Bodrum Gündem

“BURADA SADECE BİR BİNA YOK, PINARLIBELEN’İN HAFIZASI VAR”…

pınarlıbelen okul açılışı (39)Pınarlıbelen’de 1958-59 yılları arasında inşa edilen  ve 14 yıldır atıl durumda olan tarihi ilkokul, Karaova Bağbozumu Buluşması kapsamında yapılan törenle tekrar eğitim öğretim hayatına kazandırıldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Pınarlıbelen’de yer alan ilkokul,  Karaova Der başkanlığında başlatılan imece usulü ile restore edildi. Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilecek ilkokulun sembolik açılış törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP milletvekili Akın Üstündağ,  Muğla İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı  Albay Yavuz Özfidan, Muğla İl Tarım ve Hayvancılık müdürü Nafiz Ekici, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan,  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, CHP Muğla İl Gençlik Kolları Başkanı Tufan Erkan Yakar,  CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen,  belediye meclis üyeleri, Kadın Kolları Başkanı Emek Çakaloğlu ve partililer, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Pınarlıbelen ilkokulunun ilk mezunlarının da aralarında bulunduğu vatandaşlar katıldı.

pınarlıbelen okul açılışı (41)Okulun açılış konuşmasını Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu tekrar eğitim öğretim hayatına kazandırılan ilkokulun yapımına destek verenleri tek tek anons ederek teşekkür etti.  Okulun kurucusu ve ilk müdürü İbrahim Uygur’un kızı Müzeyyen Demirer yaptığı konuşmada,  İbrahim Uygur’un kızı olmaktan dolayı çok gururlu olduğunu söyledi.

Pınarlıbelen’de ki ilkokulun bulunduğu bahçeye Nilgün& Dr. Kerim Cangır  İlköğretim Okulunu yapan hayırsever Dr. Kerim Cangır,   restore edilen ilkokulun tarihçesi ile ilgili bilgi verirken, Cumhuriyet döneminde 1928 yılından itibaren Türkçe eğitime ilk geçildiğinde ilkokulların sadece üç sınıftan ibaret olduğunu ve bu nedenle  restore edilen okulun da üç sınıfı bulunduğunu kaydetti. Cangır, “Okulumuzun arkasında 1932 yılında yapılan bir köy odası var. Okulumuzun öğrenci sayısı artınca iki odalı köy odasında da eğitim verildi. Köy Odası aynı zamanda telefon idaresi olarak da kullanıldı. Bizim evlerimize 1996 yılında telefon geldi. Biz buranın da restore edilmesini isterim. Böylece hayallerimiz gerçek olacak” dedi.

“Bizi Biz Yapan, Değerlerimizi Hatırlatan, Hafızası Dolu Bir Okul Burası”…

Yüzlerce öğrenci yetiştiren ilkokulun, Pınarlıbelenliler için manevi bir değere sahip olduğunu söyleyen Karaova Der Başkanı Ali Öztürk “Bizi biz yapan değerleri hatırlatan, bizleri birbirimize daha çok yakınlaştıran bir okuldan bahsediyorum. Yüzlerce öğrenci yetiştirmiş ve her biri çok iyi yerlerde olan, hafızası dopdolu bir okul. “ derken pınarlıbelen okul açılışı (25)çatısının su almaya başlaması nedeni ile okulun çürümeye başladığını ve tehlike arz ettiği için gözden çıkarıldığını kaydetti. Ali Öztürk, yıkım kararını durdurduktan sonra bile bazılarının “Köyde okula ihtiyaç yok diye okulun yıkımını destekleyenler oldu. Biz asıl bu zihniyetle mücadele ettik.  Sayın valimiz bize bu konuda çok destek oldu. Bu işin yapılabilmesi için Karaova Der’i kurduk ve imece usulü ile bugünkü durumuna geldi. Bir sonraki projemiz okulumuzun arkasında duran köy odası olarak kullanılan tarihi posta odasının da restore edilmesidir. Büyükşehire devredilen bu yer ile ilgili başkanımız sayın Osman  Gürün’den destek  istiyoruz”” dediği konuşmasında derneğin bu tür projelere devam edeceğini de sözlerine ekledi

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Ben söylüyorum, bazen koruyalım derken yok ediyoruz ki güzelim binalar korunacak diye ya çatısı çöküyor ya da yıkılıp gidiyor.  Ama bence yaşayarak, yaşatarak korumak lazım. İşte bunların en güzel örneklerinden bir tanesi Pınarlibelen’deki okulumuz. Ben bu okulun meslek edinme kurslarında büyük katkı  saylayacağına inanıyorum.” Dedi.

pınarlıbelen okul açılışı (21)CHP Milletvekili Akın Üstündağ, okulların bulundukları yerlerde yörenin kültür ve sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve hali hazırda yıkık durumdaki benzeri okulların da yeniden restore edilerek eğitim hayatına kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Açılışta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise söz konusu yapının sadece bir bina olmadığını belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Burada sadece bir bina yok. Burada bu bölgenin hafızası var, geçmişin izleri ve büyük bir hatıra var. Tabi yaparken her zamanki gibi hayırcılar, yıkıp yok edelimciler, olmazcılar karşımıza çıkıyor. Hafızamızın silinmemesi gerekiyor. Aksi bir durumda geleceğe doğru yürürken köklerimizden ayrılmamız demek.”dedi.

Karaova Der tarafından tadilatı yapılarak eğitime kazandırılan okulun açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek ortak akıl ve kolektif hareket ederek imece usulü okul tadilatının yapılmasının kendisini duygulandırdığını söyleyen Vali Çiçek “Mahalle olarak okula sahip çıktınız. Bana kadar geldiniz. Bu bina yıkılacaktı, engel oldum. Sizlere de yapın ha dedim yaptınız. Bundan sonra bu binanın daha nitelikli bir eğitim yapılacak bir bölüm olmasını sağlamalıyız. Binamızın tadilatında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Vali Amir Çiçek ve diğer katılımcılar tarafından 3 derslik ve öğretmen odasının bulunduğu bina kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Erol Uygun dedi ki:

    İbrahim Uygur öğretmenimi rahmetle anıyorum. O’nun zamanında yapılmıştı, bizlerde dördüncüs sınıftık.
    Hayırlı olsun.