Bodrum Gündem

HİPERTANSİYON “SESSİZ KATİL”…

HİPERTANSİYON “SESSİZ KATİL”…
hipertansiyonHipertansiyonla Mücadele Derneği tarafından “Hipertansiyon; Sessiz Katil” konulu bir sağlık semineri düzenlendi.
Bodrum Gündem Haber
Konacık Herodot Kültür Merkezi’nde, Bodrum Belediyesi’nin de destekleriyle gerçekleştirilen “Hipertansiyon Sessiz Katil” seminerine Prof. Dr. Remzi Önder ile Prof. Dr. İstemihan Tengiz konuşmacı olarak katıldı. Halk sağlığı açısından en önemli sağlık sorunlarından biri olarak görülen, çok sayıda insanda kendini fark ettirmeden yıllarca var olan ve yarattığı sorunlar nedeniyle en önemli ölüm sebeplerinden biri olması dolayısıyla da “sessiz katil” diye anılan “hipertansiyon” hastalığı hakkında Bodrumlulara bilgiler aktarıldı.
Seminerde katılımcılara “Hipertansiyon nedir?”, “İnsan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?”, “Hastalık belirtileri, tedavisi ya da korunma yolları nelerdir?” gibi soruların yanıtları verilerek, hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar detaylı bir şekilde anlatıldı.
Kendisi de bir Bodrumlu olan Prof. Dr. İstemihan Tengiz,  yaptığı açıklamada “Bugün burada günümüzde sessiz katil olarak adlandırılan hipertansiyonu işleyeceğiz. Nasıl bunun üstesinde geliriz konusunu soru cevap şeklinde sayın Remzi hocamızla birlikte anlatacağız” dedi.
Prof. Dr. Remzi Önder ise hipertansiyonun hangi organları hedef aldığına dikkat çekerek şunları dile getirdi:
“Hipertansiyon, hedef organ dediğimiz kalbe, beyine, göze, damarlara, böbreğe zararlı olan bir hastalık. Bunları önlemek için, tansiyonu düşürmek şart. Tansiyonun ne olduğu ve nasıl düşürüleceği, ne zaman ve nasıl tedavi edileceği gibi konuları da bu konferansta anlatmaya çalışacağız.”
Hipertansiyonun çoğu zaman belirti vermeyeceğini de kaydeden Önder, “Çoğu kez hiçbir belirti vermez. Bundan dolayı sessiz katil diyoruz. Belirti verdiği zaman ise ensede duyulan ağrı ve tutuklukla kendisini gösterir. Kulunç gibi bir ağrıdır. Bu en önemli şikayettir. Onun dışında baş dönmesi, burun kanaması, sersemlik gibi belirtileri de var” ifadelerini kullandı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.