doğru dürüst ulaşamadılar da, mahkemenin kararını beklemek zorunda kaldılar.

Bizim ülkemiz sonuç değiştirmede, sahte CD’ler üretmekte, sahte belgelerle insanları zindana tıkmakta sabıkalı. Böyle bir ülkede, elektronik ortamda yapılan seçimlere ve sonuçlarına nasıl  güvenebiliriz? Bakın şimdiden söylüyorum, göreceksiniz bu seçim de karakolda bitecek. Gürültüsü, patırtısı, tartışması aylarca sürecek. Yine göreceksiniz ki, sağlıklı bir seçim yapmayı bu kere de beceremeyeceğiz.

-4-

Akıllarımızı yanlışı düzeltmede değil de, yanlışı sürdürmekte kullanırsak olacağı budur. Yanlış ve sağlıksız seçim, yanlış ve sağlıksız yönetimleri işbaşında tutar ve milleti kucaklayacak, sarıp sarmalayacak bir idarenin özlemi ve hayali, böylece sürüp gider.

Yazık oluyor güzel Türkiye’me. Ayakları baş haline getiren böylesine sağlıksız seçimlere daha ne kadar tahammül edeceğiz? Ve daha ne kadar oynanan bu yanlış oyuna ve sonuçlarına demokrasi gözüyle bakacağız?

 

———————–

 

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.