Bodrum Gündem

O KÜLLİYE İMAR MEVZUATINA AYKIRI…

O KÜLLİYE İMAR MEVZUATINA AYKIRI…

akın-üstündağ-külliye-(6)

Ortakent Camel Beach bölgesinde yapılması planlanan İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi- Külliye ile ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yapan CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ “Bodrum-Ortakent’teki “Camel Beach” teki Dini Külliye İmar Mevzuatına aykırı…” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’a İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi- Külliye yapılacağının duyulması ile yoğun bir tartışma başladı. Özellikle Kent Konseyi önderliğinde 23 Mart tarihinde yapılan genel kurul ile tartışmaların hararetlenirken, AK Parti milletvekilleri ile Bodrum ilçe teşkilatı Bodrum’a İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi-Külliye  için tartışmalara katılmayarak sessiz kalmayı tercih ediyor.

Bu tartışmalar sürerken CHP Bodrum Milletvekili Akın Üstündağ bir yazılı açıklama yaparak “Bodrum-Ortakent’teki “Camel Beach” teki Dini Külliye İmar Mevzuatına aykırı…” dedi.

akın-üstündağ-külliye-(7)Üstündağ tarafından yapılan yazılı basın açıklamasının başında şu ifadeler yer alıyor; “Muğla İli Bodrum İlçesi Ortakent-Yahşi Mahallesinde yapılması planlanan “Dini Tesis Alanı ve Kültürel Tesis Alanı projesi” yerel halkta büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. Bodrum’daki sivil toplum örgütleri tarafından bu tesisin yerinin uygun olmadığı ve yapılması planlanan inşaatın Bodrum’un mimari yapısına ve karakteristiğine uygun olmadığı hususlarında kamuoyuna yansıyan düşünceleri ortaya çıkmıştır. Burada söz konusu olan dini tesisin bizatihi kendisi olmayıp bu tesisin yeri ve yapılaşmadaki sıkıntılardır.”

Külliye’nin yapılacağı bölgede dini vecibelerin yerine getirilmesi için bir eksikliğin olmadığının ifade edildiği açıklama şöyle devam ediyor; “Tesisin bulunduğu alan turizm alanı olup dünyaca ünlü “Camel Beach” te yer alması, Tekne turlarının uğrak alanı olması karşısında bu alanın dini tanıtım ve etkinlik alanı olmasının uygun olmadığı, Bodrum’da ibadete yönelik çok sayıda caminin bulunduğu, dolayısıyla vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmesi açısından bir eksikliğinin bulunmadığı ifade edilmektedir.”

Bodrum-Külliye-İslam-Tanıtım-ve-bilgilendirme-merkeziCHP Milletvekili Üstündağ “Yapılması planlanan bu tesisin yerindeliği konusundaki tartışmalar bir kenara bu tesisin imar planına aykırı olduğu açıktır.” diyerek iddiasını şöyle açıklıyor;  “Şöyle ki; Mezkur binanın Yapı İnşaat ruhsatı Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 22.01.2016 tarihinde verilmiştir. Bu ruhsatta yol kotu altında 3 kat, yol kotu altında 2 kat olmak üzere toplamda 5 kat sayısı ve 17,20 metre toplam kat yüksekliğine sahiptir. Halbuki ‘Ortakent Revizyon ve İlave Uygulama İmar planında bina yüksekliğinin maksimum 3,5 metre ( 1 kat ) olacağı, kottan ancak bir kat kazanabileceği, kottan kazanılan kat dahil binanın görünen yüksekliğinin 6,5/7,5 metre olacağı belirtilmektedir. Bu açıdan inşaat ruhsatı imar planına aykırıdır. Ayrıca yapılması planlanan yapı Bodrum Mimari Karakteristiğine uyumlu değildir Yine “Ortakent Revizyon ve İlave Uygulama İmar planı”nda dini tesis alanlarında tip proje uygulanamayacağı, yapılacak projelerin yörenin mimari karakteri ile uyumlu olması gerektiği belirtilmektedir.”akın üstündağ külliye (5)

Milletvekili Üstündağ, mezkur proje ve ruhsatlandırma 1/100.000 ölçekli Aydın Muğla Denizli Çevre Düzeni Planındaki yapılaşma emsallerine da aykırı olduğunu da vurgulayarak açıklamasını şu şekilde tamamlıyor; “Söz konusu Tesise ilişkin inşaat ruhsatı ve ruhsata dayanak teşkil eden ‘Ortakent Revizyon ve İlave Uygulama Nazım ve Uygulama İmar planları’ nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından dava açılmış bulunmaktadır. TMMOB Şehir Plancıları Odasına Bodrum’a ve Bodrum Mimari Bütünlüğüne olan duyarlılığı için teşekkür ediyor, Bodrum halkı tarafından tepkiyle karşılanan Dini Külliyenin projelerinin yargıdan döneceğini umut ediyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.