Bodrum Gündem

“BUGÜN NASIL BİR İYİLİK YAPSAM?” DİYE UYANAN GÜZEL KALP!

peksimet-köyü-çocuk-kütüphanesiGümüşlük’e gidiş yolu üzerinde bulunan Peksimet’te bu aralar çok heyecanlı ve umut dolu bir şeyler oluyor. Bakkalı, sanatçısı, tamircisi, boyacısı, ressamı… Alabildiğine geniş bir gönüllü gurubu el ele vermiş Peksimet’teki çocuklara bir kütüphane yapma telaşı içindeler.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Sosyal Medya üzerinde gözüme çarpan bu güzel oluşumu yerinde görmek ve ne olup bittiğini öğrenmek için gittiğimde kapıda etrafı farklı yaş aralığındaki çocukların meraklı gözlerle seyrettiği ressam Mine Arasan’la karşılaştım. Yine her zamanki gibi boyalar, fırçalar her yerde. Bu defa tuval değil boyadığı. 4 Aralık’ta açılması planlanan Peksimet Çocuk Kütüphanesinin girişinde bulunan ahşap detaylar. Yüzünde güller açıyor sevgili Mine Arasan’ın… Heyecan içinde. Aynı heyecanı bu projenin temel taşlarından Le Bakkal’ın sahibi Hüseyin Özgül’ün gözlerinde görüyorsunuz.

Hüseyin Özgül’den Pekismet’te yeşermeye başlayan ve heyecanı Türkiye’deki pek çok şehirde hissedilen proje ile ilgili sohbet ettik.

peksimet köyü çocuk kütüphanesi int (29)Pekimet’te Çocuk Kütüphanesi Yapma Fikri Aklınıza Nereden Geldi?

İlçe Kütüphanesinde görevli Feridun Büyükyıldız, Peksimet’te çok ciddi bir çocuk potansiyeli ve nüfusu olduğunu bildiği için tanışır tanışmaz ‘Hüseyinciğim bir kitaplık yapsak’ diye bir teklifte bulundu.  Bakkalın yan tarafında boş bir alanımız var, buyurun burayı yapın dedim. ‘Burası kitaplık değil kütüphane olur’ dedi Feridun abi. Benim kendi işimi yapıyor olmamdan dolayı mesai saatlerim biraz daha esnek. Bir de kabakçılıktan dolayı kabak yine benim başıma patladı. Koşturma kısmını zevkle keyifle üstlendim.

Ressamından, Yazarına, Bakkalına Kadar Çok Geniş Bir Gönüllü Ekibi Var Projenizin…

Projenin duyurusunu sosyal medyadan yapınca çok büyük bir reaksiyonla, destekle karşılandık. Hepimizin iyilik yapmaya ihtiyacı varmış onu gördük. Bir kıvılcım ihtiyacı varmış, o da biz olmuşuz. Alev alev büyüyen bir hikaye haline geldi. Eskişehir, İstanbul, Ankara, Adana ve yurdun çeşitli yerlerinden Trabzon’dan ‘Biz ne yapabiliriz, nasıl destek olabiliriz’ diye destek telefon ve mesajları aldık. İşin özü iyilik yapma peşine düştüler. Özlediğimiz imeceyi yakaladık aslında. Herkes ‘İhtiyaç ne var, ben neresinden tutarım’ diye soruyor. Kaç yaşında Mine ablamız (ressam Mine Arasan) evinde cam silmez, buraya geldi camlarımızı siliyor, sağı solu boyuyor birbirinden güzel renklere ve buradaki çocuklarla sohbet ederek yapıyor bunları. Birileri geliyor masa sandalyeleri boyuyor. Birileri gelip yerleri süpürüyor. Çocuklar sürekli ilgili. Yazar Nijad Sirel abimiz çocuklar için pamuk şeker makinesi siparişi verdi ve pamuk şeker nasıl yapılır diye araştırma içinde. Herkes işin bir ucundan tutuyor, mutlak suretle elini taşın altına koyarak bir dayanışma içindeyiz.

peksimet köyü çocuk kütüphanesi int (17)Bodrum Dışından Da Destekçi Sayınız Oldukça Fazla…

Bugün bir haber geldi Beşiktaş Belediyesi beş yüz tane kitap gönderiyor.  Nejat İşler, sağ olsun bütün imkanlarını seferber etti, kitap dolu kocaman bir koli geldi. İsimli isimsiz bir sürü kahraman var. Umudumuz o ki Bodrum belediyemizin desteği ile 4 Aralık’ta pilavlı, keşkekli, ayranlı ve çocukların çocukluğunu gerçekten yaşayacağı özel bir gün haline getireceğiz şenlik havasında.

Peksimetli Çocuklar Şimdiden Kapıda Nöbetteler…

4 Aralık itibari ile işin şekil boyutundan içerik boyutuna geçmek istiyoruz. Gerçekten burası kullanılsın, çocuklar gelsinler, gitsinler araştırsınlar, okusunlar istiyoruz. Okumuyorlar, okumaya yönlendirilmiyorlar ama başka türlü kurtuluşumuz yok. Başka türlü bu memleketin gideceği bir yer yok. Elbette bisiklete binip I Pad oynasınlar ama mutlak suretle kitap okusunlar. Kendi çocuklarımı da dahil ederek söylüyorum. Çünkü başka türlü öğrenecekleri ve hayata katacakları başka bir şey yok. Biz beş tane çocuğu kurtarırsak inanıyorum ki her biri beşer çocuğu kurtarmanın peşine düşecekler ileride.

peksimet köyü çocuk kütüphanesi int (10)İmece Usulü İle Yapmaya Çalıştığınız Çocuk Kütüphanenizde Eksik Neler Kaldı?

Peksimet Çocuk Kütüphanesinde kaplamamız gereken küçük bir alan kaldı. Geçen aylarda çok acı bir şekilde kaybettiğimiz Ada Uz için bir kitaplık yapmak istedik. O bölümde bazı ihtiyaçlarımız var. O bölümdeki kaplama işleri için ahşap ihtiyacımız var. Onun dışında buranın kış aylarında ısınması için 2 adet 1500 watt civarında duvara monte edilen ısıtıcıya ihtiyacımız var. Diğer elektrik malzemelerini sosyal medyadan takip eden gönüllü kişi ve kurumdan temin ettik.

Kütüphane Açıldıktan Sonraki Hedefiniz Nedir?

Asıl işimiz;  burası açıldıktan sonra birilerinin gelip buradaki çocukların eksiklerini tespit ederek ona uygun çalışmalar yapılması gerekiyor. Belki drama ya da okuma problemi yaşayan çocuklara yardım olabilir bu. Burada yaşayan çocuklar için gönüllü eğitimcilere ihtiyaç var.  Burası çok özel duygularla inşaa ediliyor, bunun yaşaması lazım. Asıl hikaye o ve önemli olan da buranın 20 sene sonra daha büyümüş olması. Belki üst katı da vereceğim bu hizmetler için.

Projenin fikir babası Feridun Büyükyıldızın sosyal medyadan seslendiği gibi “Bugün Nasıl Bir İyilik Yapsam?” Diye Uyanan Güzel Kalp! Peksimet’te ki kütüphanen seni bekliyor…


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.